Γρίπη των πτηνών: «Ανησυχία» στον ΠΟΥ

Γρίπη των πτηνών: «Ανησυχία» στον ΠΟΥ

Γρίπη των πτηνών: «Ανησυχία» στον ΠΟΥ

Γρίπη των πτηνών: «Ανησυχία» στον ΠΟΥ – επαφή με τις αρχές της Καμπότζης βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, το ένα θανατηφόρο.

Η εξάπλωση της γρίπης Η5Ν1 σε πτηνά και αρκετά είδη θηλαστικών δημιουργεί «ανησυχητική» κατάσταση, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η δρ Σιλβί Μπράιαντ, επικεφαλής πανδημικής ετοιμότητας και πρόληψης.

Μέχρι σήμερα ο οργανισμός χαρακτήριζε «χαμηλό» τον κίνδυνο πανδημίας Η5Ν1.

Την Πέμπτη, η Καμπότζη ανακοίνωσε ότι ένα 11χρονο κορίτσι πέθανε από τον ιό και 12 επαφές της υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Θετικός βρέθηκε ο πατέρας της, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα.

«Η παγκόσμια κατάσταση με το Η5Ν1 είναι ανησυχητική δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του ιού σε πτηνά σε όλο τον κόσμο και της αύξησης των αναφορών για κρούσματα σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων» δήλωσε η Μπράιαντ.

«Ο ΠΟΥ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ρίσκο και συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση σε όλες τις χώρες» συνέχισε.

Πρόσθεσε δε πως ακόμα δεν είναι σαφές το εάν υπήρξε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ή αν τα κρούσματα οφείλονται σε επαφή με άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα.

Πρωτοφανής επιδημία στα πτηνά
Μέχρι σήμερα, λιγότερα από 10 κρούσματα Η5Ν1, τα περισσότερα ήπια, έχουν καταγραφεί σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με άρρωστα πτηνά.

Το στέλεχος H5N1 κλάδος 2.3.4.4b εμφανίστηκε το 2020 και έκτοτε έχει σκοτώσει πρωτοφανή αριθμό άγριων και εκτρεφόμενων πτηνών σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική.

πτηνών

Ειδικοί που μίλησαν στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκτίμησαν πάντως ότι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι χαμηλός, δεδομένου ότι οι μεταλλάξεις που καθιστούν τον ιό τόσο μεταδοτικό για τα πτηνά πιθανότατα μειώνουν την ικανότητά του να προσβάλλει ανθρώπους.

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός» είχε δηλώσει ο δρ Τίμοθι Ουγιέκι, επικεφαλής γιατρός του τμήματος γρίπης στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για άκρως επιτυχημένο ιό για τα πτηνά, και αυτό σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι άκρως επιτυχημένος ιός στα θηλαστικά» συμφώνησε ο Ρίτσαρντ Ουέμπι που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ.

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πάντως εκατοντάδες κρούσματα σε φώκιες, αλεπούδες, αρκούδες και άλλα θηλαστικά, τα οποία πιθανότατα προσβλήθηκαν από επαφή με άρρωστα άγρια πτηνά.

Επιδημιολόγοι και ιολόγοι θορυβήθηκαν τον Ιανουάριο από μελέτη για πιθανή μετάδοση μεταξύ θηλαστικών σε εκτροφείο μινκ στην Ισπανία.

«Είναι απολύτως λογικό ότι ένας ιός που μπορεί να μεταδίδεται από μινκ σε μινκ μπορεί να μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο» δήλωσε η Μισέλ Ουίλι, ειδικός του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ για στους ιούς των πτηνών, αναφέρει το in.gr

Οι φόβοι για νέα πανδημία και η εξάπλωση στα πτηνοτροφεία δημιουργούν τώρα σκέψεις για μαζικό εμβολιασμό των εκτρεφόμενων πουλερικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…

https://youtu.be/EYt97hTwo7w Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κόμμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» του Ανδρέα Λοβέρδου, Χειρουργός – Μαστολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, η Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα μίλησε στο OnCamera.gr, δίδοντας το προσωπικό της…