ΚΕΟΣΟΕ: «Ώριμη» η βρετανική αγορά για εναλλακτικές προτάσεις σε εισαγόμενα κρασιά

ΚΕΟΣΟΕ: «Ώριμη» η βρετανική αγορά για εναλλακτικές προτάσεις σε εισαγόμενα κρασιά

ΚΕΟΣΟΕ: «Ώριμη» η βρετανική αγορά για εναλλακτικές προτάσεις σε εισαγόμενα κρασιά

Η υψηλότερη σε αξία, κυρίως χάρη στις προσφορές υψηλής ποιότητας σαμπάνιας και κρασιών από το Μπορντό ή τη Βουργουνδία, η Γαλλία αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από κρασιά άλλης προέλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως επισημαίνει ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) σε ανάρτησή του, περισσότερο από ώριμη, η βρετανική αγορά είναι πολύ ανοιχτή σε όλη την παγκόσμια παραγωγή κρασιού και τα ιταλικά κρασιά κυριαρχούν στους όγκους των εισαγόμενων κρασιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα είναι και παραγωγός κρασιών, αν και πολύ επικεντρωμένη στους αφρώδεις οίνους (71% των παραγόμενων όγκων) και σε πολύ μικρές ποσότητες ήσυχους οίνους, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει το 100% της κατανάλωσης κρασιού του.

«Το κρασί είναι το δεύτερο αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη μπύρα που αντιπροσωπεύει το 62% των όγκων αλκοόλ», αναφέρει η Claire Prothon, διευθύντρια επιχειρήσεων οίνων και οινοπνευματωδών ποτών για το Business France στο Λονδίνο. Αν και δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανική αγορά κρασιού παραμένει ουσιαστικά, «3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας κρασιού στον κόσμο σε όγκο και αξία», υπενθυμίζει το Business France. Ωστόσο, το Brexit δεν οδήγησε σε ανατροπή των προμηθειών κρασιού και η αγορά παραμένει πολωμένη ως προς την ευρωπαϊκή προέλευση. «Η Ιταλία σημειώνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, χάρη στη δυναμική των Prosecco και του Pinot Grigio που είχαν μεγάλη επιτυχία με τους καταναλωτές», προσθέτει η Pandora Mistry, επίσης υπεύθυνη οίνων και οινοπνευματωδών ποτών για το Business France στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αυστραλιανά κρασιά είναι επίσης μπροστά από τα γαλλικά σε όγκο, αλλά η Γαλλία παραμένει πολύ μπροστά στο επικερδές παιχνίδι της αξιολόγησης, ιδίως με τις εξαγωγές σαμπάνιας που κυριαρχούν ελαφρώς σε όγκο και σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αξία. Μαγνητισμένη από την παγκόσμια πόλη που συνιστά το Λονδίνο και τη γύρω περιοχή (και την πολύ ισχυρή αγοραστική τους δύναμη), η βρετανική αγορά πρέπει ακριβώς να διαχωριστεί μεταξύ αυτού του στοιχείου του Λονδίνου και του υπόλοιπου Βασιλείου. «Το νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας γύρω από το Λονδίνο προσελκύει μόνο το 40% των όγκων της αγοράς κρασιού», εξηγεί η Pandora Mistry. Ομοίως, η Claire Prothon υπογραμμίζει ότι αυτή η γεωγραφική περιοχή συγκεντρώνει τους πιο μορφωμένους καταναλωτές για το κρασί και τους πιο εξελιγμένους γνώστες, «καλύτερα ενημερωμένους για τις ιδιαιτερότητες, όταν ο μέσος καταναλωτής βασίζεται περισσότερο στην ποικιλία και την τιμή», αναλύει η Claire. Prothon.

