Κορωνοϊός: Τι λείπει από τους ασθενείς που νοσούν σοβαρότερα

Κορωνοϊός: Τι λείπει από τους ασθενείς που νοσούν σοβαρότερα

Κορωνοϊός: Τι λείπει από τους ασθενείς που νοσούν σοβαρότερα

||
||

Μια νέα γαλλική μελέτη φέρνει στο φως το κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών που όταν προσβληθούν από COVID-19 κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ όσων νοσούν βαριά από COVID-19, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Science.

Η μελέτη αφορά σε 50 πάσχοντες από νόσο COVID-19 στην Γαλλία. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν από τη μεγάλη διαφοροποίηση στη συμπτωματολογία, καθώς κάποιοι ήταν ασυμπτωματικοί ή είχαν ήπιο βήχα ενώ άλλοι έφταναν σε σημείο να μην μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους και χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη. Στόχος ήταν να βρουν το κοινό στοιχείο μεταξύ όσων είχαν σοβαρά συμπτώματα.

Αναλύοντας δείγματα αίματος, ανοσοκυττάρων και ιστού αλλά και άλλα γενετικά δείγματα από ασθενείς, οι ειδικοί εντόπισαν την «υπογραφή» της σοβαρής λοίμωξης: επρόκειτο για τον συνδυασμό ανεπαρκούς ανταπόκρισης της ιντερφερόνης και υπερβολικής φλεγμονής.

Οι Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι το χαρακτηριστικό όλων των σοβαρά πασχόντων από νόσο COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση είχαν ανεπάρκεια στην απόκριση της ιντερφερόνης τύπου Ι – ένα είδος πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπλέον, υπήρχαν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα προφλεγμονώδους σηματοδότησης. Μαζί, οι δύο αυτές αντιδράσεις άφηναν τους ασθενείς με λίγα «εφόδια» για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη COVID-19.

Η μελέτη ενισχύει άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι η σηματοδότηση της ιντερφερόνης στις επηρεαζόμενες από τη λοίμωξη περιοχές μπορεί να παίζει ρόλο στον μετριασμό της εξέλιξης της νόσου. Τέτοιες μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρκεια, ο χρόνος και το σημείο της έκθεσης της ιντερφερόνης στον ιό είναι κρίσιμοι παράγοντες που φαίνεται να αποτελούν το υπόβαθρο της επιτυχίας με τις τρέχουσες θεραπείες.

Τέλος οι ερευνητές, ελπίζουν ότι όλα αυτά τα στοιχεία συνδυαστικά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα ενισχύουν την απόκριση της ιντερφερόνης και θα μειώνουν τη φλεγμονή.

Πηγή:ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Μία Γιορτή για Ξεχωριστά Παιδιά» διοργανώνει ο Δήμος Παλλήνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, την Κυριακή 6 Απριλίου 2025 και ώρες 11:30 – 13:30, στο Πολιτιστικό…

Εκατοντάδες άτομα ωφελήθηκαν και το 2024 από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Χαλανδρίου, μέσω της διανομής προϊόντων και της παροχής γευμάτων. Ο απολογισμός των δράσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου…

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 και ώρα 12.00 το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν…