Νότια Γαλλία: Λιτανείες και προσευχές για να βρέξει – Επιστροφή στον Μεσαίωνα

Νότια Γαλλία: Λιτανείες και προσευχές για να βρέξει – Επιστροφή στον Μεσαίωνα

Νότια Γαλλία: Λιτανείες και προσευχές για να βρέξει – Επιστροφή στον Μεσαίωνα

Νότια Γαλλία: Λιτανείες και προσευχές για να βρέξει – Επιστροφή στον Μεσαίωνα – Η λιτανεία στο Περπινιάν είχε ελάχιστη σχέση με την παράδοση και την καλλιέργεια θρησκευτικών εθίμων, αλλά σίγουρα προκάλεσε εντυπώσεις.

Αίτημα στον Αγιο Γκωντερίκ
Για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια αγρότες και καθολικοί κληρικοί μαζεύτηκαν στην πόλη που βρίσκεται μόλις 30 χλμ. από τα γαλλο-ισπανικά σύνορα το περασμένο Σάββατο για να ζητήσουν από τον Αγιο Γκωντερίκ, τον προστάτη των αγροτών, να βρέξει στη περιοχή της Καταλονίας.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή λόγω της ξηρασίας που ταλαιπωρεί την περιοχή τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και σ’ άλλα μεγάλα τμήματα της Γαλλίας τ’ αποθέματα υπόγειων υδάτων έχουν εξαντληθεί και η κυβέρνηση ανησυχεί. Αραγε, υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο καλοκαίρι ξηρασίας;

Γαλλία
#image_title

Ο απολογισμός των βροχοπτώσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απελπιστικός. Από το 1959 που ξεκίνησε η καταγραφή των μετεωρολογικών φαινομένων δεν υπήρξε ποτέ στη Γαλλία τόσο μακρά περίοδος δίχως βροχή τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France.

Αυτό οδήγησε σε μια πρωτοφανή για την εποχή ξηρασία του εδάφους, το οποίο είχε ήδη αποδυναμωθεί από την έντονη λειψυδρία του προηγούμενου καλοκαιριού. Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου βελτίωσαν τη κατάσταση σ’ ένα μέρος της χώρας. Στη νότια Γαλλία όμως εξακολουθεί να υφίσταται ξηρασία μεγαλύτερη του φυσιολογικού, σύμφωνα με τη Météo-France.

Πρώτα μέτρα από τη γαλλική κυβέρνηση

Η ξηρασία ταλαιπωρεί το νότια τμήμα της Γαλλίας

Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι η αιτία της πρόσφατης λειψυδρίας ήταν ένα υψηλό βαρομετρικό που κράτησε τις βροχοπτώσεις μακριά από τη Γαλλία για εβδομάδες.

Ωστόσο, όπως δείχνει μελέτη που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), η αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη, προκαλεί την επέκταση των υψηλών βαρομετρικών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το φαινόμενο.

Λόγω της έντονης λειψυδρίας στη νότια Γαλλία έχουν τεθεί ήθη σε ισχύ ορισμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση του ποτίσματος των κήπων και των αθλητικών σταδίων, το γέμισμα στις πισίνες και το πλύσιμο των αυτοκινήτων.

Οι περιορισμοί αυτοί είναι πρωτοφανείς γι’ αυτή την εποχή του χρόνου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης σε εθνικό επίπεδο την εξοικονόμηση νερού.

«Εχουμε ξηρό χειμώνα και σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν έχουμε αρκετό νερό για να γεμίσουμε τις δεξαμενές μας» δήλωσε. «Επομένως ξέρουμε ότι όπως πέρυσι το καλοκαίρι θ’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα έλλειψης». Αντί της βραχυπρόθεσμης διαχείρισης του προβλήματος είναι καλύτερος ο έγκαιρος προγραμματισμός.

Δέηση στον Αγιο Γκωντερίκ

Στις όχθες του ποταμού με λάβαρα

Η πρωτοβουλία για τη λιτανεία στο Περπινιάν ξεκίνησε από τον οινοποιό Ζόρζ Πουί. «Βρέχει παντού στη Γαλλία, απλώς όχι εδώ», παραπονιέται. Οπως λέει ο πρώτος εφημέριος του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, αββάς Κριστόφ Λεφέβρ, η πομπή ξεκίνησε από τον καθεδρικό ναό και πέρασε από την ιστορική πύλη της πόλης μέχρι τον ποταμό Τετ.

Οι άνθρωποι μετέφεραν μαζί τους τα λείψανα του προστάτη των αγροτών Γκωντερίκ. Οι 100 περίπου πιστοί που συμμετείχαν έκαναν στάση στη σχεδόν αποξηραμένη κοίτη του ποταμού. Η πομπή αποτελεί αναβίωση της παράδοσης των Βησιγότθων από τον Μεσαίωνα.

Οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας προκαλούν πολλά προβλήματα στους αμπελουργούς στην περιοχή της Μεσογείου. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπελουργίας από το 2021 έχει αφιερώσει μια μελέτη στον αναπροσανατολισμό της αμπελουργίας εν όψει της κλιματική αλλαγής.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την προσαρμογή της παραγωγής και της χρήσης νερού από τους αμπελοκαλλιεργητές στα περιφερειακά κλιματικά δεδομένα.

Συνιστάται επίσης η καλλιέργεια πιο ανθεκτικών στο κλίμα ποικιλιών και η λήψη μέτρων για να γίνει η αμπελοκαλλιέργεια όσο το δυνατόν πιο κλιματικά ουδέτερη.

Μακροπρόθεσμα ο κλάδος του κρασιού στη Γαλλία θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας στο Παρίσι. Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας στρατηγικής γι’ αυτό τον σκοπό.

Πηγή: Deutche Welle

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…