• ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ
    • EU Climate Pact
    • Who is Who
    • ΓΕΓΟΝΟΤΑ OnCamera
    • Εν Αρχή ην ο Λόγος
    • Creative Projects
    • Ρεπορτάζ – Επικαιρότητα
    • Πρόσωπα & Γεγονότα
    • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
    • Μιλάμε…ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΑΖ
    • Αντικριστά
    • Παράγοντες
    • Μικροσκόπιο
    • Μυστικά του επιχειρείν
    • Πριν… μιλήσει η Κάλπη!
    • Φίλοι των ζώων
    • Άλλες Εκπομπές
  • Projects VR360
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
oncamera logo
Home»ΕΙΔΗΣΕΙΣ»ΥΓΕΙΑ»Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ αποφασίζει για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης
ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ αποφασίζει για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

By NEWS ROOM24/06/2022No Comments
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
monkey2 1024x683 1 Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ αποφασίζει για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα αν θα κηρύξει την ευλογιά των πιθήκων παγκόσμια υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκαλώντας την αντίδραση Αφρικανών επιστημόνων που επισημαίνουν ότι η περιοχή τους αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την κρίση αυτή.

Οι συζητήσεις και η στενή παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ο ΠΟΥ χειρίζεται την ευλογιά των πιθήκων ακολουθεί τις ανησυχίες για τη διαχείριση από τον οργανισμό και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο της πανδημίας covid-19 στις αρχές του 2020

Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο η covid και υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες για τη νόσο, κάτι που δεν συνέβαινε με τον νέο κορονοϊό όταν πρωτοεμφανίστηκε. Ωστόσο έχει προκαλέσει ανησυχία.

evlogia2 3 Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ αποφασίζει για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Πάνω από 3.000 κρούσματα εκτός Αφρικής

Μέχρις στιγμής, εκτός Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική, έχουν καταγραφεί από τον Μάιο περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε περισσότερες από 40 χώρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Αυτά αφορούν κυρίως άνδρες που έχουν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Η ιογενής ασθένεια που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης και δερματικά είναι ενδημική σε κάποιες περιοχές της Αφρικής. Στην ήπειρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.500 ύποπτα κρούσματα από την αρχή του 2022, από τα οποία τα 66 ήταν μοιραία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

“Όταν μια ασθένεια επηρεάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν αποτελεί έκτακτη ανάγκη. Γίνεται έκτακτη ανάγκη μόνο όταν επηρεάζονται οι ανεπτυγμένες χώρες”, δήλωσε ο καθηγητής Εμάνουελ Νακούνε, εκτελών χρέη διευθυντή στο ινσιττούτο Παστέρ στο Μπανγκουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας πειραματικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων.

Σοβαρά τα πράγματα αν ο ΠΟΥ κυρήξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ωστόσο ο Νακούντε πρόσθεσε ότι, αν ο ΠΟΥ κηρύξει “υγειονομική έκτακτη ανάγκη παγκόσμιου ενδιαφέροντος”, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, θα είναι ένα σημαντικό βήμα.

“Αν υπάρχει πολιτική βούληση να μοιραστούν εξίσου τα μέσα αντιμετώπισης μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών (…) όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ωφεληθούν”, πρόσθεσε.

Στην επιτροπή έκτακτων καταστάσεων που συνεδριάζει σήμερα συμμετέχουν ειδικοί από τις πλέον πληγείσες περιοχές, που έχουν συμβουλευθεί επιστήμονες όπως ο Νακούντε. Θα κάνουν μια σύσταση στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 evlogia3 7 Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ αποφασίζει για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Που στοχεύει ο ΠΟΥ

Η ανακοίνωση αυτή έχει στόχο κυρίως να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με τον οργανισμό να ενδέχεται να εκδώσει περισσότερες οδηγίες για τη νόσο.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ευλογιά των πιθήκων πληροί τα κριτήρια για να κηρυχθεί υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμιου ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ. Είναι ένα ξαφνικό και ασυνήθιστο γεγονός που εξαπλώνεται διεθνώς και απαιτεί τη συνεργασία των κρατών.

