Νέα μέτρα: Παρέχεται το δικαίωμα στους εργοδοτες να ζητούν πληροφόρηση αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί – Τι σηματοδοτεί

Νέα μέτρα: Παρέχεται το δικαίωμα στους εργοδοτες να ζητούν πληροφόρηση αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί – Τι σηματοδοτεί

Νέα μέτρα: Παρέχεται το δικαίωμα στους εργοδοτες να ζητούν πληροφόρηση αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί – Τι σηματοδοτεί

||

Αποφασισμένη να σφίξει τον κλοιό, γύρω από όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, είναι η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που εξειδίκευσαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Μεταξύ άλλων και παρά τις αντιδράσεις, που αναμένεται να προκληθούν, δίνεται πλέον το δικαίωμα στους εργοδότες να ζητούν πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων.

Μέχρι πρότινος ο εργοδότης, τύποις, δεν μπορούσε να απαιτήσει να ενημερωθεί από τον εργαζόμενο σχετικά με το αν αυτός υποβλήθηκε σε εμβολιασμό, ούτε να του χορηγηθεί αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς αυτό συμπεριλαμβάνεται στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Τώρα ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων, αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Είναι κάτι που επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για την εστίαση και την ψυχαγωγία αλλά και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης,  ότι ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν όλο το προσωπικό του είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε ένα κλειστό χώρο ή όχι, και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνει», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους δημοσίους υπαλλήλους

Η ανακοίνωση ότι σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων, μεταξύ άλλων εγείρει και το ερώτημα αν θα επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ένα θέμα που δεν είναι, αυτήν τη στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά προφανώς είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

Αναφερόμενος στο μέτρο της αναστολής εργασίας σε όσους είναι ανεμβολίαστοι, ο κ. Βορίδης σημείωσε, σύμφωνα με την ertnews, ότι αυτό δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον, αλλά αποτελεί μία περίοδο προσαρμογής που δίνεται για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω.

Από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς μισθό

Η παροχή δικαιώματος στον εργοδότη να πληροφορείται εαν ο εργαζόμενος έχει εμβολιαστεί η όχι, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για επιβολή αναστολής εργασίας χωρίς αποδοχές, σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές υγείας, εντείνει τους φόβους για τυχόν άνοιγμα του δρόμου για απολύσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το θέμα αυτό άλλωστε, έχει τεθεί παλαιότερα, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είχε σημειώσει πως ο λόγος που κάνουμε το εμβόλιο δεν είναι μόνο προσωπικός. «Είναι και συλλογικός και κοινωνικός». Ο ίδιος είχε πει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο και καμία πρόθεση να νομοθετήσει και να βάλει άρθρο σε κάποιο νόμο για απόλυση ανθρώπων που δεν εμβολιάστηκαν». Είχε προσθέσει δε ότι «στην υπάρχουσα νομοθεσία,  υπάρχει διάταξη για απόλυση υπαλλήλου που θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί είναι καλό στην ζωή να ξέρεις ότι έχεις και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχει καταγραφεί μια απόλυση εργαζομένου που αρνήθηκε να εμβολιαστεί. Πρόκειται για την περίπτωση του φυσικοθεραπευτή του γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, η σύμβαση του οποίου λύθηκε με απόφαση του Μητροπολίτη Γερμανού εξαιτίας αυτής της άρνησής του.  Μάλιστα η κίνηση αυτή, όπως είπε ο Μητροπολίτης, είχε ως στόχο να προστατεύσει την υγεία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο της Ι. Μ. Ηλείας στη Γαστούνη, καθώς και των εργαζομένων στο ίδρυμα.

Περισσότερο «τρανταχτή», είναι η περίπτωση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, όπου στο νοσοκομείο Houston Methodist, περίπου 150 υπάλληλοι που είχαν αρνηθεί το εμβόλιο, απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, o  Ομοσπονδιακός Δικαστής δεν δικαίωσε τους απολυμένους υπαλλήλους που κατέθεσαν αγωγή ζητώντας την επαναπρόσληψή τους, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους, ότι τα εμβόλια είναι «πειραματικά και επικίνδυνα».

«Συνταγματική η αναστολή εργασίας»

Στην χώρα μας συνταγματολόγοι, όπως ο καθηγητής και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, αναφέρουν ότι είναι συνταγματικώς ορθό το μέτρο για επιβολή αναστολής εργασίας σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές υγείας που δεν θα εμβολιαστούν.

«Όταν υπάρχουν εμφανείς, επιστημονικά δεδομένοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία του πληθυσμού συνολικά, ακόμη και για την υγεία των εμβολιασμένων, η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει – με νόμο – μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τη δυνατότητα αναστολής εργασίας». Μπορεί δηλαδή να πει σε έναν αρνητή ότι «τίθεσαι σε αναγκαστική άδεια, ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, καθώς παραβίασες έναν όρο, ένα καθήκον που έχεις, αυτό  της υγιούς παροχής εργασιών», διευκρίνισε ο κ. Μανιτάκης.

Πρόσθεσε δε ότι «ο εργοδότης έχει υποχρέωση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων, και υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα προληπτικά». Μπορεί επομένως, εφόσον το προβλέπει και ο νόμος, και εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο, «να προβλέψει ακόμη και αναστολή εργασίας, χωρίς πληρωμή, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και για ορισμένους λόγους. Δεν μπορεί η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση, με διακοπή της θέσης εργασίας».

Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της αναστολής, εξήγησε ότι αυτή «εξαρτάται από τις έκτακτες περιστάσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα», λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν από τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν.

«Δεν θα έχουν τύχη όσοι κινηθούν δικαστικά»

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα έχουν τύχη εάν κινηθούν δικαστικά όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κρίνεται απολύτως επιβεβλημένος για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας. Έφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση των γονέων να κάνουν όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους προκειμένου να γίνουν δεκτά στο νηπιαγωγείο, αλλά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ.

«Το αγαθό που πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη στιγμή μαζί με τη δημόσια Υγεία, είναι η υγεία των τρίτων. Προφανώς έχουν δικαίωμα – όσοι θέλουν – να μην εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μη συναισθανθούν τις συνέπειες που θα έχουν οι συνάνθρωποί τους, από τη δική τους άρνηση. Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι να επωφεληθούν από τη γενική ανοσία που θα επιτευχθεί, όταν οι ίδιοι δεν έχουν συμβάλει στην επίτευξη του στόχου», επισήμανε ο κ. Μανιτάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα είναι ηθικό, αλλά στην περίπτωση της πανδημίας συνδέεται και με τη νομική διάσταση. «Ασκώ τα δικαιώματά μου μέχρι το σημείο που δεν βλάπτω τρίτους. Συνταγματικά προβλεπόμενο ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας, προέχει η προστασία του συνόλου. Όλοι οι πολίτες έχουν ένα καθήκον αλληλεγγύης απέναντι στους άλλους, στους εμβολιασμένους και όσους θέλουν να προστατευθούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Κράτος οφείλει να απαιτήσει εκπλήρωση του ηθικού καθήκοντος κοινωνικής αλληλεγγύης, να τηρούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη βλάπτεται η υγεία τρίτων», συμπλήρωσε ο κ. Μανιτάκης

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…