Πετρέλαιο κίνησης: πακέτο επιδοτήσεων!

Πετρέλαιο κίνησης: πακέτο επιδοτήσεων!

Πετρέλαιο κίνησης: πακέτο επιδοτήσεων!

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Πετρέλαιο κίνησης: πακέτο επιδοτήσεων! – Έξτρα πακέτο παρεμβάσεων άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυρών λόγω της αύξησης στις τιμές των υγρών καυσίμων εξετάζει η  κυβέρνηση. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης με το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να επαναφέρει την επιδότηση στην τιμή πώλησής του η οποία εκτοξεύτηκε από την 1η Οκτωβρίου και έχει υπερβεί την τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς η  αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα και προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και  μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που λήγει η περίοδος της  διάθεσής του,  χωρίς να αποκλείεται η αύξηση του ποσού της επιδότησης πάνω από τα 25 λεπτά το λίτρο.

Ωστόσο το είδος, η έκταση και το χρονοδιάγραμμα των πρόσθετων παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία των τιμών στην αγορά. Σαφή ένδειξη για τα ταμειακά περιθώρια θα αποτελέσουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022 που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διατήρηση του υψηλού πλεονάσματος στα φορολογικά έσοδα.

Πάντως η εικόνα που καταγράφεται στις τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα ρευστή και δεν οδηγεί ακόμα σε ασφαλή συμπεράσματα καθώς ενώ πριν από δέκα ημέρες  το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο ήταν φθηνότερο σε σχέση με το φυσικό αέριο, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και αυτή τη στιγμή το κόστος με χρήση φυσικού αερίου είναι πια κατά 15%  χαμηλότερο. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών  ο φετινός χειμώνας θα έχει μια μεγάλη ιδιομορφία, όπου οι τιμές σε καύσιμα, αέριο και ρεύμα μπορεί να  μεταβάλλονται και να ανατρέπονται συνεχώς. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί, δίνοντας σημαντική ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα μέτρα

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα τα «πυρομαχικά» που εξετάζει να ρίξει η κυβέρνηση για να σβήσει μέρος της «φωτιάς» που έχει ανάψει στους καταναλωτές το ράλι των τιμών στα υγρά καύσιμα είναι:

1.      Πετρέλαιο κίνησης: Επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης για διάστημα τριών μηνών καθώς οι αυξήσεις επιβαρύνουν το μεταφορικό κόστος για τις επιχειρήσεις και μετακυλίονται στις τιμές για τον καταναλωτή. Η πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η παρέμβαση να έρθει νωρίτερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

2.      Πετρέλαιο θέρμανσης. Σχεδιάζεται επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το  πετρέλαιο θέρμανσης έως και τον Απρίλιο του 2023 που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα λήγει στο τέλος του έτους χωρίς να αποκλείεται ακόμα και αύξηση του ποσού της επιδότησης που σήμερα μαζί με το ΦΠΑ φθάνει τα 25 λεπτά το λίτρο. Η διάρκεια και το ύψος της επιδότησης θα αποφασισθούν το Δεκέμβριο ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά και τα ταμειακά περιθώρια για το 2023. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου  Σταϊκούρα, στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί  εάν θα παραταθεί  το μέτρο το 2023.

Πηγή: ΟΤ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…