Όμως ο ΠΟΥ βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την covid, εκτίμησε η Κλερ Ουέγχαμ καθηγήτρια παγκόσμιας υγείας στο London School of Economics.

Αν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι χώρες δεν αναλάβουν δράση, ενδέχεται να υπονομευθεί ο ρόλος του ΠΟΥ σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των ασθενειών, σημείωσε. “Θα είναι σε δύσκολη θέση είτε το πράξουν είτε όχι”, τόνισε

ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΙΘΗΚΩΝ ΠΟΥ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
NEWS ROOM

Related Posts

myhealth Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 26 Μαΐου, η εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΣΥ  MyHealth για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ)

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 26 Μαΐου, η εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΣΥ  MyHealth για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ)

26/05/2025
Στα σχολεία η απόφαση της Επιτροπής

ΕΟΔΥ για κρούσματα στρεπτόκοκκου: Δεν χρειάζεται να κλείνουν οι σχολικές μονάδες

26/05/2025
ΕΦΑΡΜΟΓΗ my health Νεα ψηφιακή εποχή για την υγεία με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς

Νεα ψηφιακή εποχή για την υγεία με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς

10/03/2025

Comments are closed.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Μια διαφορετική συνέντευξη με τον Παύλο Μαρινάκη, στο WebTV OnCamera.gr, με τη δημοσιογράφο Εβίτα Χρυσολούρη.

📺 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μια συνέντευξη που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μιλά για επικοινωνία και πολιτική, για τις αξίες που τον καθοδηγούν, για τη σχέση πολίτη – εξουσίας – νόμου, για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για το αν ο πολιτικός σήμερα μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητος ή είναι απλώς ένα προϊόν επικοινωνίας.

🔍 Ποιος είναι πίσω από τον θεσμικό ρόλο;
💬 Πόσο χώρο έχει η προσωπικότητα στην πολιτική;
🤖 Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στην εικόνα της εξουσίας;

Μια συζήτηση με βάθος, ειλικρίνεια και ουσία. Μην τη χάσετε!
Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. - Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. 
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Γεωργόπουλος μιλάει στο OnCamera.gr στην εκπομπή Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη για τις σημαντικότερες προκλήσεις που απασχολούν την πόλη. την βελτίωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο και τις στρατηγικές για την ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. Τα τρία ζητήματα που έχουν προτεραιότητα στην πόλη, όπως είπε, είναι η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε επίσης τη θέση της δημοτικής αρχής για την όδευση των πετρελαϊκών αγωγών μέσα από τον οικιστικό ιστό και τις βιομηχανικές ζώνες της πόλης, επισημαίνοντας την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων. Ταυτόχρονα , αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του λιμανιού και στη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η συζήτηση κάλυψε και το μέλλον της πόλης, με έμφαση στη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η βιωσιμότητα των πολιτιστικών δράσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του τίτλου "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη  Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη. - Η Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη φιλοξενεί στο OnCamera.gr τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Κλεάνθη Βαρελά, έναν άνθρωπο με σημαντική πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργό ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν τη Δυτική Αττική. 
Συζητήσαμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές , την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την ασφάλεια της περιοχής.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη.

Περισσότερα βίντεο

ΑΡΧΕΙΟ ΕΜΠΟΜΠΩΝ

  • Μιλάμε Χωρίς Μοντάζ
  • Who is Who
  • Creative Projects
  • Πριν μιλήσει η Κάλπη
  • Παράγοντες
  • Μικροσκόπιο
  • Αντικριστά
  • Μυστικά του Επιχειρείν
  • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
  • Ρεπορτάζ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ερευνα - Αν.Εκπαίδευση
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογία
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Ελλάδα
Facebook Youtube

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σχετικά με το κάναλι
  • OnCamera promo kit
  • Τηλ. κέντρο 210 8056324
  • Γενικό email info@oncamera.gr
  • Θέματα ύλης press@oncamera.gr
  • Δ/νση Στούντιο: Λ.Μαραθώνος 77, Πικέρμι, 19009

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Loading

© 2024 – OnCamera.gr SA – Designed by AVMap GIS SA