Κομισιόν για Ελλάδα: Απαιτείται επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

Κομισιόν για Ελλάδα: Απαιτείται επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

Κομισιόν για Ελλάδα: Απαιτείται επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Την ανάγκη για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης επεσήμανε η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τζούλια Λιντβάι μιλώντας σε πάνελ εκδήλωσης του ΙΟΒΕ για την πορεία υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μιλώντας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων του εθνικού προγράμματος Ελλάδα 1.0. η κ. Λεντβάι παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα σε βασικές μεταρρυθμίσεις του ΤΑΑ όπως η ψηφιοποίηση του δημοσίου και η πράσινη μετάβαση. Τόνισε όμως ότι η βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης είναι κομβική.

Πάνω στο θέμα σημείωσε την πρόοδο σε ό,τι αφορά τη σύνταξης νέου δικαστικού χάρτη με περισσότερο ορθολογική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης τους αλλά και της δημιουργίας νέων υποδομών. Ωστόσο, είχε και κάποιες παρατηρήσεις που αφορούσαν κεντρικά την κατανομή των πόρων σε αυτό τον κρίσιμο Κυβερνητικό τομέα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία δικαστικών / 1000 κατοίκους σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε επίσης ότι και εντός των δικαστηρίων στην ΕΕ έχουμε μια μέση αναλογία έχουμε μια αναλογία 3,5 δικαστικών υπαλλήλων ανά δικαστή ενώ στην Ελλάδα έχουμε 3 δικαστές ανά ένα δικαστικό υπάλληλο.

Όπως είπε εκτός από τους πόρους διατίθενται θα πρέπει να επανεξεταστεί και η κατανομή τους ώστε επιτυγχάνεται το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε ότι σύντομα θα αρχίσει α ανεβαίνει στους δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του θεσμού της δικαιοσύνης . Επανέλαβε επίσης ότι θέση της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει με την ίδια ένταση και να ολοκληρώσει στην ώρας τους το σύνολο των 67 μεταρρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου κ Στέλλα Λάδη τόνισε ότι εκτός από τη Δικαιοσύνη που αποτελεί βασική προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σημασία και στο θεσμικό εκσυγχρονισμό υγείας και παιδείας.

Σημείωσε επίσης ότι και μετά την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και δείκτες που θα ελέγχουν το αποτέλεσμα μας του και αν χρειαστεί να γίνονται διορθώσεις .

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…