Μισό δισ. ευρώ για κάλυψη πάγιων δαπανών επιχειρήσεων

Μισό δισ. ευρώ για κάλυψη πάγιων δαπανών επιχειρήσεων

Μισό δισ. ευρώ για κάλυψη πάγιων δαπανών επιχειρήσεων

||

έα ευκαιρία για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζημίας τους θα έχουν, από τον Απρίλιο και τμηματικά (ανα μήνα ή τρίμηνο) έως τον Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά δεν ενισχύθηκαν όσο θα επέβαλε το πλήγμα που υπέστησαν.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών που θα εγκαινιάσει το υπουργείο Οικονομικών έλαβε το πράσινο φως από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί με κάθε λεπτομέρεια το νέο πλαίσιο.

Η επιδότηση δαπανών λειτουργίας, μαζί και με τη μηνιαία επιδότηση δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, αφορά πάνω από 120.000 δικαιούχους συνολικά. Η ενίσχυση αναμένεται να καλύψει και δαπάνες που έγιναν από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο και για τους επόμενους μήνες (συνολικά εννέα) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

 
Η μοιρασιά

Οι έκτακτες ενισχύσεις που δίνονταν οριζόντια επί έναν χρόνο τελειώνουν, καθώς η επιδότηση από το κράτος δεν θα εξαρτάται πλέον από τους ΚΑΔ και τα lockdown. Μετά και την 7η Επιστρεπτέα του Μαρτίου, όλα αυτά πρέπει -θεωρητικά τουλάχιστον- να ανήκουν πια στο παρελθόν και να μην επαναληφθούν, καθ’ όσον βγαίνουμε από τον χειμώνα και οι εμβολιασμοί πολλαπλασιάζονται.

Στο εξής, μέχρι τέλος του 2021, το κράτος αναλαμβάνει να στηρίζει μόνον επιχειρήσεις που το έχουν απόλυτη ανάγκη για να μην κλείσουν, αρκεί να μην ήταν προβληματικές προτού ξεσπάσει ο κορωνοϊός.
Για να εντοπίσει ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτεί από τον Απρίλιο και εφεξής, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει πλατφόρμα αιτήσεων που θα ελέγχει δύο βασικά κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι ενισχύει με περισσότερα χρήματα όσους τα χρειάζονται περισσότερο.

Ποια θα είναι αυτά;

Κριτήριο 1ο: Υψηλός τζίρος πριν, μεγάλες ανάγκες μετά

Ευνοούνται οι φορολογικώς ευσυνείδητοι. Δεν θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν πολύ χαμηλούς τζίρους προ κορωνοϊού. Προκρίνονται μόνο όσοι δήλωναν υψηλά έσοδα πριν από την κρίση. Και πανευρωπαϊκά, στα Προγράμματα Επιδότησης Παγίων Δαπανών, επιβάλλεται ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να υπέστησαν πτώση εσόδων τουλάχιστον 30%. Δηλαδή η Ε.Ε. ενθαρρύνει τις χώρες να καθορίσουν ως προϋπόθεση και υψηλότερες απώλειες (35% ή 40%) αν το κρίνουν απαραίτητο, αντί πτώση 20% που ήταν το όριο που έθεσε η κυβέρνηση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1-7.

 

Αυτομάτως αποκλείονται χιλιάδες που πήραν Επιστρεπτέα με απώλειες κάτω του 30%. Όσο μειώνονται οι τελικοί δικαιούχοι που θα μοιραστούν την κρατική βοήθεια (μισό δισ. τουλάχιστον) τόσο αυξάνεται το ποσό που απομένει να λάβει ο καθένας τους. Μοναδική εξαίρεση, όσοι είχαν κέρδη αλλά έπεσαν σε ζημίες, ακόμα και αν είχαν μικρότερη πτώση των εσόδων τους – κυρίως αυτοί δηλαδή με ανελαστικές πάγιες δαπάνες που δεν μπορούν να τις περικόψουν όταν πέφτουν τα έσοδά τους.

Κριτήριο 2ο: Όσοι έλαβαν λιγότερες επιστρεπτέες, μειώσεις ενοικίων και αναστολές

Εκτός από τον εξωτερικό κόφτη (πτώση 30%), θα ισχύσει και εσωτερικός για όσους δεν αποκλειστούν λόγω τζίρου. Έτσι, τώρα θα ευνοηθούν όσοι πήραν λιγότερα από όσα είχαν ανάγκη γιατί θα λάβουν λιγότερα όλοι οι άλλοι που ήδη ενισχύθηκαν – και περισσότερο από όσο θα έπρεπε ενδεχομένως.

Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα έρχεται να προσαυξήσει τα ανώτατα όρια επιδότησης που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία ανά επιχείρηση. Από την άλλη όμως, στο ποσό του βοηθήματος συνυπολογίζονται -και αφαιρούνται- όλα τα μέτρα στήριξης που τυχόν έλαβε μια επιχείρηση: επιστρεπτέα προκαταβολή, απαλλαγή 40%-100% του ενοικίου, 534 ευρώ τον μήνα αποζημίωση εργαζομένων, κάλυψη 100% ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. μειώνουν το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών.
Αυτό αίρει στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί, καθώς πολλοί αδικήθηκαν από τα έως τώρα μέτρα επειδή επιδοτήθηκαν το ίδιο ή λιγότερο σε σχέση με άλλους που είχαν μικρότερες ανάγκες. Για παράδειγμα:

  • Πολλοί έλαβαν βάσει ΚΑΔ τα ελάχιστα κατώτατα όρια (1.000-8.000 ευρώ) από κάθε Επιστρεπτέα όπου συμμετείχαν, ασχέτως εάν ο μαθηματικός τύπος δικαιολογούσε λιγότερα για κάποιους λόγω του πλήγματος που υπέστησαν.
  •  Επιχειρήσεις ή όμιλοι με πολλαπλές δραστηριότητες εξάντλησαν νωρίς τα όρια χρηματοδότησης σαν να είχαν μόνο ένα αντικείμενο, μένοντας ακάλυπτοι σε κάποιες λειτουργίες τους, καθώς και οι εργαζόμενοί τους σε αυτούς.
  • Επιχειρήσεις (όπως της εστίασης) ενισχύθηκαν, είτε λειτουργούσαν (π.χ. με delivery) είτε ήταν κλειστές (πτώση εσόδων 100%), ακόμα και αν είχαν αύξηση αντί πτώση του τζίρου τους!

Τι επιδοτείται και τι εξαιρείται

Αυτά και άλλα «περίεργα» θα τα λάβει πλέον υπ’ όψιν του το νέο πρόγραμμα-γέφυρα. Και ενώ θα ελαφρύνει τις επιχειρήσεις από τα δανειακά βάρη του παρελθόντος μέχρι τον Δεκέμβριο, το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα ελαφρύνει και θα χρηματοδοτήσει τα καθημερινά έξοδα λειτουργίας τους. Ενισχύει έτσι όμως και τη φορολογική συμμόρφωση, δηλαδή τους πιο συνεπείς επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δήλωναν στις καλές εποχές τα εισοδήματά τους. Κλειδί θεωρείται το ποιες δαπάνες θα χαρακτηριστούν πάγιες. Ανάλογα λοιπόν με τον κλάδο, αυτές θα μπορούν να συμπεριλάβουν:

  • Κόστη μισθοδοσίας και ασφαλιστικές εισφορές, εάν η επιχείρηση δεν έκανε χρήση των αναστολών. Αλλιώς αφαιρούνται αποζημιώσεις μισθοδοσίας και ασφαλιστικές εισφορές που το 2020 τις κάλυψε το Δημόσιο.
  • Ενοίκια, όπου θα εξαιρείται όμως από τις δαπάνες το 60%-100% του μισθώματος αν το κάλυψε το κράτος.
  •  Ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα).
  •  Λογαριασμοί ΔΕΚΟ: ύδρευση – τηλεπικοινωνίες.
  •  Χρηματοοικονομικά (τόκοι δανείων, μισθώματα leasing κ.λπ.).
  • Αποσβέσεις.
  • Έξοδα ασφάλισης, τέλη κυκλοφορίας.
  •  Αμοιβές τρίτων (λογιστής, νομικός σύμβουλος, τεχνικός ασφαλείας, γιατρός εργασίας).
  • Έξοδα συντήρησης εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων.
  • Έξοδα λογισμικού/ Software / συνδρομών τεχνολογίας (ιστοσελίδας κ.λπ.) που καταβάλλονται κατ’ έτος.
  •  Δημοτικά τέλη (τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων-τέλη καθαριότητας και φωτισμού).
  • Έξοδα για εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω COVID-19.

Όπως αναφέρεται στο newmoney.gr: Μόλις συμφωνηθούν οι όροι και συλλεχθούν τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει το ποσοστό επιδότησης των παγίων δαπανών, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 70%-90%, όπως το pρόγραμμα-γέφυρα για τα δάνεια. Ωστόσο ενδέχεται για την εκταμίευση και της συγκεκριμένης βοήθειας να απαιτείται και δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, χωρίς ενδιάμεσα συστήματα είπε ο Δ. Παπαστεργίου. Επίσης, αλλάζουν τα…

«Με επικοινωνιακά τρικ μιας ανεπαρκέστατης διοίκησης δεν λύνονται τα προβλήματα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.Το ψέμα έχει γίνει πρώτη φύση της κα Τσεβά και καταβαραθρώνει καθημερινά τον δήμο μας.Τα πράγματα είναι απλά.…

Η Δήμητρα Τσεβά τολμά να μιλήσει για «φθηνή αντιπολίτευση». Μέσα στο θυμό της παραγνωρίζει ότι τόσο εκείνη, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ζαφειρόπουλος, δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις…