Έλον Μασκ: Εξελίξεις στη δίκη του κατά OpenAI και Microsoft

Η δίκη του Έλον Μασκ με την OpenAI και τη Microsoft σε πλήρη εξέλιξη

Η διαδικασία της δίκης μεταξύ του Έλον Μασκ και της OpenAI έχει ξεκινήσει, με τον Μασκ να περνά το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων τριών ημερών στο εδώλιο. Κατηγόρησε τους υπεύθυνους της OpenAI ότι τον εξαπάτησαν προκειμένου να επενδύσει στη δημιουργία της κορυφαίας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Βασική του θέση είναι ότι οι πρώην συνεργάτες του, που τώρα είναι αν ανταγωνιστές του, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος Σαμ Άλτμαν και ο Πρόεδρος Γκρεγκ Μπρόκμαν, διαστρέφουν την αρχική αποστολή της OpenAI, που ήταν να λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Η αντιπαράθεση στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο, οι εντάσεις ήσαν προφανείς με τον Μασκ να έχει συνεχή αντιπαράθεση με τον δικηγόρο της OpenAI, τονίζοντας ότι αποπειράται να τον «ξεγελάσει». Ο δικαστής, σε πολλές περιπτώσεις, επέπληξε τους εμπλεκόμενους, ζητώντας από τον Μασκ να απαντήσει στις ερωτήσεις και προειδοποιώντας τους να σταματήσουν τις αναφορές σχετικά με την ενδεχόμενη απειλή της ανθεκτικότητας της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η θέση της OpenAI και της Microsoft

Η OpenAI και η Microsoft από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι ο Μασκ υπήρξε υποστηρικτής της δημιουργίας ενός κερδοσκοπικού κλάδου της OpenAI. Σύμφωνα με τις κατηγορίες τους, η μήνυση του Μασκ δεν έχει ως αίτημα την δικαίωση, αλλά ανταγωνίζεται κυρίως για να μπορέσει να αποκτήσει τον έλεγχο που θεωρεί ότι του αξίζει.

Προβλήματα διοίκησης και στρατηγικές του Μασκ

Η διαδικασία επεκτάθηκε σε όλες τις στρατηγικές που ακολούθησε ο Μασκ μετά την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI. Ο δικηγόρος Savitt, που εκπροσωπεί την OpenAI, έθεσε ερωτήσεις περί του αν ο Μασκ αποκάλυψε την ίδρυση της δικής του εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, την xAI, την ίδια στιγμή που είχε υπογράψει δημόσια επιστολή για την παύση ανάπτυξης προηγμένων συστημάτων σε τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τον Savitt, ο Μασκ δεν έχει πράξει το ίδιο όσον αφορά τη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με τον Μασκ να αναφέρει ότι δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει, καθώς ήδη είχε συμμετάσχει στην ίδρυση της OpenAI.

Απειλές και προειδοποιήσεις στην αίθουσα του δικαστηρίου

Ο δικηγόρος του Μασκ, Steven Molo, εξέφρασε σε δραματικούς τόνους στην αίθουσα του δικαστηρίου τους φόβους του για τις συνέπειες που ενδέχεται να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, ο δικαστής Gonzales Rogers αντέτεινε ότι τέτοιες αναφορές δεν θα γίνουν αποδεκτές ενώπιον των ενόρκων, ειδικά δεδομένου ότι ο Μασκ έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης. Η προσοχή είναι στραμμένη στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιδιότυπη δικαστική «μάχη» με σημαντικά διακυβεύματα για τις δύο πλευρές.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2026 – ONCAMERA.gr