Ευρωεκλογές 2024: Πρώτο κόμμα η Κεντροαριστερά στην Ολλανδία.Τεράστια άνοδος της ακροδεξιάς έδειξαν τα πρώτα exit polls.

Ευρωεκλογές 2024: Πρώτο κόμμα η Κεντροαριστερά στην Ολλανδία.Τεράστια άνοδος της ακροδεξιάς έδειξαν τα πρώτα exit polls.

Ευρωεκλογές 2024: Πρώτο κόμμα η Κεντροαριστερά στην Ολλανδία.Τεράστια άνοδος της ακροδεξιάς έδειξαν τα πρώτα exit polls.

Η Ολλανδία άνοιξε την αυλαία για τις ευρωεκλογές την Πέμπτη, 6 Ιουνίου. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή το βράδυ, με την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών, τα exit polls δίνουν μια πρώτη εικόνα για τα ποσοστά των κομμάτων.Πρώτο κόμμα η Κεντροαριστερά ενώ ο Γκέερτ Βίλντερς εκπροσωπώντας την ακροδεξιά δείχνει να κερδίζει σίγουρα επτά έδρες από καμία στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Το ακροδεξιό κόμμα του Γκεερτ Βίλντερς, όπως αναμενόταν, καταγράφει μεγάλη άνοδο, ωστόσο αν και νικητής των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου, φαίνεται πως στις ευρωεκλογές ενδεχομένως να βρεθεί τελικά στη δεύτερη θέση, καθώς υπολείπεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της κεντροαριστερής συμμαχίας (Εργατικών-Πράσινων), που βρίσκεται στην πρώτη θέση.

«Θα έλεγα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους που θα πάνε να ψηφίσουν: Κοιτάξτε την Ολλανδία. Η ακροδεξιά δεν χρειάζεται να κερδίσει!», τόνισε ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού και πρώην επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα. «Κοιτάξτε τι έκανε η Ολλανδία: Κάντε το ίδιο!», τόνισε.

«Έχουμε προβάδισμα περίπου 4 ποσοστιαίων μονάδων», είπε λίγο αργότερα ο Φρανς Τίμερμανς όταν ρωτήθηκε εάν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας ανατροπής των θέσεων στο τελικό αποτέλεσμα. «Το Κόμμα της Ελευθερίας θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στις 8 έδρες, αλλά η κατάταξη δεν θα αλλάξει», είπε αναφερόμενος στα exit polls.

Σε κάθε περίπτωση, το «κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, που αποτελεί και τον πυρήνα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα, καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη, καταλαμβάνοντας σίγουρα επτά έδρες, ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές δεν είχε κερδίσει καμία. Υπενθυμίζεται πως το PVV είχε πάρει αργότερα μια έδρα λόγω του BREXIT.

«Είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος νικητής», ισχυρίστηκε ο Βίλντερς μετά την ανακοίνωση του exit poll, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα πως το κόμμα του θα μπορούσε να βρίσκεται και στην κορυφή όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα στις 9 Ιουνίου.

Στους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης συγκαταλέγονται και οι μικρότεροι σύμμαχοι του Γκέερτ Βίλντερς, το δεξιό λαϊκίστικο Farmer Citizen Movement (BBB) ​​και το κεντρώο New Social Contract (NSC). Και οι δύο θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο κερδίζοντας δύο και μια έδρα αντίστοιχα.

Μεγάλος ηττημένος στην Ολλανδία ήταν το κεντροδεξιό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία – VVD), το οποίο εκτιμάται πως θα κερδίσει μόλις τέσσερις έδρες, χάνοντας μία.

GPabeZFbwAACguZ_b03fe.png
GPajRJva0AAfg57_d23cd.jpeg

Το exit poll, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 20.000 ψηφοφόρων για λογαριασμό του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα NOS, προβλέπει επίσης πως η κεντροαριστερή συμμαχία θα κερδίσει τις 8 από τις 31 έδρες του ευρωκοινοβουλίου, που αντιστοιχούν στην Ολλανδία. Το σύνολο των εδρών που κατανέμονται βάσει ποσόστωσης σε κάθε χώρα είναι 720 και η θητεία των ευρωβουλευτών είναι πενταετής.

Σύμφωνα με την Ipsos I&O, η συμμετοχή στην Ολλανδία ήταν 47%, ποσοστό αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Το Ολλανδικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως προς την ενίσχυση του Γκέερτ Βίλντερς, αντανακλά και τις εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ακροδεξιά αναμένεται να καταγράψει σημαντική άνοδο και μεγάλες νίκες σε χώρες με βαρύνουσα σημασία και πολλές έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, όπως στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η προεκλογική εκστρατεία έχει σημειωθεί από περιστατικά ακραίας βίας και αιματηρές επιθέσεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θα μπορούσε να βρεθεί στην τρίτη θέση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…