Το ημερολόγιο του νέου δικαστικού έτους, που ξεκινά, είναι ήδη γεμάτο με υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.
Υποθέσεις με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα για τις οποίες τα θύματα και οι συγγενείς τους περιμένουν από τους φυσικούς δικαστές, οι οποίοι θα χειριστούν τις σοβαρές αυτές δικογραφίες, να απονείμουν δικαιοσύνη, να τιμωρήσουν με τρόπο παραδειγματικό τους δράστες κακουργηματικών αξιόποινων πράξεων και να στείλουν, μέσα από την ετυμηγορία τους, το δικό τους μήνυμα στην κοινωνία.
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης με το βιτριόλι, η οικογένεια και οι φίλοι του Ζακ Κωστόπουλου, γυναίκες και ανήλικοι που έσπασαν τη σιωπή τους και βρήκαν το κουράγιο και τη δύναμη να σπάσουν το τείχος της σιωπής καταγγέλλοντας πράξεις σεξουαλικής κακοποίησής τους από προβεβλημένα πρόσωπα στον χώρο του θεάτρου μετρούν ήδη αντίστροφα τον χρόνο για την εκδίκαση των υποθέσεών τους περιμένοντας τη δικαίωση.
Μόνο που οι υποθέσεις τους, κατά κοινή ομολογία, ξεπερνούν τα στενά όρια του καθενός εκ των πρωταγωνιστών των αυτοτελών ιστοριών, καθώς άγγιξαν και εξακολουθούν να αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικές χορδές και να γεννούν συναισθήματα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Το «κατηγορώ»
Η «αυλαία» του δικαστικού έτους ως προς το σκέλος των «μεγάλων δικών» αναμένεται να ανοίξει την Τετάρτη στις 9 το πρωί.
Την ημέρα εκείνη θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου η 36χρονη γυναίκα η οποία θα δικαστεί για την επίθεση για το βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου και θα λογοδοτήσει για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Οι δύο γυναίκες για πρώτη φορά θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο και η 36χρονη δράστις θα ακούσει όχι μόνο το «κατηγορώ» του εισαγγελέα της έδρας, αλλά και το «κατηγορώ» της Ιωάννας, η οποία εδώ και μήνες ανεβαίνει εξαιτίας της τον δικό της Γολγοθά, χωρίς ακόμα να ξέρει για πόσα χρόνια θα παλεύει να αποκαταστήσει τα βαρύτατα τραύματα που της προκάλεσε αναίτια.
Πόνος και αδικία
«Ξέρω πως πολλοί δεν κατανοούν… δεν αντιλαμβάνονται… πόσο πόνο, πόση αδικία και πόση απόγνωση κρύβει αυτή η φωτογραφία. Είναι μόνο μια ένδειξη… από το πρώτο μου χειρουργείο. Θα ακολουθήσουν δεκάδες. Οχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος».
Με τα λόγια αυτά η Ιωάννα συνόδευσε δύο σοκαριστικές φωτογραφίες, που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, απτά πειστήρια, που δεν χρειάζονται καμία επεξήγηση για το έγκλημα σε βάρος της και το αυτονόητο εκ μέρους της αίτημα για παραδειγματική τιμωρία της κατηγορουμένης.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η 36χρονη, η οποία την ώρα της απολογίας της για πρώτη φορά δημοσίως θα κληθεί να απαντήσει σε «βροχή» ερωτήσεων από όλους τους παράγοντες της δίκης, αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση.
Δόλος
Οι δικαστές όμως που ζύγισαν τα στοιχεία της δικογραφίας ακολούθησαν την πρόταση του εισαγγελέα πρωτοδικών Γιώργου Νούλη και έκριναν ότι είναι προφανής ο ανθρωποκτόνος δόλος της που ευκρινώς συνάγεται:
α) από το μέσο της επίθεσης, ήτοι καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας
β) από τη σοβαρή ποσότητα αυτής που έριψε κατά της παθούσας και τη μεγάλη πυκνότητα της σύστασής της, που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής της
γ) από την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσής της
δ) από τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο) και
ε) από την τελικώς επελθούσα βλάβη σε καίρια όργανα αυτού».
Στο πεζοδρόμιο
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της δίκης για την υπόθεση της επίθεσης με το βιτριόλι, στις 20 Οκτωβρίου 2021, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και πάλι, με διαφορετική σύνθεση αυτή τη φορά, ένορκοι και δικαστές θα δικάσουν μία άλλη υπόθεση που είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και αναμένεται να συγκεντρώσει πολύ κόσμο.
Πρόκειται για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια.
Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν έξι άτομα. Συγκεκριμένα θα λογοδοτήσουν για την πράξη που τους αποδίδεται ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.
«Mε πρόθεση»
Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα, έχουν δεχθεί ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».
Στον αντίποδα, η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».
Εν αναμονή και οι πρώτες δίκες για το #meetoo
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι δικαστικές εξελίξεις με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη, οι οποίοι παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές της Τρίπολης για υποθέσεις βιασμού.
Οι δύο ανακρίτριες που είχαν αναλάβει τη διενέργεια δικαστικής έρευνας έχουν ολοκληρώσει εδώ και καιρό το έργο τους και οι δικογραφίες σύντομα θα περάσουν στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι αποτιμώντας το σύνολο του αποδεικτικού υλικού θα διατυπώσουν προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο τις προτάσεις τους για την παραπομπή ή μη των δύο ηθοποιών σε δίκη.
Και αμέσως μετά η σκυτάλη θα περάσει στα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, τα οποία με το βούλευμά τους θα σηματοδοτήσουν τον επόμενο σταθμό των υποθέσεων.
Σε περίπτωση δε που οι δικαστές ταχθούν υπέρ της παραπομπής των κατηγορουμένων, εκτιμάται ότι μέσα στο τρέχον δικαστικό έτος θα εκδικαστούν και οι υποθέσεις των δύο ηθοποιών, οι οποίοι αρνούνται ότι έχουν διαπράξει όσα από τη σκηνή τους οδήγησαν στο κελί της φυλακής.
in.gr