Στην Πολωνία θα βρεθεί αργότερα μέσα στην ημέρα ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη γείτονα χώρα της Ουκρανίας, η οποία έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες που διέφυγαν από τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Σε ανάλυσή του το CNN, εξηγεί τους λόγους της επίσκεψης Μπάιντεν στην Πολωνία. Ανάμεσα σε άλλα, το άρθρο τονίζει ότι αν υπάρχει ένα έθνος που κατανοεί το μαρτύριο της Ουκρανίας, αυτό είναι η Πολωνία, η οποία υποδέχεται τον Αμερικανό πρόεδρο στο πλαίσιο της έκτακτης αποστολής του για την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προειδοποιήσεις του Μπάιντεν ότι η δημοκρατία πολιορκείται από απειλητικούς απολυταρχικούς ηγέτες μπορεί να φαίνονται μακρινές, ακόμη και μετά την εξέγερση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και την προσπάθεια να κλέψει τις εκλογές του 2020, σημειώνει το CNN.
Αλλά στην Πολωνία, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, η ελευθερία είναι αρκετά «φρέσκια» ώστε να αποτελεί ακόμη καινοτομία. Σε μια βασανισμένη ιστορία του 20ού αιώνα, η χώρα – διχασμένη μεταξύ Ανατολής και Δύσης – κατακτήθηκε επανειλημμένα, κυβερνήθηκε από ξένους τυράννους και είδε εκατομμύρια ανθρώπους της να εκκαθαρίζονται ή να οδηγούνται ως πρόσφυγες από σπίτια που καταστράφηκαν από πολέμους, τονίζεται.
Στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης
Η Πολωνία βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης. Βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κρατών της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκει πλέον, και της ρωσικής επιρροής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία περιλαμβάνει έναν άλλο πολωνικό γείτονα, τη Λευκορωσία.
Η Πολωνία έχει ανοίξει τα σύνορά της σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια από τα σχεδόν 3,7 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν διαφύγει από την επίθεση του Πούτιν, ενώ ο πόλεμος έφτασε κοντά στα σύνορά της με ένα ρωσικό χτύπημα σε μια βάση στη δυτική Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Όπως και η Ουκρανία, η Πολωνία έζησε για δεκαετίες υπό τη σιδηρά πυγμή της κομμουνιστικής Μόσχας, αναφέρει το CNN. Όπως και οι Ουκρανοί, οι Πολωνοί είναι συχνά σκληροί, είναι βαθιά καχύποπτοι απέναντι στους Ρώσους και έχουν τον αγώνα για την ελευθερία και την κυριαρχία τους βαθιά ριζωμένο στο DNA τους.
Υπό την ομπρέλα του Συμφώνου της Βαρσοβίας
Σε αντίθεση με την Ουκρανία, μια από τις ιδρυτικές δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, η Πολωνία έφτασε στη Δύση μετά από δεκαετίες υπό την ομπρέλα του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Και εκτός από μέλος του ΝΑΤΟ, είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και πρόσφατα είχε εντάσεις με τις Βρυξέλλες λόγω των δικών της φλερτ με τον λαϊκιστικό εθνικισμό, σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.
Μια τρομακτική προοπτική
Καθώς η απειλή του Πούτιν αυξανόταν τα τελευταία χρόνια, η Πολωνία φιλοξένησε τόσο αμερικανικά στρατεύματα όσο και αεροσκάφη. Τον Φεβρουάριο, πριν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, η Πολωνία ήταν ένα από τα κράτη στα οποία ο Μπάιντεν διέταξε να μεταφερθούν 3.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας.
Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατραπεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μια τρομακτική προοπτική, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να συμβεί στην Πολωνία, εξηγεί το CNN.
in.gr