Παροσμία: Το παράξενο σύμπτωμα του κοροναϊού που απομονώνει τους ασθενείς

Παροσμία: Το παράξενο σύμπτωμα του κοροναϊού που απομονώνει τους ασθενείς

Παροσμία: Το παράξενο σύμπτωμα του κοροναϊού που απομονώνει τους ασθενείς

||

Πολλά έχουν γραφτεί για την ανοσμία, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα του κοροναϊού, που στερεί από τους ασθενείς την όσφρησή τους ακόμη και για ολόκληρους μήνες μετά την ανάρρωση. Σαφώς λιγότερα, όμως, είναι εκείνα που έχουν ειπωθεί για μια άλλη παρενέργεια της νόσου, που μπορεί επίσης να διαρκέσει για παρατεταμένα διαστήματα, προξενώντας σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα, αλλά και στις προσωπικές σχέσεις των ιαθέντων.

Πρόκειται για την παροσμία, μια κατάσταση στην οποία ο πάσχων αναγνωρίζει κάθε οσμή, ακόμη και εκείνη του αγαπημένου του φαγητού ή του συντρόφου του, ως δυσάρεστη.

Από αυτό το σύμπτωμα υποφέρει και η Σαμάνθα ΛαΛιμπερτέ, μια κοινωνική λειτουργός από το Νάσβιλ, έχοντας βρεθεί σε σημείο να κάνει εμετό μυρίζοντας το αγαπημένο της φαγητό.

Όπως περιγράφει η ίδια στους Times της Νέας Υόρκης, «σταμάτησα να πηγαίνω οπουδήποτε, ούτε καν στο σπίτι της μητέρας μου ή να βγαίνω για φαγητό με τους φίλους μου, γιατί τα πάντα, από τα κεριά μέχρι το φαγητό, μου μύριζαν απαίσια».

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ασθενών που εκδήλωσαν αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο, πρόσφατη ανασκόπηση σχετικών ερευνών διαπίστωσε ότι το 47% των ασθενών κοροναϊού είχε βιώσει μεταβολές στη γεύση και την όσφρηση. Από αυτούς, περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι ανέπτυξαν παροσμία.

σημαίνει ότι ακόμη και ένα τριαντάφυλλο μπορεί να τους μυρίζει σαν περιττώματα», εξηγεί ο Δρ. Ρίτσαρντ Ντότι, διευθυντής του Κέντρου Όσφρησης και Γεύσης στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι αναρρώνουν από το συγκεκριμένο σύμπτωμα μέσα σε μερικούς μήνες.

Μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρεται στο in.gr, η ΛαΛιμπερτέ δεν μπορεί να αντέξει ούτε την οσμή του ίδιου της του σώματος. Και το μπάνιο δεν αποτελεί σωτηρία, αφού όλα τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής επίσης την κάνουν να ανακατεύεται.

Επιπλέον, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και με τον εδώ και οκτώ χρόνια σύζυγό της. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλές επαφές», παραπονιέται. «Και δεν είναι ότι δεν το θέλουμε».

«Είναι πολύ σημαντικότερο από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι», τονίζει η Δρ. Ντουίκα Μπούργκες Γουάτσον, επικεφαλής του Altered Eating Research Network στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ στην Αγγλία, η οποία έχει υποβάλει προς έγκριση ερευνητικό άρθρο επάνω στο θέμα. «Είναι κάτι που επηρεάζει τη σχέση σου με τον εαυτό σου, με τους άλλους, την κοινωνική σου ζωή, τις στενές σου σχέσεις».

Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνουν και άλλοι πάσχοντες που μίλησαν στους Times, όπως η 25χρονη Κάιλι Ρόουζ, που εργάζεται ως τραγουδίστρια στο Νάσβιλ και καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να αντέξει τα μπαρ και τα εστιατόρια που είναι και οι χώροι εργασίας της.

Αντίστοιχα, η 36χρονη Τζέσικα Έμετ, που ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις που νόσησαν δύο φορές από τον φονικό ιό, δεν αντέχει να μυρίζει την ίδια της την ανάσα και κάνει πλύσεις με στοματικό διάλυμα κάθε φορά που πάει να αγγίξει τον επί 20 χρόνια σύζυγό της.

Ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, οι επαφές τους έχουν μειωθεί σημαντικά: «Έχουν χαθεί τα παθιασμένα, αυθόρμητα φιλιά», διηγείται η ίδια, που παρηγορείται από το γεγονός ότι η σχέση τους διαρκεί ήδη περισσότερα από 20 χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει κατανόηση.

Η Μπούργκες Γουάτσον έχει συναντήσει πολλούς πάσχοντες που φοβούνται να κάνουν καινούργιες σχέσεις. «Μπορεί να τους απωθεί ακόμη και η μυρωδιά του ίδιου τους του σώματος», τονίζει. «Είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να σκέφτονται τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους».

Όταν η Ρόουζ ανέπτυξε παροσμία, ο σύντροφός της δεν πίστευε ότι το σύμπτωμα ήταν αληθινό. Πλέον δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση στην κατάστασή της, όμως εξακολουθεί να νιώθει μόνος. «Εύχομαι να μπορούσε να μπει στη θέση μου, μόνο για ένα γεύμα», λέει εκείνη στους Times.

Μέλη της οικογένειάς της επίσης πιστεύουν ότι υπερβάλλει. Η μητέρα της, σε μια οικογενειακή γιορτή, της πρόσφερε ένα ειδικό γεύμα με ήπια γεύση, την οποία μπορούσε να ανεχθεί. Η αδερφή της το έφαγε κατά λάθος και ξέσπασε καβγάς. «Η αδερφή μου πίστευε ότι ήμουν υπερευαίσθητη», θυμάται. «Αυτό ήταν πραγματικά εκνευριστικό».

Πολλοί ασθενείς με παροσμία απομονώνονται επειδή οι άνθρωποι γύρω τους δεν αντιλαμβάνονται τι περνάνε, τονίζει ο Ντότι.

Η ΛαΛιμπερτέ τώρα τελευταία καταφέρνει να καθίσει, έστω, δίπλα στον σύζυγό της στον καναπέ. «Εξακολουθώ να ντρέπομαι για τον εαυτό μου, ωστόσο. Η δική μου οσμή δεν έχει βελτιωθεί ακόμη», αναφέρε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης αποκαλύπτει ότι το 2025 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον Δήμο Παιανίας όπως και οι επόμενες, διότι από τα ταμεία του Δήμου θα πρέπει…

Με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα της εκτελεστικής επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που αυξάνει τα τέλη ταφής στους Δήμους σε υπερβολικό βαθμό ο…

* O Γιάννης Κωνσταντάτος είναι Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων Ως πρωτοχρονιάτικο αστείο εξέλαβα την επιστολή με τις απίστευτες ληστρικές αυξήσεις εις βάρος των πολιτών…