Παγώνη για Ιλαρά: «Πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από τον covid»

Παγώνη για Ιλαρά: «Πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από τον covid»

Παγώνη για Ιλαρά: «Πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από τον covid»

Άκρως μεταδοτική και επικίνδυνη η ιλαρά που σαρώνει αρκετές χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη.

Με δηλώσεις της το πρωί της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου, σε πρωινή εκπομπή του Mega, η γιατρός και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών Πειραιά, ανέφερε ότι η ιλαρά έχει σαρώσει την Ευρώπη.

Η κ. Παγώνη είπε χαρακτηριστικά ότι η ιλαρά που σαρώνει την Ευρώπη, στην Βρετανία αφορά το 20% των περιστατικών ανεμοβολίαστων παιδιών.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των εμβολιασμών των παιδιών για την ιλαρά έχει φτάσει το 89,9%

«Όσες μητέρες δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις. Η μία δόση δεν σημαίνει ότι είσαι εμβολιασμένος, ότι έχεις κάλυψη. Όποιος έχει κάνει και τις 2 δόσεις είναι καλυμμένος εφ’ όρου ζωής».

Παράλληλα η κ. Παγώνη αναφερόμενη στους κινδύνους που εγκυμονεί η ιλαρά τόνισε ότι είναι πιο μεταδοτική από τον κορωνοιό και προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα και πνευμονία. «Η ιλαρά είναι πολύ πιο μεταδοτική από τον Covid, γι’ αυτό και στο εξωτερικό είχαν τόσα πολλά κρούσματα. Είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να κάνει επιπλοκές, όπως πνευμονία και εγκεφαλίτιδα», είπε η Ματίνα Παγώνη.

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.

Διακρίνονται τρία στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 7-21 ημέρες (συνήθως 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος).

Η νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.

Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) μέχρι δύο ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί).

Για να σταματήσει η μετάδοση της νόσου απαιτείται ανοσία του πληθυσμού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%.

Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης, και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…