Παγκόσμιο Φόρουμ Baku (Αζερμπαϊτζάν): “Ας συναρμολογήσουμε τον κατακερματισμένο κόσμο” Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Παγκόσμιο Φόρουμ Baku (Αζερμπαϊτζάν): “Ας συναρμολογήσουμε τον κατακερματισμένο κόσμο” Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Παγκόσμιο Φόρουμ Baku (Αζερμπαϊτζάν): “Ας συναρμολογήσουμε τον κατακερματισμένο κόσμο” Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Το Baku Φόρουμ συγκεντρώνει ανθρώπους της δημόσιας σφαίρας, της επιστήμης και του κοινωνικού έργου αλλά και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι μοιράζονται τις εμπειρίες τους και εκφράζουν ελεύθερα την σκέψη τους χωρίς το βάρος και τις ισορροπίες άσκησης εξουσίας. 

ü  τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ανθρωπότητας: δικαιοσύνη στις ευκαιρίες και στις προσπάθειες για όλους όπου και αν βρίσκονται, σεβασμός της αξιοπρέπειας των λαών, ρόλος και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

ü  Συνάντηση με τον κερκυραίο πρέσβη της Ελλάδος στο Αζερμπαϊτζάν κ. Χρήστο Καποδίστρια και την Ελληνική Κοινότητα.

ü  Συνάντηση με τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες για την συνεργασία με τα Ιόνια νησιά.

Η πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου συμμετείχε στις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ 2024 το οποίο διεξήχθη στο Baku του Αζερμπαϊτζάν για ενδεκάτη χρονιά, υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Ιλχάμ Αλιεβ.

Συμμετείχαν 3 Πρόεδροι κρατών, 7 επικεφαλής και άλλοι αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, 25 πρώην Πρόεδροι κρατών, 15 πρώην Πρωθυπουργοί, 26 πρώην αναπληρωτές Πρωθυπουργοί και πρώην Υπουργοί, 2 με βραβεία Νόμπελ και ειδικοί επιστήμονες. Εκπροσωπήθηκαν 67 χώρες και συγκεντρώθηκαν 420 συμμετέχοντες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε γραπτό μήνυμα, το οποίο ανέγνωσε η συμμετέχουσα στο Φόρουμ Υφυπουργός Εξωτερικών κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στην Γάζα, οι γεωπολιτικές εντάσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου, η κλιματική αλλαγή και η δύσκολη μετάβαση σε μια πράσινη, υγιή εποχή, η μετανάστευση, οι ανισότητες Βορρά και Νότου μεταξύ κρατών αλλά και κοινωνιών, η φτώχεια, η καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απελπισία που συνεπάγοντα, κυριάρχησαν στις συζητήσεις συνδυασμένα με τις ευθύνες των ιθυνόντων.

Η Ρόδη Κράτσα είχε την ευκαιρία να συναντήσει γνώριμους από την μακρά της πορεία, εκπροσώπους κυβερνήσεων και διεθνών Οργανισμών, αλλά και νέους σημαντικούς ανθρώπους και να ανταλλάξει ιδέες, απόψεις, προτάσεις για πολλά κρίσιμα, επίκαιρα ζητήματα.

Με την εμπειρία της από την ευρωπαϊκή και την περιφερειακή πολιτική, έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των τοπικών κοινωνιών τόσο στις αποφάσεις, όσο και στις δίκαιες προσπάθειες και ευκαιρίες για όλους για να ανταπεξέλθει αρμονικά και αποτελεσματικά η ανθρωπότητα στα σύγχρονα αδιέξοδα αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις της μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, της κυβερνοασφάλειας, της ανισότητας.

Επεσήμανε επίσης ότι η σημερινή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα διεθνές, εθνικό, τοπικό έχει ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην διαχείριση κρίσεων από ό,τι στο παρελθόν και για αυτό απαιτούνται αλληλεγγύη όπως και νέα εργαλεία πρόληψης, συντονισμού και οικονομικής διαχείρισης των έκτακτων καταστάσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές, οι υγειονομικές κρίσεις, η μετανάστευση

Η πρ. Περιφερειάρχης είχε επίσης συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Αζερμπαϊτζάν τον κερκυραίο κύριο Χρήστο Καποδίστρια και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Αζερμπαϊτζάν, για την σημασία του αγωγού TANAP (ANATOLIAN NATURAL GAS PIPELINE) ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα στην χώρα μας μέσω Γεωργίας και Τουρκίας.

Συζήτησαν επίσης για το σχέδιο του “πράσινου” ενεργειακού διαδρόμου από την Κασπία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του τεράστιου χερσαίου και υπεράκτιου αιολικού δυναμικού του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου συνάντησε  επίσης την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας την δυναμική κυρία Saida Mehtiyeva στο καλαίσθητο Ελληνικό Σπίτι που σφύζει από ελληνισμό, καθώς και εκπροσώπους των μεγάλων τουριστικών γραφείων όπου παρουσίασε τα χαρίσματα και τις ευκαιρίες συνεργασίας των Ιονίων Νήσων, προωθώντας υλικό ενημέρωσης και προβολής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…

https://youtu.be/HpEX5TE5Oiw Ο Νικόλας Φουρναράκης επικεφαλής του “ΒΟΛΤ Ελλάδος” φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του OnCamera.gr «Εν αρχή ην ο Λόγος» και μίλησε για τη φιλοσοφία, τη δομή, τις προοπτικές και τον ευρωπαϊκό…