Νέες μαρτυρίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το κατηγορητήριο σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη ότι προχωρούσε σε πολύχρονη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων με διάφορες μεθόδους. Ηδη τέσσερα ακόμη άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν έλθει σε επαφή με δικηγόρους και θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικοι.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ερευνών των δικαστικών λειτουργών, αναμένεται να καταθέσουν επίσης τουλάχιστον 5-6 άτομα από την πολυκατοικία αλλά και την ευρύτερη γειτονιά – στην πλατεία του Αγίου Παύλου κοντά στον σταθμό Λαρίσης – όπου διέμενε την τελευταία 12ετία ο ήδη προφυλακισμένος καλλιτέχνης.
Πολλοί από αυτούς τους περιοίκους, με τους οποίους έχουν επικοινωνήσει «ΤΑ ΝΕΑ», ανέφεραν ότι «επί σειρά ετών υπήρχαν σχεδόν καθημερινές επισκέψεις ανήλικων αλλοδαπών στο διαμέρισμα του 8ου ορόφου του συγκεκριμένου σκηνοθέτη. Κάτι που ήταν κοινός τόπος για όλη τη γειτονιά. Μερικές φορές οι έφηβοι έφταναν μόνοι τους κι άλλες φορές τους έφερνε ο ίδιος ο σκηνοθέτης με τη μηχανή του. Και ορισμένες φορές, σε ερωτήματα θορυβημένων κατοίκων γειτονικών διαμερισμάτων, υποστήριζε ότι παρέδιδε στους ανηλίκους εθελοντικά μαθήματα θεάτρου».
Με τους κατοίκους της πολυκατοικίας να του εφιστούν, όπως δηλώνουν, την προσοχή «να μην έχει την τραγική μοίρα του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου» που δολοφονήθηκε από αλλοδαπό τον Ιούνιο του 2008 μέσα στο διαμέρισμά του.
Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν, αν ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης επιχειρήσει να προβάλει τον ίδιο ισχυρισμό – περί μαθημάτων θεάτρου στους ανήλικους επισκέπτες του -, να ζητηθούν πληροφορίες και στοιχεία για τους «μαθητές» του, ποιος είχε εκπονήσει αυτό το «εθελοντικό πρόγραμμα θεάτρου», πώς είχε εμπλακεί ο ίδιος σε αυτό κ.λπ.
Το θέατρο και τα προσφυγόπουλα
Και όλα αυτά ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει δεύτερη δικαστική έρευνα για τα μαθήματα θεάτρου που προσφέρονταν την περίοδο 2017-2018 από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε περίπου 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνταν σε δομές 14 ΜΚΟ και άλλων φορέων, περίοδο κατά την οποία ο Λιγνάδης σκηνοθετούσε έργα στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου.
Σύμφωνα με αναφορές εκπροσώπων φορέων που είχαν ασχοληθεί με αυτό το πρόγραμμα, «υπήρχε δυσεξήγητη οριστική αποχώρηση πολλών ανήλικων προσφύγων από τα μαθήματα». Επισημάνσεις που θα εξεταστεί αν συνδυάζονταν με τους προαναφερόμενους ισχυρισμούς του – όπως τουλάχιστον ανέφεραν οι γείτονες του – ότι πρόσφερε «φροντιστήριο θεάτρου» σε ανήλικους αλλοδαπούς.
Ξανανοίγουν οι φάκελοι
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να ζητηθεί και ο φάκελος που είχε σχηματίσει τον Μάιο του 2012 η Ασφάλεια Αττικής, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, πάλι για επισκέψεις ανηλίκων στο διαμέρισμα του Μεταξουργείου. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να προχώρησαν σε ολιγοήμερη παρακολούθηση του διαμερίσματος αλλά σταμάτησαν την έρευνά τους.
Επιπλέον στο μικροσκόπιο αναμένεται να τεθεί η επίθεση με μαχαίρι -στις 28 Απριλίου 2002 – που είχε δεχτεί ο ηθοποιός σε σπίτι που διέμενε τότε στην οδό Επτανήσου στην Κυψέλη από άγνωστο άτομο. Οπως ανέφερε, μιλώντας προς «ΤΑ ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε χειριστεί την υπόθεση, «ο 38χρονος τότε ηθοποιός δεν θέλησε να πει οτιδήποτε για την επίθεση σε βάρος του, μίλησε για χτύπημα με μαχαίρι ενώ έμπαινε στο σπίτι του, χωρίς να προλάβει να δει τον δράστη. Είχαμε εξετάσει πολλά ενδεχόμενα , ακόμη και αναφορές για θεατρικούς ανταγωνισμούς, χωρίς όμως να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα».
Σημειώνεται στο tanea.gr: Ότι μετά τη σύλληψη του Λιγνάδη προ μερικών ημερών και τη δακτυλοσκόπησή του είχε διαπιστωθεί ότι είχε συλληφθεί το 1984, ύστερα από μήνυση για αποπλάνηση ανηλίκου, που δεν έφτασε όμως ποτέ στα δικαστήρια. Το παιδί επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του και όταν τους αποκάλυψε τον λόγο, οι γονείς του προχώρησαν στη μήνυση. Τελικά την απέσυραν για να μην υποβάλουν το παιδί τους στη διαδικασία των καταθέσεων στην διάρκεια της δίκης.
Τέλος, ο δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων του Λιγνάδη, Γιάννης Βλάχος, κατήγγειλε την Κυριακή ότι «από τη δικογραφία της υπόθεσης διαπιστώνεται ότι δεν έχουν κατασχεθεί τα κινητά, οι υπολογιστές ή σημειώσεις από το σπίτι του κατηγορούμενου σκηνοθέτη». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν πάντως ότι «δεν υπήρχε δικαστική εντολή για έρευνα στην κατοικία του συλληφθέντος σκηνοθέτη».ν