Νέες ενδείξεις αναφορικά με τους λόγους γιατί οι εργαζόμενοι βραδινής βάρδιας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, παρουσιάζονται σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Washington State University Health Sciences Spokane.
Πώς επηρεάζει η βραδινή βάρδια
Η μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο Journal of Pineal Research, περιελάμβανε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό πείραμα που χρησιμοποίησε υγιείς εθελοντές σε προγράμματα προσομοίωσης πρωινής και νυχτερινής βάρδιας.
Τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι οι νυχτερινές βάρδιες διαταράσσουν τους φυσικούς ρυθμούς του εικοσιτετραώρου στη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο, καθιστώντας τους εργαζόμενους κατά τη νυχτερινή βάρδια πιο ευάλωτους σε βλάβες στο DNA τους ενώ ταυτόχρονα οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA πυροδοτούνται σε λάθος στιγμή.
«Υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που υπογραμμίζουν ότι ο καρκίνος είναι πιο διαδεδομένος μεταξύ των εργαζομένων της βραδινής βάρδιας, γεγονός που οδήγησε τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ταξινομήσει την εργασία νυχτερινής βάρδιας ως πιθανόν καρκινογόνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συν-συγγραφέας δρ. Shobhan Gaddameedhi, αναπληρωτής καθηγητής.
Μελετώντας τις βλάβες στα γονίδια
Οι ερευνητές διαπίστωσαν συγκεκριμένα, ότι τα λευκά αιμοσφαίρια που απομονώθηκαν από το αίμα των συμμετεχόντων κατά τη νυχτερινή βάρδια εμφάνισαν περισσότερες βλάβες συγκριτικά με εκείνους της πρωινής βάρδιας.
Επιπλέον τα λευκά αιμοσφαίρια από τους συμμετέχοντες στη νυχτερινή βάρδια φάνηκαν να είναι πιο ευάλωτα σε εξωτερικές βλάβες από την ακτινοβολία, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για βλάβη στο DNA και τον καρκίνο.
«Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα προγράμματα νυχτερινής βάρδιας απορρίπτουν το χρονοδιάγραμμα έκφρασης των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο με τρόπο που μειώνει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών επιδιόρθωσης του DNA του σώματος όταν είναι πιο απαραίτητες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συν-συγγραφέας Jason McDermott, από το τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Εργαστηρίου Pacific Northwest, σύμφωνα με το vita.gr