Π.Ε. Λευκάδας: Έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2023 – Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο

Π.Ε. Λευκάδας: Έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2023 – Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο

Π.Ε. Λευκάδας: Έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2023 – Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο

Η αντιπυρική περίοδος 2023, ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, 1η Μαΐου 2023 και τελειώνει την Τρίτη, 31η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και η καύση αγρών.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας είναι σε ετοιμότητα και καλεί τους πολίτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και:
• Να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά:
− Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
− Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
− Δεκ κάνουμε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30° C. Είναι προτιμότερο να πάρουμε μαζί μας έτοιμα τρόφιμα.
− Αποφύγουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
− Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα.
− Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
− Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
− Δεν σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων παραμένει υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
− Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
• Αν αντιληφθούν καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρκαγιά:
− Καλούμε ΑΜΕΣΩΣ:
 είτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199,
 είτε στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
− Καλούμε αμέσως! Δεν υποθέτουμε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν.
− Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο, προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:
 την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε,
 το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,
 την ένταση του ανέμου στην περιοχή, και
 το είδος της βλάστησης που καίγεται.
− Απομακρυνόμαστε αμέσως από την περιοχή.
− Διευκολύνουμε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.
− Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική μας ασφάλεια, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (ΦΕΚ 2549/Β’/19.04.2023) [https://www.fireservice.gr/documents/20184/3499166/FEK-2023-Tefxos+B-02549-downloaded+-20_04_2023.pdf] υπάρχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών των κάτωθι χώρων:
(α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
(β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
(γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων (α) και (β), και
(δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα,
να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων και να τους συντηρούν καθαρούς καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Διαβάστε αναλυτικά την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος στο σύνδεσμο: https://www.fireservice.gr/documents/20184/3499166/FEK-2023-Tefxos+B-02549-downloaded+-20_04_2023.pdf.

Κατεβάστε/Δείτε από το Google Drive της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιές στο σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/1Yt19cVX56cNmNARPfqzQlfzf70U6rF4C/view?usp=sharing.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.civilprotection.gr.

Δείτε ενημερωτικό βίντεο (spot) από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=N8ZRqP3ZNMs&list=PL_2mPNUW8A74MzN0VRlnpjBeLerI8si_4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…