ΚΕΔΕ: Νομοθετικές προτάσεις για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε κοινόχρηστους χώρους

ΚΕΔΕ: Νομοθετικές προτάσεις για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε κοινόχρηστους χώρους

ΚΕΔΕ: Νομοθετικές προτάσεις για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε κοινόχρηστους χώρους

Τρεις βελτιωτικές νομοθετικές προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και έργα διέλευσης παρουσίασε σήμερα ο Γ.Γ. της Ένωσης, Δημήτρης Καφαντάρης, στην ημερίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το πληροφοριακό σύστημα «e-Διέλευσις».

αρχείο λήψης 13 2 ΚΕΔΕ: Νομοθετικές προτάσεις για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε κοινόχρηστους χώρους
ΚΕΔΕ: Νομοθετικές προτάσεις για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε κοινόχρηστους χώρους 2

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Καφαντάρης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δημιουργία του e-Διέλευσις, καθώς, όπως είπε, συμβάλει στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των πράξεων έγκρισης και χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, στη μείωση των καθυστερήσεων και του κόστους των διαδικασιών, στον καλύτερο προγραμματισμό των έργων και στη διεύρυνση της δημοσιότητας και της διαφάνειας εκτέλεσής τους.

Υπογράμμισε, ωστόσο, με την ευκαιρία της δημιουργίας αυτού του ψηφιακού συστήματος, την ανάγκη να βελτιωθεί και η ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, πρότεινε τις εξής νομοθετικές βελτιώσεις:

  • Να διασφαλιστεί μέσω του «πληροφοριακού συστήματος e-Διέλευσις» ο συντονισμός των παρόχων υπηρεσιών διέλευσης, ώστε να επιτυγχάνεται ο ετήσιος προγραμματισμός των έργων διέλευσης που χρειάζονται την κατασκευή τομής σε κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου να μπορεί ο αρμόδιος δήμος να προγραμματίζει κάθε χρόνο τις αναγκαίες επισκευές, ασφαλτοστρώσεις κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να υλοποιηθεί και η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 5 του Παραρτήματος Χ του Ν.4070/2012 που προβλέπει ότι «Ο αρμόδιος φορέας χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης μπορεί να επιβάλλει στους παρόχους υποχρέωση κοινής ή και παράλληλης όδευσης ή παράλληλης εκσκαφής ή κοινής αποκατάστασης οδοστρώματος και μπορεί να υποδεικνύει τον επιθυμητό προγραμματισμό εκτέλεσης των εργασιών τους κατά τρόπο που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή όχληση των πολιτών».
  • Να αυξηθούν τα τέλη διέλευσης και χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που προβλέπονται από τον «Κανονισμό καθορισμού των τελών διέλευσης και των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
  • Να μειωθεί το πληθυσμιακό μέγεθος των δήμων στους οποίους δεν καταβάλλονται τέλη διέλευσης.

Επεξηγώντας τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να γίνει βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας, ο γγ της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στους πολίτες και τους δήμους κατά την πορεία εκτέλεσης μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων. Προβλήματα που αφορούν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης και παράδοσης, στην όχληση των πολιτών, αλλά και στην αποκατάσταση του οδοστρώματος.

«Επιθυμούμε με το νέο σύστημα να προβλέπονται και οι κατάλληλες ρήτρες για την πλήρη αποκατάσταση των δικτύων των δήμων και οι υπηρεσίες μας να έχουν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα της πορείας των έργων, από την υποβολή της πρώτης αίτησης μέχρι την παραλαβή τους», κατέληξε ο κ. Καφαντάρης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…