Όσον αφορά τις αξιοσημείωτες τάσεις, οι δύο υπεύθυνες του Business France τονίζουν τα ροζέ κρασιά ως το τμήμα που παρουσιάζει τις περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. «Υπάρχει μια εμπνευσμένη ιστορία επιτυχίας για τον Βρετανό καταναλωτή γύρω από τα ροζέ της Προβηγκίας, σε συνδυασμό με πολύ θετικές εικόνες του «τρόπου ζωής» που συνδέεται με την κατανάλωση αυτών των ροζέ κρασιών. Η Γαλλία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε αυτό το τμήμα», προσθέτει η Pandora Mistry. Ειδικά δεδομένου ότι σε όλη τη Μάγχη, η κατανάλωση ροζέ κρασιών έχει πλέον απελευθερωθεί σε μεγάλο βαθμό από την εποχικότητά τους που συνδέεται με τον καλό καιρό. Το Business France υποδεικνύει ευκαιρίες για τα λευκά κρασιά τα οποία πηγαίνουν επίσης πολύ καλά και τα μη αλκοολούχα κρασιά που παρουσιάζουν ανάπτυξη, αν και η κατηγορία παραμένει υπανάπτυκτη.

Ένα είναι βέβαιο ότι η κατανάλωση ερυθρών κρασιών ακολουθεί την πτώση που καταγράφεται στις περισσότερες παγκόσμιες αγορές. «Πιο ζεστά καλοκαίρια, επίπεδα αλκοόλ… υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν τον Βρετανό καταναλωτή να εγκαταλείψει τα κόκκινα κρασιά που πίνονται λιγότερο εύκολα, ενώ τα κρασιά γενικά καταναλώνονται εκτός των γευμάτων», εξηγεί η Pandora Mistry. Αντίθετα, η περιβαλλοντική ανησυχία έχει γίνει σημαντικό σημείο αγοράς, ιδιαίτερα στις μεγάλες βρετανικές πόλεις. «Η βιολογική ετικέτα είναι η καλύτερα αναγνωρίσιμη, αλλά οι οικολογικά υπεύθυνες προσεγγίσεις γίνονται πολύ καλά αντιληπτές, ειδικά για την μεγάλης κλίμακας διανομή, που αναμένει ιδιαίτερα δεσμεύσεις σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα», αναφέρει η Place Claire.

Αν και είναι ανοιχτή, η αγορά είναι ωστόσο δύσκολη στην πρόσβαση, με το Brexit να έχει ενισχύσει περαιτέρω τη σημασία των εισαγωγέων. «Οι περισσότεροι πάροχοι προμηθεύονται τουλάχιστον μέρος της γκάμας τους από έναν εισαγωγέα. Η μεγάλη διανομή (GD) είναι επομένως πολύ δύσκολη στην πρόσβαση επειδή βασίζεται σε λίγους προμηθευτές, μάλλον μεγάλους παράγοντες», προσθέτει η Claire Prothon. Το Business France υπολογίζει δύο χρόνια δουλειάς για να κλείσει ένα πρώτο συμβόλαιο στη χώρα. Η GD είναι μια αγορά βαρέων βαρών και, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά ανεπτυγμένες διαδικτυακές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, διανέμει το 80% των ποσοτήτων κρασιού της βρετανικής αγοράς. Παρόλα αυτά, οι έμποροι κρασιού παρέμειναν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, ενισχύοντας τη θέση τους στη διανομή κρασιού, «μια συνήθεια που παρέμεινε με την επιστροφή στην κανονική ζωή», επιβεβαιώνει η Claire Prothon.

Από την πλευρά των οινοπνευματωδών, το Λονδίνο παραμένει μια διεθνής σκηνή mixology, όπου οι μπάρμαν και οι mixologists έχουν ισχυρές προτάσεις. Η Γαλλία είναι ο ηγέτης σε αξία και 2η σε όγκο, αλλά και εδώ, ο παγκόσμιος και ο τοπικός ανταγωνισμός είναι έντονος. «Μια διαφοροποιητική τοποθέτηση και μια στρατηγική είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση αυτής της αγοράς», καταλήγει η Pandora Mistry.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…