Ζήσης Ψάλλας
Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν το σωματικό βάρος είναι ορισμένες ορμόνες και μια από αυτές είναι η κορτιζόλη, η “ορμόνη του στρες”.
Ενώ η άμεση παραγωγή της γλυκόζης δίνει πλεονέκτημα προετοιμάζοντας το σώμα για δράση τη στιγμή του στρες, η επί μακρόν αυξημένη κορτιζόλη στο σώμα δημιουργεί προβλήματα. Η κορτιζόλη μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης για μήνες, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την ινσουλίνη.
Τα άτομα με υψηλότερη κορτιζόλη στα ούρα τους έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης. Σε μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Κούσινγκ τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι αυξημένα. Όταν συμβαίνει αυτό, ενδέχεται να εμφανιστεί υψηλή πίεση του αίματος, κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστικότητα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μέχρι και το ένα τρίτο των περιπτώσεων του συνδρόμου Κούσινγκ έχουν υψηλό σάκχαρο και διαβήτη ενώ το 95% έχει συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει ακόμα και χωρίς πολύ φαγητό ή όταν τα άτομα είναι σωματικά δραστήρια.
Όπως τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, έτσι και τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους. Το πιο ακραίο παράδειγμα είναι η νόσος Άντισον (Addison), μια πάθηση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή κορτιζόλη. Όταν τα επινεφρίδια καταστρέφονται, τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα πέφτουν πολύ χαμηλά. Τα πιο αξιοσημείωτα συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη όρεξη, κούραση, χαμηλά επίπεδα σακχάρου, λαχτάρα για αλάτι, ζαλάδες, εμετούς, κοιλιακό άλγος, πόνο στους μυς ή στα οστά, αλλά το σήμα κατατεθέν της νόσου Άντισον είναι η απώλεια βάρους και παρατηρείται στο 95% των ασθενών.
Επομένως, η θεωρία που θέλει το άγχος να παχαίνει παίρνει κάποιο σχήμα: Το άγχος προκαλεί χρονίως υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε παχυσαρκία. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες οδοί παχυσαρκίας που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Όταν έχετε χρόνιο άγχος, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταλήξετε σε παχυσαρκία.
ZOUGLA.GR