Κώστας Σισμανίδης: Δήμοι και αδέσποτα -πάνω από 4000 οι κακοποιήσεις το χρόνο στην Ελλάδα

Ο κ. Κώστας Σισμανίδης, Πρόεδρος της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ελλάδας αναλύει τα κακώς κείμενα των Δήμων και μας αναφέρει τα τραγικά στατιστικά των κακοποιήσεων στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδία είναι το όργανο βοήθειας και εκπροσώπησης των φιλοζωϊκών σωματείων σε δικαστικές μάχες που αφορούν τα ζώα.

Για τους Δήμους μίλησε για αδιαφορία και κακώς κείμενα. Χαρακτηριστικά είπε ότι ελάχιστοι από τους 332 εφαρμόζουν τη νομοθεσία και ότι η πλειοψηφία είναι ή αδιάφοροι ή εξαφανίζουν τα ζώα , και μας ανέφερε την έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θέλοντας να καταγράψει τους λύκους που ζουν στα βουνά και βρήκαν τελικά 60.000 σκυλιά πεταμένα από Δήμους. Μας είπε ότι οι Δήμοι ουσιαστικά δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς κανείς να τους ελέγχει και για αυτό το λόγο μας εξηγεί γιατί υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα δημιουργίας θεσμικού οργάνου ελέγχου των Δήμων ανά Περιφέρεια ειδικά για τα αδέσποτα, αλλά και όλα τα ζώα συμπεριλαμβανομένων και των ζώων εργασίας και των άγριων ζώων για τα οποία δεν υπάρχει μέριμνα. Ειδικά για τα άγρια ζώα δεν υπάρχει καν περίθαλψη.

Με επιχειρήματα θέτει το θέμα ανάγκης ελεγκτικού μηχανισμού σε κάθε Περιφέρεια σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία αφού οι Δήμοι θεωρούν “βάρος” τα αδέσποτα και μας. Έχουν συνηθίσει σε κυνοκομεία κολαστήρια, όπως αυτό της Σπάρτης. Χαιρετίζει θετικά τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας προστασίας ζώων συντροφιάς, που συστάθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι ένα όργανο πολύ σημαντικό αφού μπορεί να διευθετήσει διενέξεις και παρατυπίες των Δήμων που η Ομοσπονδία χρειάζεται χρόνια να λύσει δικαστικώς. Τόνισε την ανάγκη να βοηθηθεί με περισσότερο προσωπικό ώστε να μπορεί να βοηθά πιο πολύ. Αναφερθήκαμε στην Επικεφαλή κα Μάρσα Δημοπούλου που προέρχεται από τον φιλοζωικό κόσμο έχοντας προσφέρει πολλά ως εθελόντρια.

Κώστας Σισμανίδης
Κώστας Σισμανίδης: Δήμοι και αδέσποτα -πάνω από 4000 οι κακοποιήσεις το χρόνο στην Ελλάδα 2

Ο κ. Σισμανίδης μας μιλά για την αναγκαιότητα υποχρεωτικής στείρωσης ώστε να μπει μια τάξη στα αδέσποτα και την άποψή του ότι ο έλεγχος DNA δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός να ελέγξει ποιος από τους ιδιοκτήτες που δε θέλουν να στειρώσουν το ζώο τους θα πληρώσουν 150 ευρώ για να δώσουν δείγμα του σκύλου τους. Αναφέρεται ότι τα ζώα που εγκαταλείπονται στο 80% είναι κυνηγόσκυλα και ποιμενικά.

Στη συνέχεια, μιλάμε για τα τραγικά ποσοστά των κακοποιήσεων με στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία και το 2019 που είναι πάνω από 3500-4000 και μιλάμε γι αυτές που φτάνουν στον Εισαγγελέα και κάνει σύγκριση με τα στατιστικά της Αμερικής με πληθυσμό 32.000.000 και με 2500 κακοποιήσεις. Επίσης, αναφέρουμε ότι τα ζώα εργασίας που κακοποιούνται είναι διαρκές φαινόμενο και δε καταγγέλεται συχνά. Ο κ. Σισμανίδης μας λέει ότι λείπει η παιδεία από τη χώρα μας και υπάρχει τεράστια αναγκαιότητα να μπει μάθημα για τα ζώα ώστε να μάθουν τα παιδιά να σέβονται και να βοηθούν.

Τέλος, είπαμε για το θετικό ότι οι νέοι άνθρωποι πλέον εμποδίζουν τους μεγαλύτερους από το να κακοποιούν ζώα και ότι πια ο κόσμος έχει αρχίσει να καταγγέλει τις κακοποιήσεις. Κλείσαμε τη συζήτηση διαπιστώνοντας ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ως χώρα ως προς το σεβασμό απέναντι στα ζώα και ότι δεν πρέπει να αδιαφορούμε μπροστά στην κακοποίηση.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ - CREATIVE PROJECTS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού διαρκείας, ενώ ο πρωθυπουργός συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ στις 16.30, λόγω της έντασης που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή μετά τη βαλλιστική επίθεση του…

https://www.youtube.com/watch?v=3c7dbMKQMDk Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, Δήμαρχος Βύρωνα, προσκεκλημένος της Εβίτας Χρυσολούρη στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ της διαδικτυακής τηλεόρασης on camera.gr. Ο κ. Σωτηρόπουλος, Δήμαρχος Βύρωνα, του Δήμου που γιορτάζει 100 χρόνια από…

Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη…