«Γη & Ελευθερία»: Η ΚΕΔΕ “αδειάζει” τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου!

«Γη & Ελευθερία»: Η ΚΕΔΕ “αδειάζει” τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου!

«Γη & Ελευθερία»: Η ΚΕΔΕ “αδειάζει” τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου!

ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) “αδειάζει” τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ πυροπροστασιας, για την οποία η “Γη & Ελευθερία” είχε προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο της 4/4/24 να ανακληθεί. Ήδη από τότε, πολλοί δήμοι το είχαν αιτηθεί στο Υπουργείο.
Ο Δήμος όχι μόνο δεν ζήτησε ανάκληση, αλλά έσπευσε να ξεκινήσει την υλοποίηση της απόφασης, ψηφίζοντας την τριμελή επιτροπή ελέγχου που προβλέπεται από την ΚΥΑ! Η δήμαρχος μάλιστα Δ. Τσεβά, στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο έδινε οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης από τους πολίτες!!!
Αλήθεια τι ψήφισε στην ΚΕΔΕ ο δήμος μας?

Παραθέτουμε παρακάτω την τοποθέτηση της “Γη & Ελευθερία” για την ΚΥΑ πυροπροστασίας στο δημοτικό συμβούλιο της 4/4/24:

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Πυροπροστασία Ακινήτων
ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ – ΑΔΙΚΗ- ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ!

Στόχος της ΚΥΑ πυροπροστασίας είναι για άλλη μία φορά η μεταφορά της ευθύνης για την πυροπροστασία από το κράτος στους δήμους και ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Είναι «ατομική ευθύνη» η πυροπροστασία και αν δεν υπακούσεις να κάνεις τον κήπο σου σεληνιακό τοπίο και να πληρώσεις από την τσέπη σου από λίγες χιλιάδες μέχρι και πολλές δεκάδες χιλιάδες σε παθητική και ενεργητική πυροπροστασία μέχρι του χρόνου, δεν θα δικαιούσαι αποζημίωση. Δεν έχει σημασία που θα έχουν εγκαταλείψει το σπίτι σου να καεί κατά την προσφιλή πρακτική. Αντίθετα, θα πληρώνεις και πρόστιμα από 250ρια και πάνω και σε λίγο δε θα σε ασφαλίζουν ούτε οι ασφαλιστικές. Το κράτος θα περιοριστεί στο 112 και για όλα τα άλλα υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς!!!

Είναι ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ και ΑΔΙΚΗ γιατί:

Οι προθεσμίες είναι ανεπαρκείς τόσο για εφαρμογή των προληπτικών μέτρων στον περιβάλλοντα χώρο, όσο και για συμμόρφωση στις απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας του ακινήτου.

Δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και δημοσιοποιηθεί τα πρότυπα για το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και τη Τεχνική Έκθεση που προβλέπονται στον Κανονισμό, με αποτέλεσμα κανένας μηχανικός μέχρι στιγμής να μην αναλαμβάνει.

Φορτώνει στους δήμους επιπλέον αρμοδιότητες, έξοδα και φόρτο εργασίας, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση και προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού

Επιφορτίζει τους πολίτες με δυσβάσταχτες οικονομικές και διοικητικές ευθύνες. Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί και το κόστος εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων (π.χ. αδειοδότηση επεμβάσεων, εκτέλεση εργασιών κ.λπ.) γίνεται αδύνατο να εφαρμοστεί από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Είναι ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ γιατί θα οδηγήσει στην ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ και σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Καταρχήν δεν εξαιρεί ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών, ενώ η πυροπροστασία τους είναι εν μέρει ευθύνη του κράτους και εν μέρει των δήμων. Εξάλλου η ίδια η ΚΥΑ προβλέπει μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους δήμους για την προστασία των ακινήτων αυτών.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, τα ακίνητα της κατηγορίας αυτής έχουν μικρά οικόπεδα, με αποτέλεσμα οι ζώνες που προβλέπει η ΚΥΑ να μπαίνουν συχνά σε γειτονικά οικόπεδα!!!

Ακόμη κι αν όλα αυτά τα εμπόδια και οι ασάφειες της απόφασης ξεπεραστούν, το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΥΑ σε ακίνητα εντός σχεδίου και οικισμών θα οδηγήσει στην εξαφάνιση όλου του αστικού πρασίνου, σε ένα δήμο που

  • είναι δις πυρόπληκτος στην τελευταία 5ετία
  • θα κοπούν πάνω από 2000 δέντρα στο Μεγάλο Ρέμα
  • το αστικό πράσινο θα συνεχίσει να κουτσουρεύεται από Δήμο, ΔΕΔΔΗΕ, Πολιτική προστασία, εργολάβους κλπ και μέρος του να πεθαίνει από τις καταστροφικές συνέπειες των κακών/αυστηρών κλαδεμάτων.

