Πανελλαδικές 2022: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές 2022: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές 2022: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής

Λίγες ημέρες απομένουν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις οποίες θα διαγωνιστούν χιλιάδες υποψήφιοι με στόχο να εξασφαλίσουν μία θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των εισακτέων για όλα τα τμήματα που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων σε μία σειρά τμημάτων, φέρνει ανατροπές όσο αφορά στις τάσεις των βάσεων εισαγωγής.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί – εκτός από τον αριθμό των εισακτέων – από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό αλλά και από την καθιέρωση συντελεστών βαρύτητας και για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, φαίνεται πως ανεβαίνει ο πήχης για μία σειρά σχολών του μηχανογραφικού.

Αναφορικά με τις αυξομοιώσεις και την ανακατανομή των θέσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι στόχος είναι η στήριξη σε τμήματα όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και η μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με μεγαλύτερο μερίδιο στα τμήματα όπου αυξάνονται οι θέσεις αλλά και η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σε ποια τμήματα αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Η μείωση των εισακτέων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή, αναμένεται να φέρει «αναταράξεις» στην πορεία των βάσεων.

Σε μία σειρά από σχολές μεσαίας και υψηλής ζήτησης, ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με τη σύγκριση των φετινών με των περσινών εισακτέων  φαίνεται ότι σε μία σειρά τμημάτων κεντρικών ΑΕΙ, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.

Συνολικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξασφαλίζει 6.299 θέσεις (6.738 πέρυσι), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1.176 (1.246 πέρυσι), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.527 (1.563 πέρυσι), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς 2.062 (2.068 πέρυσι).

Μείωση εισακτέων καταγράφεται σε μία σειρά από τμήματα μεσαίας κυρίως ζήτησης, ενώ η εικόνα για τα υψηλόβαθμα φαίνεται πως δεν επηρεάζεται σημαντικά καθώς ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για Ιατρικές, Νομικές παραμένει αμετάβλητος.

Ωστόσο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η μείωση είναι σημαντική, όπως στο Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής όπου οι εισακτέοι ψαλιδίζονται σε 80 από 124 πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου καταγράφεται μείωση κατά 55 θέσεις.

Στα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/TyrvWCIzQzE Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» παραχώρησε ο δημοφιλής ηθοποιός και πρώην αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Χάρης Ρώμας, με αφορμή την ενεργή του συμμετοχή στην περιβαλλοντική…

https://youtu.be/P6s4O2iV4lw Τις… καυτές πατάτες της επικαιρότητας σχολιάζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» με την Βιργινία Μάρκου. Ο κ.…

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…