Μερική άρση μέτρων εν μέσω lockdown

Μερική άρση μέτρων εν μέσω lockdown

Μερική άρση μέτρων εν μέσω lockdown

||

Μερική άρση των μέτρων προβλέπεται από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου σε ορισμένες δραστηριότητες ενώ την ίδια μέρα επιστρέφουν στα σχολεία και οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Ωστόσο εξαιρούνται οι μαθητές των κόκκινων περιοχών που ακόμη βρίσκονται σε σκληρό lockdown.

Συγκεκριμένα, ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play, υπό «την προϋπόθεση ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα», όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 Ακόμη, επιτρέπεται η μεταφορά περισσότερων επιβατών στα ταξί και ισχύει εξαίρεση για μετακίνηση από νομό σε νομό μόνο για τους φοιτητές, υπό προϋποθέσεις.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για τους φοιτητές

Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν μαζί τους ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα – Σε ποιες περιοχές επιτρέπεται

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το κυνήγι και το ψάρεμα και τελικώς αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσής τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες: Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας.

Δηλαδή, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου, μόνο εντός της Περιφερειακής Ενότητας και όσον αφορά τη μετακίνηση των κυνηγών, επιτρέπεται έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για 3 χρόνια.

Tο ζήτημα άρσης απαγορεύσεων για το κυνήγι και το ψάρεμα, θα τεθεί εκ νέου στην Επιτροπή την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορωνοϊό.

Τι αλλάζει στα ταξί

Κατά τη μεταφορά με ταξί, επιτρέπονται πλέον 2 επιβαίνοντες, πλην του οδηγού. Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών των γυμνάσια και τα λύκεια από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις «κόκκινες» περιοχές, όπου οι μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
– Θα πραγματοποιούνται διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
– Θα υπάρχουν σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
– Συχνή χρήση αντισηπτικών
 – Τακτικοί αερισμοί των χώρων κ.α

Υπενθυμίζεται ότι, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

Ποιες περιοχές βγαίνουν από το αυστηρό lockdown

Όσον αφορά στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, διαπιστώθηκε ότι το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά στις τοπικές κοινότητες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Έτσι, αποφασίστηκε να μη δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στις παραπάνω περιοχές. Η άρση του αυστηρού lockdown τίθεται σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου.

Σε ποιες περιοχές παρατείνεται το αυστηρό lockdown

Tα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα ακόμη και ως την 1 Φεβρουαρίου, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στις ακόλουθες περιοχές:

στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (καταγράφονται 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό)
στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου (εντοπίζονται 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές)
στο Δήμο Σπάρτης (49 ενεργά κρούσματα)
στο Δήμο Εορδαίας
στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης
στη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (έχουν 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα)
στο Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (78 ενεργά κρούσματα)
στον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και μετά από εισήγηση των τοπικών αρχών, από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου το πρωί στις 6 και ως την 1 Φεβρουαρίου, ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

 

zougla.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…