Νίκη της Αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με επικεφαλής τον Μελανσόν στη Γαλλία. Η Λεπέν στην 3η θέση.

Νίκη της Αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με επικεφαλής τον Μελανσόν στη Γαλλία. Η Λεπέν στην 3η θέση.

Νίκη της Αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με επικεφαλής τον Μελανσόν στη Γαλλία. Η Λεπέν στην 3η θέση.

Η συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων σε ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μόλις ένα μήνα πριν τις πρόωρες εκλογές αναχαίτισε την εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς που ετοιμαζόταν να λάβει θέση στο Μέγαρο Ελιζέ για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο δικαιώνοντας έτσι την τολμηρή απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές και να θέσει την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν στην τρίτη θέση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos συγκεντρώνει 130 έως 152 έδρες – σαφώς λιγότερες από τις 200 και πλέον έδρες που περίμενε – «ανεβάζοντας» το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη θέση. Το Ensemble βγαίνει κερδισμένο καθώς σημείωσε αύξηση του ποσοστού από τον πρώτο γύρο και συγκεντρώνει 150 έως 170 έδρες.

Μελανσόν: Απετράπη το χειρότερο σενάριο

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε: «Απετράπη το χειρότερο σενάριο. Η Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε, κάτι που αποτελεί τεράστια ανακούφιση για την Γαλλία». Συμπλήρωσε επίσης πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Les composantes du #NouveauFrontPopulaire se sont montrées à la hauteur.

La gauche unie a sauvé la République. Elle peut commencer l’œuvre écologique et sociale dont notre peuple, notre époque, notre monde, notre Europe ont tant besoin.#ElectionsLegislatives2024 pic.twitter.com/XznR3LNqFT— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) July 7, 2024

Ο Μελανσόν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει, κάτι που συνέβη άμεσα, καθώς ο Ατάλ ήδη ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει αύριο, Δευτέρα (8/7),την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «πιστός στη ρεπουμπλικανική παράδοση». Ωστόσο, βεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του«όσο το απαιτεί το καθήκον» προτού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η συμμαχία Μελανσόν δεν κέρδισε την πλειοψηφία των 289 εδρών που απαιτούνται για σχηματισμό κυβέρνησης. Με το δεδομένο αυτό το Παρίσι κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του NFP. Οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Δήλωση Μακρόν

Σε μια λακωνική δήλωση της γαλλικής προεδρίας «ο πρόεδρος Μακρόν θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, ως εγγυητής των θεσμών. Συνέστησε σύνεση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων» και «όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις».

Το NFP που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου και «ενώνει» την «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Generations, το Place Publique και πολλά άλλα κόμματα και ομάδες με αριστερό προσανατολισμό συγκεντρώνει από 172 έως 192 έδρες.

Αναλυτικά οι έδρες των νικητών

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής:

  • Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν
  • Από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα
  • Από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.
gallia-ekloges.jpg

ση.

FRANCE ELECTIONS Place de la Republique

Εξάλλου ο Μελανσόν τόνισε πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο να κυβερνήσει και «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του», απέφυγε όμως να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε συνεργασία με Μακρόν.

Je viens d’arriver à république, j’ai des frissons. LA JEUNESSE EMMERDE LE FRONT NATIONAL pic.twitter.com/aVjxAyEjsw— BMS | إيمان 🌹★★ (@chersmokes) July 7, 2024

Μπαρντελά: «Η Γαλλία στην αγκαλιά
της άκρας αριστεράς»

«Οι εξελίξεις βάζουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς» δήλωσε ο εκλεκτός της Μαρίν Λεπέν, και αρχηγός του κόμματος Ζορντάν Μπαρντέλα μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης.

Παράλληλα, ο Μπαρντελά, καταδίκασε την «συμμαχία της ατιμίας» που «στερεί από τους Γάλλους μια πολιτική ανάκαμψης».

Πηγές Μακρόν: Θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων, δηλώνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας, ωστόσο, σημειώνουν πως χρειάζεται σύνεση στην ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Γαλλική Προεδρία, που συνεχίζει:

«Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές».

Μαρίν Λεπέν: «Η νίκη μας απλώς αναβάλλεται»

Η Μαρίν Λεπέν είπε την Κυριακή, στο τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που έφερε το κόμμα της στην τρίτη θέση, ότι η νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης «απλώς αναβάλλεται».

Παράλληλα τόνισε ότι το RN ήταν «το πρώτο» κόμμα στην Γαλλία. «Η παλίρροια ανεβαίνει. Δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει και, ως εκ τούτου, η νίκη μας απλώς αναβάλλεται», δήλωσε στο TF1, προσθέτοντας: «Έχω πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία για να απογοητευτώ από ένα αποτέλεσμα όπου διπλασιάζουμε τον αριθμό των βουλευτών μας».

Φόβοι για επεισόδια

Στο άκουσμα των πρώτων exit polls πλήθος αριστερών ψηφοφόρων κατέκλυσαν την εμβληματική πΛας ντε Ρεπουμπλίκ, γιορτάζοντας τον θρίαμβο της Αριστεράς στις κάλπες.

Παρ’ όλο το εορταστικό κλίμα, οι ιδιοκτήτες κατέβαζαν τα ρολά των καταστημάτων τους λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τη Le Monde.

Ρεκόρ συμμετοχής

Οι Γάλλοι δεν προτίμησαν τις παραλίες καταγράφοντας συμμετοχή πάνω από 67%, ρεκόρ από το 1997.

Δείτε πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης σύμφωνα με το γράφημα της Le Monde:

LE-MONDE.jpg

ΠΗΓΗ: CNN.GR

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…