Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Τα ανοιχτά σχολεία, η αυξημένη κίνηση στους δρόμους το λιανεμπόριο καθώς και το χειμωνιάτικο σκηνικό έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών.
Τα 320 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι βέβαιον πως δεν αποτυπώνουν με ευκρίνεια την επιδημιολογική εικόνα -όπως συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς επιβεβαιώθηκαν επί μικρού αριθμού τεστ, μόλις 8.173 τεστ, μοριακά και rapid.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ημερησίως που αποδίδει την πραγματική εικόνα της επιδημίας αυτήν την περίοδο στη χώρα είναι γύρω στα 650, αριθμός, που όπως είπε στην τελευταία ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν μπορεί να συμπιεστεί παρακάτω λόγω και της χειμερινής περιόδου που διανύουμε.
Με δραματικά αργό ρυθμό προχωρεί η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ, όπου βρίσκονται 322 διασωληνωμένοι, με τους 207 εξ αυτών να ανήκουν στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και άλλους 106 να ανήκουν στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.
Επιπλέον, μέσα στις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου τη μάχη με τη ζωή έχουν χάσει ήδη 650 άνθρωποι από COVID-19,δηλαδή περίπου το 1/8 των συνολικών θανάτων από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.
Προβληματίζει τους ειδικούς η Αττική
Στην πραγματικότητα, η Αττική φαίνεται να είναι σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού εδώ και αρκετές ημέρες, σε μια ισορροπία εύθραυστη που θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρηθεί.
Με 139 κρούσματα στο σύνολο των 320 νέων διαγνώσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η Αττική εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ιδίως έπειτα και από τη σημερινή ημέρα, κατά την οποία ουσιαστικά έγινε η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.
Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα, με τους ασθενείς σε απλές κλίνες στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να ανέρχονται σε 480 και στη Μακεδονία στους 491, ενώ οι δύο περιφέρειες «κοντράρονται» και στους διασωληνωμένους με 118 και 122 αντίστοιχα.
Σημαντικό εδώ είναι να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αυτά τα στοιχεία μετά από μια αρκετά εκτεταμένη περίοδο αυστηρού lockdown, το οποίο φαίνεται πως συνετέλεσε ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία στην ευρύτερη περιοχή. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, τις 18 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν 1.914 οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και 241 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Αντιθέτως η Αττική δεν δείχνει μειωτικές τάσεις, με το κέντρο της Αθήνας να βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των ειδικών, λόγω αφενός των 46 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και αφετέρου του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων.
Η κατάσταση στη χώρα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.925, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.763 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.578 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 322 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 231 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1031 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.488 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.234 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
IN.GR