Η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται στο 28%, ενώ 800 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής λόγω κορωνοϊού. Το τρίτο κύμα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη ασκεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, με τις εισαγωγές να αυξάνονται συνεχώς, ενώ την ίδια ώρα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του.
Γι΄ αυτόν τον λόγο μεταβαίνει εκτάκτως στον νομό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος στις 10 το πρωί της Τρίτης θα προεδρεύσει σύσκεψης με διοικητές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.
Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στο ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Κορύφωση κρουσμάτων μέσα Απριλίου
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου στις 18 Απριλίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα φτάσει τις 3.400-3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Επίσης, χάρη στα πολλά ατομικά τεστ που αναμένεται να διεξαχθούν εκείνη την εβδομάδα, μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 ημερήσια κρούσματα από κορωνοϊό, εκτιμά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, ο μήνας Απρίλιος είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες και πιθανότατα να είναι και ο τελευταίος μήνας με τα περισσότερα κρούσματα, εφόσον βαίνουμε προς το τέλος της πανδημίας. Από τη μία οι εμβολιασμοί και από την άλλη η άνοδος της θερμοκρασίας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.866 κρούσματα, από τα οποία τα 245 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. Όμως τα περισσότερα κρούσματα είχε η Αττική με 783 περιπτώσεις (184 στο κέντρο), ενώ ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αχαΐα αφού κατέγραψε 112 μολύνσεις. Και στην Αχαΐα πάντως η κατάσταση είναι δύσκολη στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν διασωληνωμένοι ακόμα και εκτός ΜΕΘ.
Προβληματισμό προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων που πλέον ανέρχεται σε 759, ενώ 73 πολίτες ακόμη απεβίωσαν, με το σύνολο των απωλειών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 8.453 όπως αναφέρει το zougla.gra