Ισραηλινές μπουλντόζες ξεριζώνουν ελιές στη Δυτική Όχθη
Την Κυριακή, 24 Αυγούστου 2025, μπουλντόζες του Ισραήλ προχώρησαν σε μαζικό ξερίζωμα ελαιόδεντρων στο χωριό Αλ Μουγάγιρ, το οποίο βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) παρακολούθησαν την επιχείρηση, όπου στρατιώτες του Ισραήλ επιτηρούσαν την καταστροφή των δέντρων.
Ο Παλαιστίνιος αγρότης Αμπντελατίφ Μοχάμεντ Άμπου Αλίγια δήλωσε ότι έχασε ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 70 ετών σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων. «Τα ξερίζωσαν και τα ισοπέδωσαν, με ψεύτικα προσχήματα», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους αναφερόταν. Παρά την καταστροφή, ο Αλίγια έχει ήδη αρχίσει να φυτεύει ξανά το χωράφι του, όπως και άλλοι αγρότες στην περιοχή.
Η κατάσταση στο Αλ Μουγάγιρ
Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP, η γη σε πολλά χωράφια έχει σκαφτεί και ελαιόδεντρα βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος. Πολλές μπουλντόζες περιφέρονταν γύρω από το Αλ Μουγάγιρ, με μία από αυτές να φέρει την ισραηλινή σημαία. Στρατιωτικά οχήματα ήταν σταθμευμένα κοντά στην περιοχή, υποδεικνύοντας την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων.
Στρατηγική πίσω από τις καταστροφές
Ο Γάσαν Άμπου Αλίγια, επικεφαλής τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού, δήλωσε ότι ο στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να αναγκάσουν τους κατοίκους να μεταναστεύσουν. «Αυτή είναι μόλις η αρχή και αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη Δυτική Όχθη», προέβλεψε. Μια παλαιστινιακή ΜΚΟ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, 14 άτομα συνελήφθησαν στο χωριό, υποδεικνύοντας την κλιμάκωση της καταστολής στην περιοχή.