Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος οργάνωσε αποστολή εθελοντών και μηχανοκίνητου εξοπλισμού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος οργάνωσε αποστολή εθελοντών και μηχανοκίνητου εξοπλισμού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος οργάνωσε αποστολή εθελοντών και μηχανοκίνητου εξοπλισμού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Η Ομάδας μας της Θεσσαλονίκης με επικεφαλή τον κ. Μιλτιάδη Μπενάκη μετέβη στην Τουρκία 8/2/2023 με εθελοντές της ομάδας και το απαραίτητο εξοπλισμό και αναχώρησε δύο ημέρες μετά.

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. σε συνεργασία με την Ελληνική ομάδα RESCUE GR κλήθηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EVOLSAR, στον οποίο είναι ιδρυτικό μέλος, Να μεταβεί στην Τουρκία. Ο εν λόγω οργανισμός επικοινώνησε με τις πρεσβείες των χωρών που τον απαρτίζουν για τη μετάβαση εθελοντών από όλες τις ομάδες της στην γείτονα χώρα. 

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος ήρθε σε επαφή με το Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και πήρε, εγγράφως , έγκριση μετάβασης της αποστολής.

Η ομάδα ξεκίνησε με δύναμη 31 εθελοντών, τρία (3) διασωστικά οχήματα, ένα (1) τζιπ, ένα (1) φορτηγό με trailer και μία (1) κινητή ιατρική μονάδα η οποία μας έχει παραχωρηθεί από τους LIONS και αντίστοιχα η RESCUE GR με τέσσερις διασώστες, ειδικό εξοπλισμό και ένα όχημα. Οι εθελοντές είναι εξοπλισμένοι με πλήρη Μέσα Ατομικής Προστασίας και συνοδεύονται από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Επιπλέον, η αποστολή αναχώρησε με εξειδικευμένο εξοπλισμό έρευνας αγνοουμένων στα χαλάσματα και ειδικά εργαλεία απεγκλωβισμού, ενώ υπήρχε διοικητική μέριμνα για την αυτονομία της (κουζίνα και ιατρείο).

Η Ομάδα αναχώρησε για Μυτιλήνη, μετέβη σε τουρκικό έδαφος με την μέριμνα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εκεί πάντα κάτω από υποδείξεις και οδηγίες εκπροσώπου της AFAD που συνόδευε την ομάδα, διάνυσαν 1300χλμ. πορεία, έφτασαν στην πόλη Καχραμανμαράς, όπου και στρατοπέδευσαν σε χώρο που τους υποδείχτηκε από τους ιθύνοντες των Ηνωμένων Εθνών με τις υπόλοιπες ομάδες της EVOLSAR.

Στην αποστολή συμμετείχε και η Sugar, ένα εκπαιδευμένο εντοπισμού Labrador εν ζωή σε συντρίμμια, η οποία και κατάφερε να εντοπίσει ζωή δύο φορές στα χαλάσματα και με τον εντοπισμό της ανασύρθηκαν άνθρωποι ζωντανοί από τα συντρίμμια από τούρκους και κινέζους διασώστες.

Οι διασώστες της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ανέσυραν νεκρούς από τα συντρίμμια έναν ενήλικα και δύο μικρά παιδία ηλικίας 16 και 19 ετών και τους παρέδωσαν στις οικογένειές τους για να τους τιμήσουν όπως αρμόζει.

Η αποστολή από την ώρα που έφτασε μέχρι και την αναχώρησή της δεν έπαψε να επιχειρεί και να ελπίζει στην ζωή.

Η υποδοχή των Τούρκων, ιδιαίτερα των απλών πολιτών ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική. Αγκάλιαζαν τους διασώστες της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. και τους εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους που βρεθήκανε εκεί προς βοήθεια τους.

Η αποστολή επέστρεψε στην Μυτιλήνη την Τετάρτη 15/2/2023 όπου και δέχτηκε θερμής υποδοχής από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Οι εθελοντές φιλοξενήθηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Παναγιώτη Κουφέλο και τον Γεώργιο Σίμο, Ειδικό Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δέχτηκαν συγχαρητήρια και κεράσματα και συζήτησαν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την συνδρομή τους στη γείτονα χώρα.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρης βράβευσε τον Πρόεδρο της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Γιώργο Ρουμελιώτη και έδωσε δώρα σε όλους τους εθελοντές

Η αποστολή έφτασε στον Πειραιά ξημερώματα Πέμπτης 16/2/2023, όπου και περίμεναν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που παρέμειναν πίσω να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τους συναδέλφους τους.

Το Δ.Σ. και τα μέλη της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ανθρώπους και εταιρείες που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει η αποστολή.

Την εταιρεία TELEPERFORMANCE

Την εταιρεία BLUE STAR που εξασφάλισε την δωρεάν μετακίνηση των εθελοντών και των οχημάτων από Πειραιά στην Μυτιλήνη και την επιστροφή αυτών.

Το Επαρχείο Ικαρίας και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που εξασφάλισαν την μετάβαση των εθελοντών και των οχημάτων από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί και την επιστροφή τους.

Το πολλαπλό θέμα Λεσχών Lions 117 Ελλάδα-Κύπρο για την κάλυψη εξόδων της κινητής ιατρικής μονάδας που έχουν παραχωρήσει οι Lions στην ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. και συνόδευε την αποστολή

Τον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ που εξασφάλισε φαρμακευτικό υλικό για την αποστολή

Την εταιρεία Σκλαβενίτης που προσέφερε προϊόντα για την σίτιση των εθελοντών

Την Pet City που έχει αναλάβει την διατροφή και ιατρική φροντίδα του διασωστικού σκύλου της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Sugar.

Την εταιρεία BOSCH 

Την εταιρεία zakcret

Το Δήμο Δάφνης-Υμηττού 

Την hippie pet και την φίλη Μαίρη Πουλιανίτη που κινητοποίησαν φίλους και συγκέντρωσαν ένα χρηματικό ποσό για την αποστολή, το ΑΒ shop & go Παγκρατίου και το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Παγκρατίου για την πολύτιμη προσφορά τους

Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους τους ανθρώπους που συνεισέφεραν οικονομικά μετά την κινητοποίηση του Laluk Cafe-Bar. 

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και τον Βουλευτή, Τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τη συνδρομή τους.

Για την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που ενστερνίζεται πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Είναι μια πράξη αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής. Δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας, όπου ο καθένας μας προσφέρει μέρος του εαυτού του στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου του. Κυρίως είναι μια πράξη αγάπης και δείκτης του πολιτισμού μιας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…