Μαθητική εφαρμογή σώζει ζωές σε σιδηροδρομικές διαβάσεις

Μαθητική εφαρμογή σώζει ζωές σε σιδηροδρομικές διαβάσεις

Μαθητική εφαρμογή σώζει ζωές σε σιδηροδρομικές διαβάσεις

Μαθητική εφαρμογή σώζει ζωές σε σιδηροδρομικές διαβάσεις – Μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων κινείται με το αυτοκίνητό της κοντά σε μια σιδηροδρομική διάβαση στη Δυτική Θεσσαλονίκη ενώ το τρένο είναι έτοιμο να περάσει. Ο οδηγός χαζεύει αφηρημένος στο κινητό του τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να συνεχίζει την πορεία του αψηφώντας τις προειδοποιήσεις. Επιχειρεί να παραβιάσει τη διάβαση ενώ το τρένο έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σφυρίζοντας δυνατά. Δεν τα καταφέρνει: Το όχημα «κοκαλώνει» αυτομάτως και το γκάζι δεν υπακούει στον απρόσεκτο οδηγό, μέχρι που το τρένο φεύγει μακριά. Τρεις ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί σε κλάσματα δευτερόλεπτου χάρη σε ένα έξυπνο ρομποτικό σύστημα που επεμβαίνει αποτρέποντας ατυχήματα σε ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις.

εφαρμογή
#image_title

Πρόκειται για μια καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί να σώσει ζωές και το εντυπωσιακό είναι ότι φτιάχτηκε από μαθητές Δημοτικού Σχολείου, του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, οι οποίοι βραβεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες για το επίτευγμά τους από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο του 15ου πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής. Το Wedoguard είναι μια εφαρμογή που γίνεται τραγικά επίκαιρη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Και όχι μόνο: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο οι συγκρούσεις σε σιδηροδρομικές διαβάσεις αποτελούν το 25% των σοβαρότερων σιδηροδρομικών συμβάντων και τις περισσότερες φορές αποβαίνουν μοιραίες. Στην Ελλάδα, βάσει της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, την περίοδο 2014-2021, με τον τρόπο αυτόν έχασαν τη ζωή τους 33 άνθρωποι και άλλοι 25 τραυματίστηκαν σοβαρά. Το πρόβλημα έχει μεγάλες διαστάσεις, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2020 στη χώρα μας υπήρχαν 1.236 ισόπεδες διαβάσεις εκ των οποίων περίπου 550 ήταν αφύλακτες…

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή
Ολα αυτά ώθησαν την ομάδα του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς να ασχοληθεί με το θέμα. «Στόχος μας είναι πάντα να συνδέουμε τις εφαρμογές μας στην Πληροφορική με κοινωνικά μηνύματα, με θέματα αγωγής υγείας ή οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής. Να μαθαίνουμε πέρα από τους υπολογιστές και πέρα από τη ρομποτική, το πώς μπορεί η τεχνολογία να βελτιώνει τις ζωές μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Αυγουλάς, καθηγητής Πληροφορικής και υποδιευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.

«Το ρομποτικό σύστημα προστασίας διαβάσεων για την αποφυγή ατυχημάτων φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Πληροφορικής που προβλέπονται στο πρόγραμμα Σπουδών της Στ’ Δημοτικού. Λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Κατά τη διέλευση του τρένου, ενεργοποιείται ο φωτεινός σηματοδότης που βρίσκεται μπροστά στη διάβαση, ταυτόχρονα όμως – και αυτό αποτελεί την πρόταση του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς – αποστέλλεται σήμα στα διερχόμενα «έξυπνα» αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με μια ειδική συσκευή, με αποτέλεσμα αυτά να ακινητοποιούνται αυτομάτως πίσω από τη διάβαση προς αποφυγή ατυχήματος ακόμη και αν ο οδηγός προσπαθήσει να περάσει παραβιάζοντάς την. Για τον σκοπό αυτόν η διάβαση είναι εξοπλισμένη με ειδικό μαγνητικό υλικό» εξηγεί. «Πρόκειται για κάτι πρωτότυπο που δεν υπάρχει στην αγορά, όμως είναι έτοιμο να βγει στον δρόμο για πρακτική εφαρμογή. Αυτό που απαιτείται είναι η συνεργασία των σιδηροδρομικών οργανισμών με τις βιομηχανίες αυτοκινήτων ώστε οι τελευταίες να προσαρμόζουν στα οχήματα έναν έξτρα αισθητήρα. Δεν είναι κάτι δύσκολο, άλλωστε ήδη στα αυτοκίνητα υπάρχει το σύστημα αυτόματης πέδησης που δίνει εντολή στο όχημα να φρενάρει, ούτε είναι κάτι πολύ κοστοβόρο, σε σύγκριση μάλιστα με τα κόστη που προκύπτουν από τις συγκρούσεις στις διαβάσεις» λέει ο κ. Αυγουλάς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς καινοτομούν. Το 2019 είχαν κατασκευάσει ένα ρομποτικό σύστημα προστασίας των θέσεων πάρκινγκ για ΑμΕΑ, το οποίο ειδοποιεί ηχητικά τους αφηρημένους οδηγούς που παρκάρουν εκεί και σε περίπτωση που δεν απομακρύνουν το όχημά τους, καλεί αυτόματα την Τροχαία.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/TyrvWCIzQzE Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» παραχώρησε ο δημοφιλής ηθοποιός και πρώην αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Χάρης Ρώμας, με αφορμή την ενεργή του συμμετοχή στην περιβαλλοντική…

https://youtu.be/P6s4O2iV4lw Τις… καυτές πατάτες της επικαιρότητας σχολιάζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» με την Βιργινία Μάρκου. Ο κ.…

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…