Ολοκληρώθηκε η Υψηλού Επιπέδου Σύνοδος του ΟΟΣΑ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε η Υψηλού Επιπέδου Σύνοδος του ΟΟΣΑ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε η Υψηλού Επιπέδου Σύνοδος του ΟΟΣΑ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη

Την χώρα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής κ. Γιώργος Χριστόπουλος και ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος.

Θέμα της φετινής Συνόδου ήταν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι όλα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάστηκε η νέα έκδοση των Προοπτικών Ανταγωνιστικότητας των Δυτικών Βαλκανίων για το 2024 καθώς και ο συνοδευτικός ψηφιακός κόμβος (data hub) που συνιστά καινοτόμο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής. Εκτός της ηγεσίας του ΟΟΣΑ, στη Σύνοδο συμμετείχαν υπουργοί όπως ο κ. Πέτερ Σιγιάρτο, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τα Βαλκάνια.

Ο Γ.Γ. κ. Γιώργος Χριστόπουλος ανέπτυξε την στρατηγική της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αποτελεί υπόδειγμα προς μίμηση για τις πολιτικές ψηφιοποίησης. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που ενισχύουν την προσέλκυση επενδύσεων στο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας. Ο πρέσβης μας στον ΟΟΣΑ, κ. Γιώργος Παγουλάτος, ως Πρόεδρος της Ομάδας Φίλων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συντονιστής του οικείου προγράμματος του ΟΟΣΑ, άνοιξε και έκλεισε τις εργασίες της Συνόδου και συντόνισε το πρώτο πάνελ με θέμα την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Στη Σύνοδο πήραν μέρος περισσότεροι από 150 διακεκριμένοι προσκεκλημένοι τόσο από τα Δυτικά Βαλκάνια όσο και από τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και άλλους περιφερειακούς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας).

Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ αποτελεί τον κατεξοχήν Οργανισμό παρακολούθησης και υποστήριξης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης των Βαλκανικών χωρών. Είναι ιδιαίτερης σημασίας ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΟΟΣΑ, ιδίως δεδομένων των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, και της γενικότερης επιδείνωσης του πολιτικού κλίματος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…