Κομισιόν για Ελλάδα: Απαιτείται επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

Κομισιόν για Ελλάδα: Απαιτείται επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

Κομισιόν για Ελλάδα: Απαιτείται επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Την ανάγκη για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης επεσήμανε η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τζούλια Λιντβάι μιλώντας σε πάνελ εκδήλωσης του ΙΟΒΕ για την πορεία υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μιλώντας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων του εθνικού προγράμματος Ελλάδα 1.0. η κ. Λεντβάι παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα σε βασικές μεταρρυθμίσεις του ΤΑΑ όπως η ψηφιοποίηση του δημοσίου και η πράσινη μετάβαση. Τόνισε όμως ότι η βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης είναι κομβική.

Πάνω στο θέμα σημείωσε την πρόοδο σε ό,τι αφορά τη σύνταξης νέου δικαστικού χάρτη με περισσότερο ορθολογική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης τους αλλά και της δημιουργίας νέων υποδομών. Ωστόσο, είχε και κάποιες παρατηρήσεις που αφορούσαν κεντρικά την κατανομή των πόρων σε αυτό τον κρίσιμο Κυβερνητικό τομέα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία δικαστικών / 1000 κατοίκους σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε επίσης ότι και εντός των δικαστηρίων στην ΕΕ έχουμε μια μέση αναλογία έχουμε μια αναλογία 3,5 δικαστικών υπαλλήλων ανά δικαστή ενώ στην Ελλάδα έχουμε 3 δικαστές ανά ένα δικαστικό υπάλληλο.

Όπως είπε εκτός από τους πόρους διατίθενται θα πρέπει να επανεξεταστεί και η κατανομή τους ώστε επιτυγχάνεται το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε ότι σύντομα θα αρχίσει α ανεβαίνει στους δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του θεσμού της δικαιοσύνης . Επανέλαβε επίσης ότι θέση της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει με την ίδια ένταση και να ολοκληρώσει στην ώρας τους το σύνολο των 67 μεταρρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου κ Στέλλα Λάδη τόνισε ότι εκτός από τη Δικαιοσύνη που αποτελεί βασική προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σημασία και στο θεσμικό εκσυγχρονισμό υγείας και παιδείας.

Σημείωσε επίσης ότι και μετά την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και δείκτες που θα ελέγχουν το αποτέλεσμα μας του και αν χρειαστεί να γίνονται διορθώσεις .

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…