Ουκρανία: H Meta κατηγορεί Ρωσία και Λευκορωσία για κυβερνοκατασκοπεία και καμπάνιες επιρροής

Πράκτορες που δρουν για λογαριασμό της ρωσικής και της λευκορωσικής κυβέρνησης στοχοποίησαν λόγαριασμούς στο Facebook για κυβερνοκατασκοπεία και σκιώδεις καμπάνιες προπαγάνδας σε βάρος της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Meta Platforms.

Μια από τις εκστρατείες επηρεασμού της κοινής γνώμης συνδέεται με τη λευκορωσική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας KGB, ανέφερε η εταιρεία στην πρώτη της έκθεση για τις απειλές στον κυβερνοχώρο.

Ακόμα, η Meta αναφέρει ότι συνεχίζεται η προσπάθεια παραβίασης λογαριασμών ουκρανών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που είχε αποκαλυφθεί από την εταιρεία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η κυβερνοεπίθεση εναντίον της ουκρανικής ηγεσίας είχε αποδοθεί στην ομάδα χάκερ Ghostwriter που συνδέεται με τη Λευκορωσία. Οι χάκερ είχαν καταφέρει να παραβιάσουν προφίλ στο Facebook και να αναρτήσουν βίντεο που εμφάνιζαν τον ουκρανικό στρατό αποδυναμωμένο.

Διαβάστε επίσης:

  • Το FBI υποστηρίζει ότι μπλόκαρε ρωσική κυβερνοεπίθεση με συσκευές «ζόμπι»
  • Συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα η κυβερνοεπίθεση στις δορυφορικές επικοινωνίες του ουκρανικού στρατού
  • Οι τρεις κυβερνοεπιθέσεις που έδειξαν πώς η Ρωσία μπορεί να προκαλέσει χάος

Η Ρωσία έχει έρθει σε σύγκρουση με Δυτικές εταιρείες του Διαδικτύου στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ελέγξει τη ροή πληροφοριών για την εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram και επιβράδυνε την πρόσβαση στο Twitter.

Στην έκθεσή της, η Meta αναφέρει ακόμα ότι εξουδετέρωσε δίκτυο περίπου 200 λογαριασμών από τη Ρωσία που δρούσαν συντονισμένα για να κατηγορήσουν ψευδώς πρόσωπα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για ρητορική μίσους.

Επίσης, η Meta διέγραψε δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς και ομάδες που αξιοποιούσαν τον πόλεμο της Ουκρανίας για να εξαπατήσουν άλλους χρήστες. Η εταιρεία αναφέρει ότι απατεώνες σε όλο τον κόσμο υποκρίνονται ότι μεταδίδουν ενημερώσεις από την Ουκρανία με σκοπό το κέρδος.

Η Meta αναφέρει ακόμα ότι εξουδετέρωσε δύο επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας στο Ιράν καθώς και μια εκστρατεία επιρροής στην Βραζιλία όπου οι δράστες υποδύονταν ακτιβιστές του περιβάλλοντος για να υπερασπιστούν την αποψίλωση του Αμαζονίου.