Δεσποτόπουλος για Τουρκία: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο – Τι είπε για την επίσκεψη Σολτς

 - OnCamera.gr

Εντείνονται οι φόβοι για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, την ώρα που η τουρκική ηγεσία, φροντίζει να διατηρεί στο προσκήνιο τις αξιώσεις της με κορύφωση την απειλή ότι θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, ο Ερντογάν έχει αποτύχει στην εξωτερική πολιτική και ψάχνει διεξόδους. Ο τούρκος πρόεδρος οδεύει προς τις εκλογές πληγωμένος και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ίσως εξισορροπήσει το κλίμα, σημειώνει ο διεθνολόγος.

Υπογραμμίζει δε, πως αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι το ενδεχόμενο, οι Τούρκοι να εμπλέξουν μια τρίτη χώρα όπως για παράδειγμα τη Λιβύη.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο» – Ο ρόλος της Λιβύης

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο κ.  Δεσποτόπουλος σημείωσε:

«Εάν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με την Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ, είδε ότι με το ουκρανικό ζήτημα ξαναείναι χρήσιμη στη Δύση και προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Έχει ανοίξει μία βεντάλια διεκδικήσεων από όλους. Οι Τούρκοι διεκδικούν θαλάσσιες ζώνες, στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών.

Υπάρχει ο φόβος ότι με μία καλή ή κακή ηγεσία, να έχουμε μία σοβαρή περιπέτεια με τους Τούρκους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο. Ο Ερντογάν οδεύει σε εκλογές πληγωμένος, η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί, και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ίσως προσπαθήσει να εξισορροπήσει το κλίμα ες βάρος του. Έχει αποτύχει την εξωτερική πολιτική και ψάχνει διεξόδους. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι να μπλέξουν μία τρίτη χώρα, για παράδειγμα την  Λιβύη, και να στείλουν ως Λιβύη και όχι ως Τουρκία, ένα ερευνητικό σκάφος στην  περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο επικαλύπτει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο».

Το μήνυμα της επίσκεψης Σολτς

Σε ότι αγορά στην στάση της Γερμανίας, ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε: «Ο Σολτς θα είναι αύριο στην Ελλάδα, και πρόκειται να κάνει μία δήλωση υπέρ της Ελλάδος. Το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα κάνει δήλωση στήριξης της Ελλάδος, αυτό δείχνει μία ανάγκη να στείλει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, κάτι που επί σειρά ετών δεν είχε κάνει η κ. Μέρκελ. Αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι πρέπει να βγουν από την ζώνη ουδετερότητας».

Καθημερινά προβλήματα

Ο Γιώργος Τρικοίλης, ψαράς από την ακριτική Τέλενδο, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την στάση των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες ψαράδες.

Εδώ είμαστε ήσυχα, καθημερινά ωστόσο αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα. Οι Τούρκοι ενοχλούν συνέχεια τους ψαράδες, τους κλέβουν τα ψάρια, τους κόβουν τα παραγάδια, κουνάνε τα καΐκια. Το Λιμενικό μας βοηθάει συνέχεια αλλά τα σκάφη των Τούρκων είναι πολύ πιο μεγάλα από των ψαράδων μας», επεσήμανε.