Ιδιώτες γιατροί και διαγνωστικά κέντρα ζητούν 30 εκατ. επιπλέον για τον ΕΟΠΥΥ

Ιδιώτες γιατροί και διαγνωστικά κέντρα ζητούν 30 εκατ. επιπλέον για τον ΕΟΠΥΥ

Ιδιώτες γιατροί και διαγνωστικά κέντρα ζητούν 30 εκατ. επιπλέον για τον ΕΟΠΥΥ

||

Χωρίς διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, εργαστήρια και φυσιοθεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα θα μείνουν οι ασθενείς στις 12 Οκτωβρίου, εξαιτίας προειδοποιητικής απεργίας που πραγματοποιούν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τις υποχρεωτικές επιστροφές clawback που καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ.

Εξαιτίας των υπέρογκων ποσών clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα υγείας, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επεσήμαναν σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι άλλες 40.000 γιατροί από το επιστημονικό δυναμικό της χώρας αναμένεται να μεταναστεύσουν για τον λόγο αυτό.

Παράλληλα, το μέτρο αποτρέπει  τους νέους γιατρούς να ειδικευθούν στην ακτινολογία ή την βιοπαθολογία, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν ελλείψεις στις ειδικότητες αυτές, δημιουργώντας καθυστερήσεις στις διαγνώσεις των ασθενών.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων,  οι συνολικές επιστροφές clawback και rebate υπολογίζονται σε 50% και πλέον των εξετάσεων που διενεργούνται και οι οποίες δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.  Συνολικά οι επιβαρύνσεις καταλήγουν στο 70%, και με το 30% που μένει, οι μονάδες υγείας είναι αδύνατον να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους. Επιπλέον, με την προείσπραξη του clawback από φέτος, δημιουργούνται και προβλήματα ρευστότητας που αναγκαστικά θα μετακυληθούν στους μισθούς των εργαζομένων και στους προμηθευτές των υλικών.

Ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Φώτης Πατσουράκος, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως  με βάση το κρατικό τιμολόγιο του 1991, η γενική αίματος ορίζεται στα 2,88 ευρώ, ενώ μετά την αφαίρεση του rebate και του clawback, η τιμή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 1 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή της αξονικής τομογραφίας έχει οριστεί στα 71,11 ευρώ, αλλά ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει 30 ευρώ περίπου, δηλαδή 60% κάτω της αρχικής τιμής. Η μαγνητική τομογραφία έχει 236,95 ευρώ και μετά την αφαίρεση των rebate και clawback, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει περίπου 50 ευρώ ανά εξέταση.

Και ενώ οι προβλεπόμενες τιμές έχουν οριστεί από το 1991, τα λειτουργικά κόστη (ΔΕΗ, τηλέφωνα, internet, αναλώσιμα κτλ )έχουν εκτοξευθεί την τελευταία 30ετία.

Με τον κοροναϊό δε, έχουν αυξηθεί τα μέτρα προστασίας για την προστασία και των ασθενών και των εργαζόμενων στα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και στα ιατρεία (μάσκες, γάντια, ποδοναρια κλπ) και αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί πουθενά.

Αντίθετα, στις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπεται η εισαγωγή νέων εξετάσεων για τους ασθενείς, ορίζεται ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, επειδή για κάθε υπέρβαση εφαρμόζεται το μέτρο του clawback. 

Ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 30%

Ο κ. Πατσουράκος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει η πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα και για να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα δημόσιας υγείας, εν μέσω πανδημίας. Για το θέμα έχει ζητηθεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, τόσο από το συντονιστικό όργανο, όσο και από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της μεταφοράς ασθενών από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία, λόγω κοροναϊού.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν την κατάργηση του μέτρου του clawback νομοθετικά, καθώς επίσης και επαρκή χρηματοδότηση του τομέα της ΠΦΥ.

«Παγκόσμια πρωτοτυπία η εφαρμογή του clawback στη χώρα μας»

Στη συνέντευξη, η πρόεδρος της Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του clawback στη χώρα μας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς σε άλλες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 2-5%. Εδώ, όχι μόνο φτάνει σωρευτικά το 50%, αλλά προστίθενται και νέες παροχές χωρίς αναθεώρηση του νέου προϋπολογισμού.

Η κ. Μαστοράκου κατήγγηλε ακόμη ότι την τελευταία διετία είχε συγκροτηθεί επιτροπή στον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των γιατρών για την περιστολή των επιβαρύνσεων, όμως καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έγιναν δεκτές.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) ο αντιπρόεδρος Πάνος Ντούνας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η κάλυψη τρεις πολυγονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, το ελικοβακτηρίδιο και μια κυτταρολογική εξέταση, το κόστος των οποίων κυμαίνεται γύρω στις 2.000 ευρώ για την κάθε μία. Η έγκριση κάλυψης των εξετάσεων αυτών δεν συνοδεύθηκε από αύξηση του προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος θα μετακυληθεί στα εργαστήρια.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Ι. Καραμηνάς, ανέφερε ότι ο κλάδος καλείται να επιστρέψει περίπου 100-120 εκατ. ευρώ από νέες εξετάσεις που καλύπτονται χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια οι ασθενείς έχουν στραφεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας, λόγω πανδημίας, αντί να καλύπτονται από τις δημόσιες δομές. 

Ζημιογόνα τα διαγνωστικά κέντρα

Τα διαγνωστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια έχουν ζημιογόνα αποτελέσματα, ενώ τώρα προστίθενται και προβλήματα ρευστότητας που θα επιβαρύνουν αντίστοιχα τις μισθοδοσίες και την αγορά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι νέοι γιατροί διστάζουν να ακολουθήσουν τις ειδικότητες του ακτινοδιαγνώστη ή του βιοπαθολόγου, με κίνδυνο σοβαρή έλλειψη των ειδικοτήτων αυτών, αλλά και συνέχιση της μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού μας στην Ε.Ε. σε αναζήτηση καλύτερα αμοιβόμενης απασχόλησης.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης, υπογράμμισε την έλλειψη χρηματοδότησης, το αίτημα για εξαίρεση των κέντρων αποκατάστασης από το clawback εν μέσω πανδημίας, καθώς οι ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους χρειάζονται αποκατάσταση.

Αναφερόμενος στα περιστατικά μακράς covid, ο κ. Πατσουράκος επεσήμανε ότι οι ασθενείς αυτοί πρέπει να παρακολουθούνται και με πακέτο εξετάσεων βιοχημικών, τρίπλεξ και αξονικής θώρακος, οι οποίες για κάποιους ασθενείς πρέπει να επαναλαμβάνονται. Η υπέρβαση των δαπανών λόγω πανδημίας εκτιμάται στα 28,5 εκατ. ευρώ, και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα ζητούν την πρόσθετη χρηματοδότηση τουΕΟΠΥΥ, αλλά και την εξαίρεση των εξετάσεων αυτών από το clawback.

 

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Μια ακόμη μεγάλη δράση αναδάσωσης του Σ.Π.Α.Υ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025, στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στην περιοχή Πανοράματος Βούλας. Η δράση διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από…

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: 1,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την ανθεκτικότητα των πόλεων – Πού είναι η Ελληνική Κυβέρνηση;Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση των ευρωβουλευτών…