Κορυφώνεται η αγωνία για το πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα στις μαθητικές αίθουσες από την ερχόμενη εβδομάδα, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ηδη από το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας το 20% αφορά ανηλίκους, με τους ειδικούς να προβλέπουν -μελετώντας τα αντίστοιχα δεδομένα άλλων χωρών- ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα διαταράσσοντας μοιραία την επιδημιολογική πορεία της χώρας.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Σκωτίας, όπου από τα μέσα Αυγούστου – όταν δηλαδή άνοιξαν τα σχολεία – έως και σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται πλέον στο 30%, με τους παιδιάτρους να προειδοποιούν ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση.
Σύμφωνα με τις ίδιες προειδοποιήσεις κάθε παιδί που νοσεί δύναται να μεταδώσει τον ιό σε δεκάδες ακόμα «στενές επαφές», γεγονός που εντείνει τις φοβίες για τις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Αυξάνεται η αγωνία των παιδιάτρων
Την ίδια όμως ώρα αυξάνεται η αγωνία των παιδιάτρων και για τις συνέπειες της λοίμωξης COVID-19 στα ίδια τα παιδιά.
«Με το στέλεχος Δέλτα, τα παιδιά μολύνονται με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι οι ενήλικοι. Και αντίστοιχα φαίνεται να νοσούν περισσότερα, συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα, που προκλήθηκαν από άλλα στελέχη του κορονοϊού.
Συνεπώς, δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι είναι θωρακισμένα από τον ιό αλλά ότι κινδυνεύουν σε μικρότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας.
Ο ίδιος, δε, σπεύδει να προσθέσει ότι «όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται και ο αριθμός των εισαγωγών στις απλές κλίνες των νοσοκομείων αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Οσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση αυτή τόσο ενισχύεται και η πιθανότητα να καταγραφούν και θάνατοι σε ανηλίκους – κάτι το οποίο απευχόμαστε».
Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις είναι και η αιτία που το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας σχεδίων για τη λειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων στην περίπτωση κατακόρυφης αύξησης των μικρών ασθενών.
Έκκληση στους γονείς
Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα απευθύνει έκκληση στους γονείς μαθητών γυμνασίου και λυκείου να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά Δημοτικού και δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα θωράκισης μέσω εμβολιασμού, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι μείζονος σημασίας η διενέργεια του αναγκαίου ελέγχου με τα self tests δύο φορές την εβδομάδα και την καταγραφή του αποτελέσματος στην ειδική πλατφόρμα, αναφέρει το in.gr