Ο «φρικιαστικός» πίνακας με τον αποκεφαλισμό – Βρέθηκε σε μια σοφίτα και πιστεύεται ότι ανήκει στον Καραβάτζιο

Ο «φρικιαστικός» πίνακας με τον αποκεφαλισμό – Βρέθηκε σε μια σοφίτα και πιστεύεται ότι ανήκει στον Καραβάτζιο

Ο «φρικιαστικός» πίνακας με τον αποκεφαλισμό – Βρέθηκε σε μια σοφίτα και πιστεύεται ότι ανήκει στον Καραβάτζιο

|||

«Η Ιουδίθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη». Είναι το θέμα ενός πίνακα του Καραβάτζιο, που ανακαλύφθηκε το 2016 και η αξία του αγγίζει τα 136 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Παλαιά Διαθήκη, η Ιουδίθ αναφέρεται ως μια Ιουδαία χήρα, η οποία με την πίστη της στον Θεό εμψυχώνει τους πολιορκημένους συμπατριώτες της και σκοτώνει τον αρχηγό των Ασσυρίων Ολοφέρνη, με αποτέλεσμα οι Ασσύριοι να τραπούν σε φυγή και να σώσει τον λαό της.

Ο συγκεκριμένος πίνακας βρέθηκε το 2014 τυχαία σε μια σοφίτα ενός σπιτιού στην Τουλούζη, όταν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να ανοίξουν το σφραγισμένο δωμάτιο για να το επισκευάσουν, καθώς υπήρχε διαρροή. Μόλις μπήκαν στο δωμάτιο, έμειναν άφωνοι με το θέαμα που αντίκρισαν. Ένας μεγάλος μπαρόκ πίνακας, ο οποίος απεικόνιζε μια φρικιαστική σκηνή. Η οικογένεια κάλεσε ένα φίλο τους δημοπράτη, ο οποίος, αφού το καθάρισε, ενημέρωσε τον εμπειρογνώμονα, Ερίκ Τουρκέν, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχε φιλοτεχνηθεί πριν από 400 χρόνια.

Είχε μεταφερθεί στη γαλλική πόλη από έναν αξιωματικό του Ναπολέοντα και βρισκόταν στη σοφίτα για περισσότερα από 150 χρόνια. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρονολογείται μεταξύ 1600-1610 και ο καλλιτέχνης που τον είχε φιλοτεχνήσει ήταν ο Καραβάτζιο, καθώς το φως, η ενέργεια, η τεχνική και το άγριο θέαμα ταίριαζαν στο μεγάλο Ιταλό ζωγράφο.

Ωστόσο, δύο μελετητές έργων τέχνης συμπέραναν ότι μπορεί να ανήκε σε έναν Φλαμανδό ζωγράφο, τον Λουί Φρινσον, ο οποίος έζησε την ίδια περίοδο με τον Καραβάτζιο και είχε το ίδιο στυλ ζωγραφικής. Μάλιστα, είχε αντιγράψει μια σειρά από έργα του Καταβάτζιο, οπότε θεώρησαν πιθανό να ήταν δικός του πίνακας. 

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός ζωγράφος είχε αποτυπώσει ήδη μια φορά τον αποκεφαλισμό του Ολοφέρνη και πολλοί φιλοτέχνες θεώρησαν ότι αυτή ήταν μια διαφορετική εκδοχή του έργου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δημιουργήθηκε την εποχή που έζησε ο ζωγράφος.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα παρέμενε σε γαλλικό έδαφος, μέχρι να μελετηθεί και απαγόρευσε την έξοδο του πίνακα από τη χώρα.

Μηχανή του Χρόνου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Σε κατεδαφίσεις 70 επικίνδυνων κτισμάτων προχωρά ο Δήμος Αθηναίων με τον Χάρη Δούκα να δηλώνει, μεταξύ άλλων ότι «σπάμε έναν κύκλο αδιαφορίας δεκαετιών». «Δεν μένουμε απαθείς απέναντι στον κίνδυνο. Κατεδαφίζουμε…

Ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2025 στον Δήμο Χαλανδρίου, την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στις 21.00 με ένα ειδικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου έχοντας ήδη τιμήσει το…

Στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Δήμαρχο Χρήστο Αηδόνη βρέθηκε μεταξύ άλλων η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στον Δήμο Παλλήνης. Με σταθερή στόχευση στην προώθηση έργων…