Κλιματιστικά: Ποια νόσο προκαλούν – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κλιματιστικά: Ποια νόσο προκαλούν – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κλιματιστικά: Ποια νόσο προκαλούν – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

||

Η νόσος των λεγεωνάριων ή αλλιώς «νόσος των κλιματιστικών», είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται συνήθως από μόλυνση, με ένα βακτήριο γνωστό legionella.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayoclinic, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί η «νόσος των κλιματιστικών», εξαιτίας της ραγδαίας χρήσης τους σε κάθε κλειστό χώρο.

Την ίδια στιγμή η ελλιπής, ή κακή συντήρηση του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.

Ποιοι κινδυνεύουν

Οι ειδικοί της mayoclinic επισημαίνουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια των λεγεωνάριων.

Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως “νόσος των λεγεωνάριων”.

Ο πυρετός συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Τα συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πονοκέφαλος
Μυϊκός πόνος
Ρίγη
Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω
Έπονται και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βήχα, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
Δύσπνοια
Πόνο στο στήθος
Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές
Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί σε βακτηρίδια λεγεωνέλλας. Η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου το συντομότερο δυνατόν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιόδου ανάρρωσης και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως καπνιστές ή ηλικιωμένοι η άμεση θεραπεία είναι κρίσιμη, αναφέρει το in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…