Σε εγρήγορση βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση καθώς τα νέα κρούσματα κοροναϊού παρουσιάζουν αύξηση, ενώ διαπιστώνονται μολύνσεις από τη μετάλλαξη του ιού σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα.
Χθες παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει διπλάσιο αριθμό μολύνσεων μετά από αρκετές μέρες.
Καζάνι που βράζει η Αττική
Με τα μισά χθεσινά κρούσματα (427) στην Αττική, η ιδιαίτερη περίπτωση του λεκανοπεδίου όπως έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί, ταράζει τα ύδατα της άτσαλης σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών.
Για μια ακόμα μέρα, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή της Αττικής με 113 νέα κρούσματα, τα διπλάσια σχεδόν από τη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 76 κρούσματα και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 67. Σε 55 ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις στον Πειραιά, ενώ 45 καταγράφονται στην Ανατολική Αττική.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο: 45 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, 76 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών,67 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 28 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής, 113 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, 43 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών και 55 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς.
Η περιφέρεια Δυτικής Αττικής σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω αύξησης της διασποράς.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων «τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε» σχολίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA.
Κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις, οπότε ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε και τα αυριανά δεδομένα.
«Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική» πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, θα γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.
Κίνδυνος για τις μεταλλάξεις
Τα πρώτα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού έχουν εντοπιστεί ήδη και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ξεκινά γονιδιακή επιτήρηση, καθώς εξελίσσεται η διασπορά μιας νέας μετάλλαξης πλάι στην αρχική μορφή του κοροναϊού, η οποία κατέγραψε χθες 842 νέα κρούσματα στη χώρα.
Από την πλευρά του, στις μεταλλάξεις αναφέρθηκε και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως παραπάνω από το μισό του πλανήτη δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του σε εμβόλια εντός του 2021 και επεσήμανε πως εγείρεται σημαντικό ζήτημα καθώς, εάν υπάρξουν έντονες μεταλλάξεις του κοροναϊού, θα χρειαστούν εναλλακτικά εμβόλια.
Οι εταιρείες μας λένε πως μπορούν να παραχθούν γρήγορα, εντός έξι εβδομάδων, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας πως ήδη η Moderna σχεδιάζει «εναλλακτικά» εμβόλια, εάν το ήδη υπάρχον εμβόλιο δεν «πιάνει» το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.
«Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη μετάλλαξη και παραλλαγή του ιού, ήδη προβλέπεται ότι θα αλλάξουν και τα εμβόλια. Ποιος θα τα παράξει τότε από την στιγμή που δεν μπορούν να παράξουν αυτά για τα επικρατούν στέλεχος;» διερωτήθηκε.
Πιθανό και τρίτο lockdown
Το τρίτο κύμα της πανδημίας, για το οποίο κάνουν λόγο δημόσια όλο και περισσότεροι επιστήμονες, δεν αποκλείεται να συνοδευθεί και με τρίτο lockdown, προβληματισμό που εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι το πλέον πιθανό, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε στον ΣΚΑϊ ο κ. Βατόπουλος, καθώς ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην αναθέρμανση της οικονομίας και στο υγειονομικό σκέλος.
Την όλη κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η νέα μετάλλαξη του ιού, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα, ενδεχόμενο που -παρότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή των ειδικών- δεν απέρριψε από μέρους του ο κ. Βατόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, αλλά σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως, εν μέσω πανδημίας.
Η κατάσταση στη χώρα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 842 κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153.226, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.874 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.407 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 200 (70.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
in.gr