Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από χθες νωρίς το απόγευμα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετά τη διαπίστωση ότι η πανδημία επιμένει και μάλιστα με αυξητικές τάσεις στην Αττική. Παράλληλα διαπιστώθηκαν ανησυχητικές παράμετροι στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα.
Κατόπιν άλλων αυτών, οι λοιμωξιολόγοι συνήλθαν σε έκτακτη σύσκεψη αργά το απόγευμα της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί ειδική συνάντησή τους την Τετάρτη. Προφανώς, η έκτακτη αυτή συνεδρίαση έγινε σε συνέχεια της πρωινής έκτακτης σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου διαπιστώθηκε πως το lockdown , έτσι όπως λειτουργεί οδηγεί σε αδιέξοδο. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο Σωτηρία, όπου δήλωσε πως πρέπει οι πολίτες να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή δεδομένου ότι τον Απρίλιο καταφθάνουν υπεραρκετές δόσεις εμβολίων.
Κατά πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ άλλα προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με νέες, ευέλικτες, έξυπνες λύσεις. Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα έκρυθμη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολεμική, ιδιαίτερα στα κεντρικά νοσοκομεία και όπου συνολικά την Τρίτη το απόγευμα ήταν διαθέσιμες μόνο 12 κλίνες ΜΕΘ σε όλο το λεκανοπέδιο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αφιερώσει ολόκληρα νοσοκομεία μόνο σε ασθενείς Covid. Aυτά θα είναι το Σισμανόγλειο και το Τζάνειο. Σε αυτόν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης παρεμβαίνουν και οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν ένα αποτυχημένο εκ των πραγμάτων lockdown, μια αντεπίθεση του Covid-19 ιδιαίτερα στην Αττική με ανησυχητικές διαστάσεις αλλά και την επέλαση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, η οποία έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό σε όλους τους μηχανισμούς που ασχολούνται με την πανδημία.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο θεωρείται το γεγονός ότι η βρετανική μετάλλαξη διασπείρεται ταχύτατα στον παιδικό πληθυσμό της χώρας με τάση να εμφανίζεται ακόμα και σε βρέφη. Αυτό σημαίνει πως ο ιός έχει πλέον εγκατασταθεί στο οικογενειακό περιβάλλον των πολιτών απ΄όπου είναι πολύ δύσκολο να εκριζωθεί.
Οι λοιμωξιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει πλέον νόημα στη λήψη μέτρων ανά δήμο από τη στιγμή μάλιστα που 22 περιφέρειες και δημοτικές ενότητες βρίσκονται στο κόκκινο, έντεκα σε βαθύ κόκκινο και μόλις 10 στο κίτρινο.
Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα απειλητική στην Κρήτη όπου 9 στα 10 κρούσματα, δηλαδή το 90% προέρχονται από αυτόν τον μεταλλαγμένο ιό.
«Τι νόημα έχει να εφαρμοστούν μέτρα ανά δήμο; Καλύτερα να κλείσουν τα πάντα ανά δύο εβδομάδες. Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως αποφάσεις», σχολίαζε αργά το απόγευμα μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, αργά το απόγευμα της Τρίτης, ήταν κατειλημμένες όλες οι κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 στα εξής νοσοκομεία: Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσειο, Σεισμανόγλειο, Ασκληπιείο και ΕΛΠΙΣ. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία, δηλαδή στο ΚΑΤ, Αγία Όλγα, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς και ΝΙΜΙΤΣ, οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ ήταν μόλις 12.
zougla.gr