ΗΠΑ: Πώς αλλάζει η κατανομή του πληθυσμού εξαιτίας της τηλεργασίας

ΗΠΑ: Πώς αλλάζει η κατανομή του πληθυσμού εξαιτίας της τηλεργασίας

ΗΠΑ: Πώς αλλάζει η κατανομή του πληθυσμού εξαιτίας της τηλεργασίας

Την ανακατανομή του πληθυσμού στις ΗΠΑ και την προτίμηση των εργαζομένων στην τηλεργασία ή το υβριδικό μοντέλο εργασίας αναδεικνύουν στατιστικά στοιχεία που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας εταιρείες δημοσκόπησης στις ΗΠΑ αλλά και το Γραφείο Απογραφής της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Washington Post, η αύξηση των υπαλλήλων που εργάζονται από το σπίτι, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού, έχει προκαλέσει ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο εργασίας όσο και στην προτίμηση που δείχνουν οι πολίτες στις περιοχές που επιλέγουν για να κατοικήσουν, με την πλειονότητα των εργαζομένων να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και να μετακινούνται σε μικρότερες πόλεις ή ακόμη και σε αγροτικές περιοχές.

Ο χάρτης της Αμερικής «αναδιαμορφώνεται»

Με τα ποσοστά της εξ αποστάσεως εργασίας να αυξάνονται σημαντικά, παρατηρείται σημαντική ανακατανομή του πληθυσμού σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Economic Innovation Group, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται η τάση οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ να μετακινούνται σε αγροτικές, περιαστικές και προαστιακές περιοχές, με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας.

Πιο συγκεκριμένα, δεδομένα από το Γραφείο απογραφής των ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι δύο από τις κομητείες με τα υψηλότερα ποσοστά τηλεργασίας –το Μανχάταν και το Σαν Φρανσίσκο– παρουσίασαν την ταχύτερη απώλεια πληθυσμού, καθώς περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι φαίνεται να εγκατέλειψαν τις εν λόγω περιοχές για να μετακινηθούν σε περιοχές μεσαίου μεγέθους ή σε μικρότερες μητροπολιτικές περιοχές.

Παράλληλα, σε καθεμία από αυτές τις περιοχές παρατηρήθηκε μείωση της ηλικίας εργασίας του πληθυσμού κατά 10%.

Οι πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά τηλεργασίας είναι το Μανχάταν, η Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο, καθώς και μεγάλο μέρος της προαστιακής ενδοχώρας της Βόρειας Βιρτζίνια. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται, επίσης, το ομοσπονδιακό επιστημονικό κέντρο της κομητείας Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό, και η κομητεία Forsyth, στην πολιτεία της Τζόρτζια, βορειοανατολικά της Ατλάντα.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία

Δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία έχει μειωθεί σημαντικά από την εποχή των lockdown, το 2020, όταν σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων ασκούσαν τα καθήκοντά τους από το σπίτι.

Έκτοτε, όμως, παρατηρείται ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό των εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας παραμένει σταθερό, με περίπου το ένα τρίτο των υπαλλήλων να εργάζεται αποκλειστικά από το σπίτι του κατά τα έτη 2020 και 2021.

Άλλα στοιχεία, παράλληλα, αναδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει πλέον να δείχνουν περισσότερη προτίμηση στο υβριδικό καθεστώς εργασίας, με το ποσοστό των υπαλλήλων που εργάζονται από το σπίτι να μειώνεται από 39% το Φεβρουάριο στο 29% σήμερα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Gallup.

Η εν λόγω τάση φέρεται να έχει επηρεάσει σημαντικά διαφόρους κλάδους, μεταξύ των οποίων τα χρηματοοικονομικά και η πληροφορική, τομείς εργασίας που περιλαμβάνουν πληθώρα ειδικοτήτων.

Στους εν λόγω κλάδους παρατηρείται σήμερα η τάση 3 από τις 5 εργάσιμες να γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ παράλληλα υπάλληλοι σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας είναι πλέον περισσότερο πιθανό να εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι.

Στοιχεία του παρόχου μισθοδοσίας Gusto ανέδειξαν, επίσης, ότι υψηλότερα ποσοστά τηλεργασίας εμφανίζονται μεταξύ των εργαζομένων σε τομείς τεχνολογίας, επικοινωνιών, επαγγελματικών υπηρεσιών, οικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Η περίπτωση της Inside Out Co.

Τα εν λόγω δεδομένα υποδηλώνουν, επίσης, ότι ραγδαία αύξηση των ποσοστών τηλεργασίας δεν παρατηρείται τόσο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, αλλά κυρίως σε μικρότερες εταιρείες, οι οποίες καταφέρνουν έτσι να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο λόγος για την κατασκευαστική Inside Out Co., η οποία, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναγκάστηκε να υιοθετήσει ένα μοντέλο εργασίας που δεν είχε εξετάσει μέχρι τότε, την τηλεργασία και την υβριδική εργασία.

Η εν λόγω αλλαγή, ωστόσο, ωφέλησε την εταιρεία, καθώς της δόθηκε η δυνατότητα να αναλαμβάνει έργα από οποιαδήποτε περιοχή των ΗΠΑ, δείχνοντας τον κατάλληλο σεβασμό στους εργαζομένους και τα προγράμματά τους, και χωρίς να χάσει ούτε έναν υπάλληλό της, εξαιτίας του φαινομένου της Μεγάλης Παραίτησης, το οποίο έχει πλήξει την Αμερική.

Στελέχη της εταιρείας δήλωσαν, επίσης, ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι περισσότερο παραγωγικοί όταν δουλεύουν από το σπίτι, καθώς δε χάνουν πλέον χρόνο για τη μετακίνησή τους, ενώ δε χρειάστηκε ούτε να σταματήσουν να εργάζονται εξαιτίας νόσησης δικής τους ή μέλους της οικογενείας τους με κοροναϊό.

(Πηγή: ΟΤ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/TyrvWCIzQzE Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» παραχώρησε ο δημοφιλής ηθοποιός και πρώην αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Χάρης Ρώμας, με αφορμή την ενεργή του συμμετοχή στην περιβαλλοντική…

https://youtu.be/P6s4O2iV4lw Τις… καυτές πατάτες της επικαιρότητας σχολιάζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» με την Βιργινία Μάρκου. Ο κ.…

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…