«Γη κι Ελευθερία»: Διεθνοποίηση του αγώνα για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

«Γη κι Ελευθερία»: Διεθνοποίηση του αγώνα για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

«Γη κι Ελευθερία»: Διεθνοποίηση του αγώνα για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Ο αγώνας για το σταμάτημα του έργου που καταστρέφει το οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πλημμύρας στην πόλη της Ραφήνας, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Αφού το ελληνικό κράτος, οι υπηρεσίες, τα δικαστήρια και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε μπόρεσαν ή δε θέλησαν να εξασφαλίσουν, ως όφειλαν απέναντι στο Σύνταγμα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, την περιβαλλοντική προστασία του μεγαλύτερου ελεύθερου ποταμού της Αττικής, συνεχίζοντας ένα παρωχημένο αντιπλημμυρικό έργο που αντιβαίνει στους διεθνώς αποδεκτούς τρόπους διαχείρισης ποταμών ενόψει της Κλιματικής Κρίσης, ο αγώνας έχει πλέον στραφεί προς την Ευρώπη από όπου προέρχεται το κύριο μέρος της χρηματοδότησης του έργου:

 • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) ήδη ερευνούν καταγγελίες που υποβλήθηκαν από την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και άλλους φορείς και πολίτες, σχετικά με τη συμμόρφωση του έργου με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και αναμένεται το πόρισμα επί του αιτήματος διακοπής χρηματοδότησης του έργου.
 • Ερώτημα στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έθεσε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης στις 12/12/23 ενώ ήδη σήμερα δημοσιεύθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άδειασε» το έργο διευθέτησης στο Μεγάλο Ρέμα, μέσω της απάντησης της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Ελίζα Φερέιρα, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση του έργου να βρίσκεται στον αέρα, αφού αμφίβολη είναι η ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
 • Όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν λάβει γνώση του θέματος, με κοινοποίηση του αίτηματος των 68.000 πολιτών που ζητούν, μέσω της διεθνούς καμπάνιας, το σταμάτημα του έργου στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και τον επανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες στη φύση.
  Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται και νέες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι 5 νέοι της Ραφήνας ηλικίας 17-23 ετών, που προσέφυγαν υπέρ του δικαιώματος τους σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, αναζητούν τρόπους υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους σε ευρωπαϊκά πλαίσια, μία και τα εθνικά δικαστήρια δε μπόρεσαν ή δε θέλησαν να τους προσφέρουν την αναγκαία δικαστική προστασία.
  Παράλληλα, μια σειρά ενέργειες από τη «Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος» και την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη και Ελευθερία» συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο:
 • Αγώνας για να ακυρωθεί η έγκριση υλοτομίας του δασαρχείου Πεντέλης για τα 143 δέντρα της εκβολής, έγκριση που βασίστηκε σε αυτοψία της διεύθυνσης δασών ανατολικής αττικής που δεν έγινε ποτέ, αφού έχει διαψευσθεί από επιφανείς επιστήμονες. Το πόρισμα της αυτοψίας που δεν έγινε ποτέ ανέφερε ότι τα 143 δέντρα της εκβολής είναι «ξερά, στρεβλά, ασθενικά, καχεκτικά και επικινδύνως κεκλιμένα προς το οδικό δίκτυο»(!!!)
 • Αγώνας για να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί πρόληψης περιβαλλοντικής ζημιάς του ΥΠΕΝ (ΣΥΓΑΠΕΖ) στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας , που δεν ενεργοποιήθηκαν, αντίθετα η «Γη & Ελευθερία» έγινε μπαλάκι ανάμεσα σε… «αναρμόδιες» υπηρεσίες. (!!!)
 • Δικαστικοί αγώνες με αποφάσεις που απορρίπτουν τα αιτήματα δικαστικής προστασίας του περιβάλλοντος και του δικαιώματος του ανθρώπου να το απολαμβάνει
 • Αγώνας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, για να αναγκαστεί η νέα δημοτική αρχή να πάρει θέση σε θέματα που αλλάζουν δια παντός τη μορφή και τη φυσιογνωμία του τόπου μας, που καταστρέφουν το φυσικό του περιβάλλον, που τον θέτουν σε πολλαπλούς κινδύνους. Στο θέμα της κοπής των 143 δέντρων της εκβολής, η νέα δημοτική αρχή, με την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για μεταφύτευση και όχι κοπή τους, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι τα 143 δέντρα αφορούν το δήμο μας και δεν είναι… «εκτός αρμοδιότητάς του», όπως μας είχε απαντήσει εγγράφως η δήμαρχος Δ.Τσεβά αρχικά (!)
 • Διεύρυνση της στήριξης του αγώνα με (ανούσιες κατά ορισμένους) υπογραφές, όπως η έκκληση των 118 δημοσίων προσώπων από τον επιστημονικό, τον καλλιτεχνικό και τον αυτοδιοικητικό κόσμο, οι 101 υπογραφές πολιτών που έκαναν παρέμβαση στο δικαστήριο υπέρ των 5 νέων από τη Ραφήνα, οι υπογραφές πολιτών κατά της κοπής των δέντρων του ποταμού.

Η «Γη &Ελευθερία», η «Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», μαζί με ένα ευρύ φάσμα πολιτών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, αυτοδιοικητικών, οργανώσεων, συνεχίζουμε με συνέπεια τον αγώνα για το σταμάτημα αυτού του καταστροφικού έργου και την επανεξέταση του με λύσεις βασισμένες στη φύση, όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και στρατηγικές, οι διεθνείς συμβάσεις και η πρόσφατη νομοθεσία της Ευρώπης για την αποκατάσταση της φύσης.

Τα τελεσίγραφα του υφυπουργού Υποδομών Ταχιάου για χρήση αστυνομικής βίας στα μπλόκα που έδιναν καθημερινό αγώνα για να αποτρέψουν την ισοπέδωση που σήμερα ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, δεν έκαμψαν τον αγώνα, που συνεχίζεται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να σωθεί το ποτάμι, οι άνθρωποι, ο τόπος μας.

Δελτίο Τύπου
Γη & Ελευθερία, 15/2/24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…