Γ. Ψυχογιός στη Βουλή : Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το καθολικό αίτημα για νερό δημόσιο κοινωνικό αγαθό!

Γ. Ψυχογιός στη Βουλή : Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το καθολικό αίτημα για νερό δημόσιο κοινωνικό αγαθό!

Γ. Ψυχογιός στη Βουλή : Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το καθολικό αίτημα για νερό δημόσιο κοινωνικό αγαθό!

Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, επί του Νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

  • Φέρνετε ένα ακόμη νομοσχέδιο με το οποίο έχετε καταφέρει να συγκεντρώσει όλους απέναντί σας και σε ένα χρονικό σημείο πάρα πολύ κρίσιμο και δύσκολο, που, εκτός των άλλων, μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από οτιδήποτε έχει κατακτηθεί και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με την χρήση του νερού ως δημόσιο αγαθό. Και δεν είναι μόνο το νερό, είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις, είναι οι δημόσιες υποδομές, είναι οι ίδιες οι δημόσιες πολιτικές οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί επί των ημερών σας.
  • Ποιοι αντιδρούν, λοιπόν, σε αυτό; Αντιδρούν, όπως είπα, σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που τους αφορά: Οι εργαζόμενοι από τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την Ελλάδα και από την Κορινθία, το Νομό μου, είχαν πολύ ισχυρές κινητοποιήσεις χθες. Αντιδρούν οι Δήμοι μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια και τα ψηφίσματα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Αντιδρούν συλλογικότητες και κινήματα για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολίτες όλης της χώρας, που στις πλατείες έρχονται και ζητούν κάτι που ούτε αυτό το ακούτε, ζητούν οι ανθρώπινες ζωές και τα δικαιώματά μας να είναι πάνω από τα κέρδη και τις ζημιές και αυτό είναι εντελώς το αντίθετο που κάνετε εδώ.
  • Η ίδια η κορυφαία Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η LIBE, όταν ήρθε, μίλησε ακόμα και για τον τρόπο νομοθέτησης που κάνετε, λέγοντας ότι τα συνεχή πολυνομοσχέδια ή το να μην τιμούμε όσο πρέπει χρονικά τις διαβουλεύσεις και να ακούμε τα σχόλια και να τα ενσωματώνουμε είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά προβληματικό.
  • Θατσερικές πολιτικές, αντικοινωνικές, πλήρως αποτυχημένες, για την εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών και όχι των πολλών. Η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό στρώνει το έδαφος της ιδιωτικοποίησης για την διαχείρισή του.
  • Και επειδή άκουσα πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που, όταν του ζήτησαν με δική σας μνημονιακή δέσμευση να κάνει αυτή τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που προωθεί και ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, το ανέτρεψε και το απέτρεψε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα τότε.
  • Στο Νομό μου, την Κορινθία και σε όλη την Ελλάδα υπήρχε ένα πολύ ισχυρό Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» τα προηγούμενα χρόνια. Πάλι λέω, καθώς άκουσα για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε τόσο μεγάλη ζημιά, ότι ήταν αυτός που κράτησε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, που ενίσχυσε τις δημόσιες επιχειρήσεις με έργα τηλεμετρικών συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου, με βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, με εκατομμύρια ευρώ προγράμματα και επενδύσεις από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναπτυξιακή προοπτική για την καθημερινότητα των πολιτών στήριξε. Ζητήσαμε, επίσης, να «κλειδώσουν» μέσα στο Σύνταγμα μαζί με τα άλλα κοινά αγαθά, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, το νερό, το ρεύμα, η πρώτη κατοικία. Δεν το θέλατε, δεν το ψηφίσατε τότε. Αυτοί είστε…
  • Εσείς έρχεστε και όχι μόνο το υιοθετείτε από δική σας επιλογή και χωρίς μνημόνια, αλλά το βάζετε και ως προαπαιτούμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να «κλειδώσετε» την ιδιωτικοποίηση. Και βέβαια, πάσχει αντισυνταγματικότητας. Σας το είπε ο Συνήγορος του Πολίτη, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Είστε, εκφράζετε και εφαρμόζετε ό,τι πιο παλιό από το παλιό και ας επαίρεστε ότι το ξεπούλημα και η απαξίωση είναι εκσυγχρονισμός. Παίζετε με τις λέξεις, όπως στον τίτλο του νομοσχεδίου σας, παίζετε με τη νοημοσύνη των πολιτών με τα βασικά τους δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ασφάλειά τους. Σύντομα, όμως, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, μια νέα κυβέρνηση προοδευτική και αριστερή θα εξασφαλίσει ότι αυτό το Ν/Σ θα μείνει στα χαρτιά και θα υπερασπιστεί το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό, όπως έκανε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες.

Μπορείτε να δείτε την ομιλία στο σύνδεσμο : https://www.youtube.com/watch?v=ObIJuxXmppg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…