Η Ιαπωνία προωθεί την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Η Ιαπωνία προωθεί την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Η Ιαπωνία προωθεί την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Η Ιαπωνική κυβέρνηση εντείνει την πίεση στις εταιρείες να υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία, ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες «σαμποτάρονται» από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία «μεταρρύθμισης του τρόπου εργασίας» με στόχο την προώθηση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας, λιγότερων ωρών και ορίων υπερωριών.

Πρόκειται για αντίστοιχη προσπάθεια που είχε γίνει και το 2021 αλλά – αν και εγκρίθηκε από τους νομοθέτες – δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς οι ενδιαφερόμενοι ήταν απρόθυμοι να δουλέψουν λιγότερο.

Για περαιτέρω ενθάρρυνση αυτής της πρωτοβουλίας, το υπουργείο Εργασίας της Ιαπωνίας έχει επίσης αρχίσει να παρέχει επιδοτήσεις και δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Οι Ιάπωνες βλέπουν την εργασία ως «θετικό μέρος της ζωής»

Ενδεικτικά, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας, η Panasonic, υιοθέτησε την επιλογή τετραήμερης εργασίας για τους εργαζόμενους το 2022, αλλά μόνο περίπου 150 από τους 63.000 επιλέξιμους εργαζόμενους επέλεξαν να συμμετάσχουν.

«Οι λόγοι που οι Ιάπωνες εργάζονται πολλές ώρες είναι πολιτιστικοί και κοινωνικοί. Αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν γρήγορα», εξήγησε στο CNBC ο Τιμ Κρεγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από 20 χρόνια διδάσκοντας και διεξάγοντας έρευνες σε κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον Κρεγκ, ο οποίος έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο για την ιαπωνική λαϊκή και παραδοσιακή κουλτούρα, οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη αξία στη δουλειά επειδή τείνουν να τη βλέπουν ως «θετικό μέρος της ζωής».

Ο χώρος εργασίας είναι επίσης ο χώρος όπου οι περισσότεροι Ιάπωνες έχουν τις περισσότερες κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι είναι συχνά πρόθυμοι να μείνουν περισσότερο για να βοηθήσουν την ομάδα και να παρακολουθήσουν μεγάλα δείπνα της εταιρείας, παρατήρησε ο Μάρτιν Σουλζ, επικεφαλής οικονομολόγος πολιτικής στη Fujitsu.

«Το να είσαι μέλος μιας εταιρείας είναι σχεδόν μέρος μιας κοινότητας και αυτό οδηγεί συχνά σε περισσότερες ώρες εργασίας, όχι όμως τόσο αποτελεσματικές», είπε στο CNBC.

Εκτός όμως από αυτό, ακόμα και εάν κάποιος θελήσει να δουλέψει λιγότερο, θα έρθει αντιμέτωπος με την κοινωνική πίεση.

«Αν πάνε σπίτι νωρίς, τότε οι συνάδελφοί τους, πρώτον θα τους κοιτάξουν στραβά και έπειτα θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να τους καλύψουν. Και στις δύο περιπτώσεις θα νιώσουν άσχημα», είπε ο Κρεγκ.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του 2022, το 10,1% των ανδρών και το 4,2% των γυναικών στην Ιαπωνία εργάζονται πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα, συνδέοντας αυτές τις πολλές ώρες με τη συχνότητα εμφάνισης καροσί – αναγνωρισμένη αιτία θανάτου είτε από ανακοπή καρδιάς, είτε από εγκεφαλικό, είτε από αυτοκτονία, λόγω της υπερεργασίας.

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος για να διεισδύσει στην αγορά η τετραήμερη εργασία, δεν έχουμε συνηθίσει να είμαστε ευέλικτοι», δήλωσε ο Χιροσί Όνο, καθηγητής ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Hitotsubashi.

«Είναι ακόμα αρκετά σπάνιο και σε άλλες χώρες. Οπότε πιστεύω ότι η Ιαπωνία ειδικά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να το κάνει αυτό», πρόσθεσε. ΠΗΓΗ:CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Συναυλία μνήμης του Δήμου Παλλήνης για τη μαύρη επέτειο της Κύπρου με τον Γιώργο Νταλάρα στην Ανθούσα – Είσοδος ελεύθερη➡️ Ο Δήμος Παλλήνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα…

Χθες Τρίτη 1/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Δημάρχου του Δήμου Διονύσου, Κατερίνας Μαϊχόσογλου, με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Χωροταξίας, Αλέξανδρου Κουκά, αναφορικά…

O Δήμος Βριλησσίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων με μια γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 06/10 στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) από τις 11:00 το πρωί. …