OMIΛΙΑ του Βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

OMIΛΙΑ του Βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την επεξεργασία και εξέταση του σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας».

Με την είδηση της εισαγωγής ενός νομοσχεδίου για τον αθλητισμό την τελευταία στιγμή, αναρωτιέται κάποιος φιλοπερίεργος τι την έπιασε πάλι την κυβέρνηση; Δεν χρειάζεται παραπάνω από 3 λεπτά, για να ανοίξει το νομοσχέδιο στον υπολογιστή, να πληκτρολογήσει αναζήτηση με λέξη και να αναζητήσει την λέξη «ιδιωτικά». Το αποτέλεσμα; 44 ευρήματα! Ιδού ο λόγος που επισπεύδετε σήμερα λίγο πριν την λήξη της θητείας σας κόπο και χρόνο και όχι φυσικά προς όφελος της κοινωνίας.

Γιατί βεβαίως η λογική της αγοράς έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως τον ρόλο του κράτους τον ρόλο τον δικό μας εσείς τον αντιλαμβάνεστε ως κομμάτι μιας ανεξέλεγκτης πορείας προς τον χαώδη ανταγωνισμό των συμφερόντων ενώ εμείς ως τροχοπέδη, ως θεραπαινίδα, ως εξουσία ίασης των στρεβλώσεων που δημιουργεί η αυθαίρετη αγορά και ο πόλεμος μεταξύ πάντων, προς όφελος της κοινωνίας.

Στο ίδιο μοτίβο, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός για εμάς είναι απομεινάρι μιας εποχής που υπήρχε ακόμα ανθρωπότητα. Εκεί που εμείς βλέπουμε ζωή και πρόοδο και προαγωγή του ανθρωπισμού εσείς βλέπετε εμπόδια προς το ανεξέλεγκτο κέρδος που δεν τελειώνει ποτέ. Στην αριστερά όμως είμαστε εραστές του αθλητισμού άρα και του ερασιτεχνικού αθλητισμού και ας μην βλέπουμε όταν τον κοιτάμε μόνο δολάρια και ευρώ. Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού πρέπει να αφορά το κράτος και να βασίζεται στη δόμηση συγκεκριμένης πολιτικής η οποία θα στοχεύει στη διασφάλιση αειφόρου ανάπτυξης.

Ότι κοινωνία και αθλητισμός συνιστούν δυο λέξεις, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους δεδομένου του ότι η έννοια του αθλητισμού συνιστά ένα είδος προέκτασης του κοινωνικού γίγνεσθαι. Συνεπώς στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη δημιουργίας μιας καινοφανούς αναβάθμισης του πεδίου του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Επιβάλλεται με άλλα λόγια η αναβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού να εδράζεται στη δόμηση συγκεκριμένης πολιτικής η οποία θα στοχεύει στη διασφάλιση αειφόρου ανάπτυξης μέσω της ποιοτικής διαφοροποίησης του προσφερόμενου προϊόντος.

Κάνετε και κάτι άλλο με το παρόν νομοσχέδιο. Προσπαθείτε να ανακαλύψετε εκλογική πελατεία. Φωτογραφικές ρυθμίσεις διάσπαρτες από εδώ και από εκεί, χωρίς έγνοια για τον προυπολογισμό των δαπανών τους, συνιστούν νομικές υποσχέσεις, που ΘΑ εκπληρωθούν αν εκπληρωθούν. Όμως, ότι και να υποσχεθείτε στα νησιά κύριε Αυγενάκη δεν θα σας βγει. Γιατί τα νησιά με την μεταναστευτική πολιτική που τήρησε η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια σας έχουν γυρίσει την πλάτη όλο αυτό το διάστημα. Και αυτό δεν αλλάζει με λίγες φανταχτερές χάντρες και μερικά καθρεφτάκια.

Kάνετε και κάτι ακόμα. Κάνετε πράξη την ρήση του πρωθυπουργού πριν εκλεγεί το 2019 στον επιχειρηματία που έκανε τον γύρο της Ελλάδας, ότι δεν θα ξαναστείλει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγχουν την φοροδιαφυγή. Νομοθετείτε και νομιμοποιείτε την φοροδιαφυγή, θεσπίζετε την παρανομία. Το ίδιο κάνετε με την είσοδο εμπορικών επιχειρήσεων στα αθλητικά σωματεία που τα μετατρέπετε σε βιτρίνα εικονικότητας. Το ίδιο κάνετε με την διαδικασία ίδρυσης αθλητικών σχολών καταργώντας τους ειδικούς όρους και προϋποθέσεις αδειοδότησης όπως τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, τα μέτρα ασφαλείας, τις προσβάσιμες τουαλέτες, τους ειδικούς όρους πυροπροστασίας και τα λοιπά.

Το ίδιο κάνετε και όταν παραδίδετε τον μαζικό αθλητισμό στις αγνώστου προέλευσης νομικές μορφές, ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΟΕ ότι είναι αυτές νομιμοποιώντας διάφορες παράνομες

αθλητικές δραστηριότητες ιδιωτών, που λειτουργούν με χρηματικά ποσά , συμμετοχές και συνδρομές. Η εγγραφή τους στο Μητρώο των αναγνωρισμένων σωματείων της ΓΓΑ δίνει τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Είχε προηγηθεί με προηγούμενο νόμο η δυνατότητα οποιουδήποτε φορέα , ιδιώτη, εταιρείας, πολιτιστικού συλλόγου, εργατικού σωματείου, αθλητικού συλλόγου να δημιουργεί και να εκτελεί μαζικά προγράμματα άθλησης , αγωνιστικά πρωταθλήματα και αγώνες δρόμου, ποδηλάτου. Το ίδιο κάνετε αφαιρώντας από τον ΣΕΓΑΣ κυρίως και κατ’ επέκταση από άλλες ομοσπονδίες την αρμοδιότητα αδειοδότησης διοργάνωσης δρομικών δραστηριοτήτων προκαλώντας ανεξέλεγκτο χάος και εδώ. Το μοτίβο είναι ένα, ενιαίο. Νομιμοποιείτε την αυθαιρεσία, νομιμοποιείτε την απονομιμοποίηση του κράτους, χρησιμοποιείτε τους νόμους για να τους καταργήσετε. Είναι σαφές. Και μας βρίσκει καταστατικά αντίθετους.

Είναι όμως ειρωνεία της συγκυρίας να έρχεσθε σήμερα με δική σας πρωτοβουλία στην Βουλή μετά το «Take it or leave it», που θέσατε εκβιαστικά στις ομάδες της Superleague 2. Η σημερινή σας παρουσία στην Βουλή την ίδια ώρα που το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου περνάει μερικές από τις πιο μαύρες μέρες του με δική σας ευθύνη δεν μπορεί παρά να απεικονίζει ένα πράγμα μόνο κύριε Αυγενάκη. Εσείς φταίτε. Εσείς φταίτε που έχει διαλυθεί για πρώτη φορά στην μέση της χρονιάς – δεν έχει συμβεί ξανά στα χρονικά – το δεύτερο τη τάξει πιο μαζικό άθλημα στην χώρα. Αλλά αυτά θα τα εξηγήσετε αύριο στην επίκαιρη ερώτηση που θα συζητήσουμε μεταξύ μας.

To link της ομιλίας εδώ: