Φωτιά σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, βάζει η πρωινή και ξαφνική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
Αν και αυτή είναι η επίσημη θέση, ουσιαστικά η απαγόρευση αφορά τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη από φοιτητικούς συλλόγους, κι όχι μόνο, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, όπως αναφέρει το in.gr
Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης από την Αστυνομία, ήρθαν και οι αναμενόμενες διευκρινίσεις καθώς ξεκίνησε από το πρωί μια έντονη φημολογία σχετικά με το τι εννοούν όταν μιλούν για «δημόσιες συναθροίσεις».
Όπως τόνιζαν πηγές της Αστυνομίας, η Απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.
Πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι (100) άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
Σβήνει ή ανάβει φωτιά;
Με τη διευκρίνιση αυτή επιχειρήθηκε να σβήσει μια φωτιά που αφορούσε την κίνηση στα καταστήματα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει σκηνικό σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης.
Όταν όλοι είδαν τις εικόνες μεγάλου συνωστισμού στην οδό Ερμού και άλλους εμπορικούς δρόμους, όπου βρέθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι ταυτόχρονα, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις με πολιτικό χαρακτήρα (συλλαλητήρια), αλλά δεν θα απαγορευτεί η μαζική μεταφορά κόσμου στα εμπορικά καταστήματα.
Η Αστυνομία διευκρινίζει ότι δεν αφορά τα ψώνια αυτή η απόφαση, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα και για την ΕΛ.ΑΣ. και για την κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι πώς θα δικαιολογηθεί το «μπλόκο» στα φοιτητικά συλλαλητήρια ή σε συγκεντρώσεις κομμάτων την Πέμπτη, με άνω των 100 ατόμων, όταν την ίδια στιγμή θα υπάρχουν ουρές έξω από εμπορικά.
Η αντιπολίτευση και άλλοι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς και φοιτητικές οργανώσεις, αναμένεται να αντιδράσουν έντονα σε αυτή την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «φωτογραφική» ενόψει των κινητοποιήσεων της Πέμπτης.
Και φυσικά δεν αποκλείεται να δούμε εικόνες σαν κι αυτές στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ή για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Δηλαδή να υπάρξουν δημόσιες συναθροίσεις, να επιχειρηθούν και πορείες οι οποίες επί της ουσίας θα «σπάσουν» αυτή την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όμως, από την άλλη είναι δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κατηγορήσουν την κυβέρνηση για αυταρχικά μέτρα και για «πρόβα» απαγόρευσης διαδηλώσεων με πρόσχημα τα μέτρα κατά του κοροναϊού.
Τα επιχειρήματά τους θα κινηθούν στο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την κίνηση στους δρόμους και στα καταστήματα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
«Γιατί να επιτρέπεται ο συνωστισμός εκατοντάδων έξω από εμπορικές αλυσίδες, και θα απαγορευτεί ένα φοιτητικό συλλαλητήριο; Και γιατί δεν υπάρχει εδώ και μήνες πρόβλεψη για το στρίμωγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά για ακόμη μια φορά στοχοποιούνται οι κοινωνικοί αγώνες και οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης;»
Τι θα γίνει την Πέμπτη;
Αυτό τονίζουν πηγές της αντιπολίτευσης και σίγουρα η ημέρα θα είναι έντονα πολιτικά φορτισμένη ενώ εκφράζονται φόβοι και για το τι θα συμβεί την Πέμπτη αν αποφασιστούν συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση.
Επίσης, τονίζουν ότι ακόμη κι αν το μπλόκο στις δημόσιες συναθροίσεις πετύχει μεθαύριο, τι θα συμβεί αν οργανωθούν συγκεντρώσεις την επόμενη Πέμπτη. Θα υπάρξει νέα απαγόρευση; Και θα εκδίδονται συνεχώς αποφάσεις της Αστυνομίας για απαγορεύσεις συγκεντρώσεων;
Γι’ αυτό ήδη γίνεται λόγος για αυταρχικό μέτρο που στόχο έχει να εμποδίσει την εκδήλωση αντιδράσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ένα νομοσχέδιο που έτσι κι αλλιώς έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την «πανεπιστημιακή αστυνομία».
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι επίσης ότι μέχρι σήμερα υπάρχει απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους και πλέον θα επιτρέπεται για… 99 άτομα.
Από εδώ και στο εξής αναμένεται να υπάρξει κόντρα κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης γι’ αυτήν την ξαφνική, πρωινή απόφαση που είχε και διευκρινίσεις καθώς αρχικά προκάλεσε πολλά ερωτήματα.
Η εξήγηση ότι δεν αφορά προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, αλλά μέχρι 100 άτομα μπορεί να επιτρέπει εκδηλώσεις την Πέμπτη, αλλά είναι αδύνατον να υπάρξουν «γκρουπ» των 100 ατόμων ξεχωριστά που θα κάνουν διαδήλωση.
Επομένως, η Πέμπτη θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη καθώς εκτιμάται ότι πολλοί που βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση θα «πατήσουν» πάνω σ’ αυτή την απόφαση για οξύτατη αντιπολιτευτική ρητορική.
Αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι δυναμώνουν οι φόβοι για έκρηξη των κρουσμάτων του κοροναϊού, από την άλλη ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για αποφάσεις που λαμβάνει. Οπως π.χ. για όσα γίνονται στα εμπορικά καταστήματα ή στα Μέσα Μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται με την απόφαση για την απαγόρευση συγκεντρώσεων:
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
- διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.