ΕΜΥ: άνοδος της θερμοκρασίας και ήπιος καύσωνας διαρκείας.

ΕΜΥ: άνοδος της θερμοκρασίας και ήπιος καύσωνας διαρκείας.

ΕΜΥ: άνοδος της θερμοκρασίας και ήπιος καύσωνας διαρκείας.

Σήμερα Δευτέρα (8/7) καταγράφηκε σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει μέχρι στιγμής καύσωνα διαρκείας με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να κλιμακωθούν στα μέσα της εβδομάδας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες που θα ακολουθήσουν έκρουσε και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τέσσερις περιοχές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη (9/7), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Δείτε live την εξέλιξη του φαινόμενου

https://embed.windy.com/embed2.html?

Προειδοποίηση για καύσωνα διαρκείας

Σύμφωνα, δε, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υδράργυρος θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην νησιωτική χώρα τους 30 με 32 και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας που θα ξεκινήσει να κορυφώνεται από την Τρίτη (8/7) θα είναι διαρκείας.

Όπως τονίζει η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου, στην ΕΡΤ οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη δυτική Ελλάδα καθώς στα ανατολικά το ισχυρό μελτέμι θα βάζει ένα σχετικό φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/ioulios/20240708-DELTIO18-KAIROS.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/07/20240708-DELTIO18-KAIROS.jpg

Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 39 με 40 βαθμούς, έως 36 με 38 στα υπόλοιπα.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 26 έως 37 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις το μεσημέρι. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς.

Την Τετάρτη περιμένουμε ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα. Οι βοριάδες έως 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…