Επίδομα Μητρότητας: Πότε ανοίγει η Πλατφόρμα

Επίδομα Μητρότητας: Πότε ανοίγει η Πλατφόρμα

Επίδομα Μητρότητας: Πότε ανοίγει η Πλατφόρμα

Επίδομα Μητρότητας

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες.

Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για 9 μήνες θα λαμβάνουν 780 ευρώ, κατ’ αντιστοιχίαν του επιδόματος που εισπράττουν οι μισθωτές

«Στο τέλος του μήνα ανοίγουμε την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που θα παίρνουν πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες όπως και οι γυναίκες αγρότισσες για χρονικό διάστημα εννέα μηνών», δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι μητέρες δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες, δηλαδή να μην έχουν οφειλές στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e ΕΦΚΑ). Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι μητέρες να υποβάλουν ψηφιακή αίτηση προκειμένου να λάβουν –για 9 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους– επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, όπως ακριβώς και οι μητέρες με μισθωτή απασχόληση. Μάλιστα, το επίδομα θα ισχύσει αναδρομικά. Θα αφορά δηλαδή και τις μητέρες που έφεραν στον κόσμο το παιδί τους έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα από την 24η Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Συνεπώς, μητέρες που έχουν γεννήσει τον Σεπτέμβριο θα λάβουν στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, αναδρομικά, για διάστημα 5 μηνών, 3.900 ευρώ, ενώ έως τον Ιούνιο θα λάβουν συνολικά 7.020 ευρώ.

Για 9 μήνες θα λαμβάνουν 780 ευρώ, κατ’ αντιστοιχίαν του επιδόματος που εισπράττουν οι μισθωτές.

Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι μητέρες που υπέβαλαν στη ΔΥΠΑ αίτηση πριν από την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα λάβουν κανονικά το επίδομα, μόλις ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία. Το δικαίωμα θα είναι, δε, μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες.

Δικαίωμα για το συγκεκριμένο επίδομα έχουν και οι μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους.

Πηγή: OT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…