Τα ακίνητα εντός δασικών εκτάσεων ή «οικιστικών πυκνώσεων», αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και λάβουν τις απαραίτητες άδειες από το Δασαρχείο (το οποίο λογικά θα δίνει άδεια σε όλες τις αιτήσεις που αφορούν την εφαρμογή της ΚΥΑ πυροπροστασίας), θα αναγκαστούν (κάποιοι άλλο που δε θέλουν) να κόψουν δασικό πράσινο!!! Εκτός από καταπατημένα (ως επί το πλείστον), θα είναι πλέον και πλήρως αποψιλωμένα…

Όλα αυτά σε περίοδο κλιματικής αλλαγής, με προβλέψεις για το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων πολλών ετών. Η αποψίλωση του πρασίνου απειλεί την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών ειδικά σε αυτή την κλιματική περίοδο που διανύουμε. Και η ΚΥΑ πυροπροστασίας δίνει το πράσινο φως για ανεξέλεγκτη αποψίλωση αστικού/δασικού πρασίνου, δυσχεραίνοντας αντί να ενισχύει μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Δημοτική Αρχή, αντί να εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης και να αρνηθεί την εφαρμογή της, πράγμα που ήδη έχουν κάνει πολλοί δήμοι της χώρας, εισηγείται στο ΔΣ την ψήφιση της τριμελούς επιτροπής ελέγχου που προβλέπεται από την ΚΥΑ, της επιτροπής δηλαδή που θα ρίχνει πρόστιμα στους μη συμμορφούμενους.

Προτείνει την ψήφιση επιτροπής, χωρίς καν να έχει εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις ως Δήμου που προβλέπει η ΚΥΑ , ενδεικτικά:

  • μέτρα ενημέρωσης των πολιτών (προσδιορισμός ακινήτων που εμπίπτουν στην ΚΥΑ, προσωπική ενημέρωση των ιδιοκτητών, ειδικές οδηγίες προς αυτούς για την εφαρμογή της ΚΥΑ κλπ),
  • μέτρα προστασίας πόλεων και οικισμών (περιμετρικοί καθαρισμοί, πύκνωση πυροσβεστικών κρουνών κλπ)

Ήδη το ΓΕΩ-ΤΕΕ έχει αντιταχθεί στην ΚΥΑ, ενώ το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένω στους Δήμους ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους συναδέλφους/ισσες των υπηρεσιών πρασίνου να απέχουν από κάθε επιβολή ελέγχου και επιβολής προστίμων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το σοβαρό θέμα ζωής και θανάτου της Πολιτικής Προστασίας όπως
τραγικά το ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση, τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό. Μέχρι να τα δούμε όλα αυτά καλούμε τους συναδέλφους στις Υπηρεσίες Πρασίνου να απέχουν (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ) από κάθε διαδικασία ελέγχων και επιβολής προστίμων στους Δημότες».

Οποιαδήποτε μέτρα πυροπροστασίας που αφορούν τα ιδιωτικά ακίνητα, θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατ’ελάχιστο τους εξής όρους και προϋποθέσεις:

α) την ανάληψη των υποχρεώσεων του κράτους:

• Ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, χρηματοδότηση για επικαιροποίηση και υλοποίηση των σχεδίων διαχείρισης δασών ως βασικό μέτρο πρόληψης

• Δημιουργία ειδικευμένων μονάδων δασοπυρόσβεσης με μαζικές προσλήψεις και ειδίκευση του προσωπικού, που στόχος τους θα είναι η κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς και όχι η φύλαξη των σπιτιών και των οικισμών που είναι δουλειά της πυροσβεστικής.

• Μαζικές προσλήψεις πυροσβεστών για την προστασία και κατάσβεση των κατοικημένων περιοχών

• Αύξηση των δαπανών για υλικοτεχνική υποδομή για πρόληψη και καταστολή (σύγχρονα πυροσβεστικά αυτοκίνητα/αεροπλάνα /ελικόπτερα, πυροσβεστικοί κρουνοί, δεξαμενές, ατομικό εξοπλισμό προαστασίας κλπ)

• Κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, εκκένωσης, προσδιορισμός χώρων συγκέντρωσης, ενημέρωση, εκπαίδευση και ασκήσεις του πληθυσμού

β) Τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και στρατηγικές που αφορούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, με προστασία του αστικού πρασίνου και του πρασίνου εντός οικισμών και «οικιστικών πυκνώσεων»

γ) Την επιδότηση από το κράτος του όποιου κόστους αφορά υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας στα υφιστάμενα ιδιωτικά ακίνητα.

Δελτίο Τύπου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…