Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές 2024

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές 2024

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές 2024

Όσοι υποψήφιοι πρόκειται να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής από σήμερα 29 Νοεμβρίου 2023 και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, η προθεσμία υποβολής Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 ξεκινά σήμερα Τετάρτη
29-11-2023 ενώ καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Παρασκευή 15-12-2023. Η προθεσμία είναι αποκλειστική.

Τις Αιτήσεις-Δηλώσεις μπορούν να παραλάβουν οι υποψήφιοι είτε από το Λύκειο, στο οποίο φοιτούν, είτε από το διαδίκτυο. Η συμπλήρωση γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του εντύπου και στη συνέχεια, προσέρχονται στο Λύκειο, προκειμένου να γίνει η οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο σύνδεσμο με την ένδειξη ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr πληροφορίες για κάθε στάδιο της διαδικασίας, για όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά κατηγορία υποψηφίου ενώ υπάρχουν και υποδείγματα Αίτησης-Δήλωσης. Παράλληλα, τα Λύκεια έχουν ήδη στη διάθεσή τους όχι μόνο τις εγκυκλίους αλλά και τα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Ειδικότερα, για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι υποβάλλονται σε προφορικές ή γραπτές εξετάσεις κατά περίπτωση, εκδίδεται συγκεκριμένη εγκύκλιος σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα 5 Μουσικά Τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκτός της Αίτησης-Δήλωσης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει να υποβληθεί και η σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, όπως ορίζεται στην ειδική διαδικασία εισαγωγής για τα συγκεκριμένα Μουσικά Τμήματα.

Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στα Σώματα αυτά, από τα οποία θα διατίθενται στη συνέχεια, οι σχετικές προκηρύξεις. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων θα λάβουν χώρα, όπως προγραμματίζονται, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2024.

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής και στις πρακτικές δοκιμασίες – στην υγειονομική εξέταση και τα αγωνίσματα.

Δεν θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση όσοι είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δηλαδή εκείνοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2022 ή το 2023.

Η συγκεκριμένη ομάδα υποψηφίων θα υποβάλλει απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Σε περίπτωση που επιθυμούν να εισαχθούν στους ένστολους – Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ – θα υποβάλλουν την αίτηση, που απαιτείται στο αρμόδιο υπουργείου και θα λάβουν μέρος κανονικά στις προκαταρκτικές εξετάσεις το Μάρτιο- Απρίλιο 2024.

Ανάλογα με τη χρονιά που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές – δηλαδή το 2022 ή το 2023 – οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, θα αξιολογηθούν με βάση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία ίσχυε τη χρονιά που συμμετείχαν στις εξετάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, οι οποίοι ανήκουν στην ειδική κατηγορία του 5% των θέσεων εισακτέων, οι οποίοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις, επειδή είναι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, είναι απαραίτητο να αποκτήσουν πιστοποιητικό για την πάθησή τους από την αρμόδια επταμελή επιτροπή του νοσοκομείου. Όσοι υποψήφιοι είναι πάσχοντες και δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2024, δεν θα υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση τώρα αλλά θα προχωρήσουν απευθείας στην κατάθεση μηχανογραφικού, όταν ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι αντίστοιχες ημερομηνίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…