Λειψυδρία στην Κέρκυρα. Εξετάζεται η μεταφορά νερού από την Αλβανία

Λειψυδρία στην Κέρκυρα. Εξετάζεται η μεταφορά νερού από την Αλβανία

Λειψυδρία στην Κέρκυρα. Εξετάζεται η μεταφορά νερού από την Αλβανία

Συνάντηση με θέμα το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Ιουνίου, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, με τους Δημάρχους της Κέρκυρας, στο γραφείο του στην έδρα της ΠΙΝ. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης και εκπρόσωποι του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Οι δύο λύσεις που συζητήθηκαν είναι η παροχή νερού από το Γαλάζιο Μάτι της Αλβανίας στην Κέρκυρα και η δεύτερη η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Θεσπρωτίας απέναντι από την Κέρκυρα και ειδικότερα της Σαγιάδας. Αμφότερες εξετάζονται και πρέπει ν’ αναλυθούν οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροί τους, όπως βέβαια και ο διακρατικός (στην πρώτη περίπτωση) ή διαπεριφερειακός – διαδημοτικός (στη δεύτερη περίπτωση) χαρακτήρας τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Αυτό που επισημάνθηκε, τόσο από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, όσο και από τους δημάρχους κ.κ. Πουλημένο, Μαχειμάρη, ήταν ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η ομαλή υδροδότηση του νησιού της Κέρκυρας, καθώς δεν μπορεί σήμερα να διασφαλιστεί η συμπεριφορά των υπαρχουσών εγκαταστάσεων σε σχέση με τα επίπεδα της υπόγειας υδροφορίας της Κέρκυρας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που παρατηρούνται φαινόμενα γεωτρήσεων που στερεύουν προκαλώντας έντονο προβληματισμό για την περίοδο που η κατανάλωση είναι αυξημένη λόγω τουρισμού (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) και ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάντλησης των υδάτινων αποθεμάτων.

Για τον λόγο αυτό, γίνεται έκκληση προς τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, για λελογισμένη χρήση νερού, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της κατασπατάλησής του.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους του Α’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την συνάντηση που είχε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες – συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργο Μαχειμάρη – με τη διοίκηση και τις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης Αθηνών Πειραιώς) προκειμένου να διερευνηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και παροχής τεχνικής βοήθειας από την ΕΥΔΑΠ προς τις ΔΕΥΑ των Δήμων της Κέρκυρας.

Στη συνάντηση αυτή στην Αθήνα υπήρξε συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο και διατέθηκαν στοιχεία, τα οποία είναι αξιοποιήσιμα, από παλιότερες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν το δίκτυο υδροδότησης και τις δεξαμενές. Στο μέλλον, όπως αποφασίστηκε, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ θα επισκεφθούν την Κέρκυρα προκειμένου ν’ αποκτήσουν ίδια εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ του νησιού.

Όπως αποτυπώθηκε και στη συνάντηση εργασίας των Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη, το μεγαλύτερο τεχνικό πρόβλημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης της Κέρκυρας είναι στον τρόπο παροχής του νερού και στη λειτουργία των μετρητών και την έκδοση των λογαριασμών, όπως επίσης και στον τρόπο είσπραξής τους. Η εν λόγω διαπιστωμένη αδυναμία της ΔΕΥΑΚ έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οφειλών προς τη ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές και εν τέλει ευθύνεται για την οργανωτική και οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. πηγή: aftodioikisi.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…